Haastattelu: Ville Kela

Ville KelaLähestyimme rumpujen takana viihtyvää Ville Kelaa sähköpostitse. Hän vastaili kysymyksiin silloin kun välituntien vietoltaan ehti ja vastauksia tipahteli Marille alati tiivistyvään tahtiin (23.10., 7.11., 15.11., 26.11., 27.11.2002) kunnes koko komeus oli kasassa. Haastattelussa ravisteltiin pölyjä Pekka ja Susi -muistoista, kyseltiin uudemmasta isoveljen kasaamasta bändistä ja sivuttiin muitakin lähinnä musiikillisia puuhasteluja. Mutta ei mennä asioiden edelle, vaan aloitetaan ihan alusta…

 

Olet kasvanut varsin musiikillisessa ympäristössä. Milloin ja mistä sait ensikipinäsi musiikkiin?

Ensikipinä lienee tullut kohtuaikoihin tsygootti-iässä. Meillä kuunneltiin ja soitettiin musiikkia jatkuvasti. Se on varmasti vaikuttanut elämääni.

Ketkä olivat musiikillisia esikuviasi tai idoleitasi?

Musiikillinen vaikuttaja varhaisina ikävuosina oli faija bändeineen. Myöhemmin teininä oleellinen hahmo oli Ringo Starr. Olen aina kuunnellut paljon musiikkia, joten siisteintä on aina ollut hyvät biisit eikä välttämättä niiden esittäjät.

Aloit soittaa rumpuja 14-vuotiaana, miksi ja milloin päätit että sinusta tulee rumpali?

Rummut olivat ehdottomasti se kiinnostavin soitin. 80-luvulla rummut olivat isoja, niistä lähti kova ääni ja rumpaleilla oli paljon tukkaa päässä. Kaikki melodiset instrumentit joita olin siihen mennessä kokeillut (viulu, piano) olivat tuottaneet pettymyksen, joten oli aika siirtyä kolinan pariin. Juuri ennen Anssin sooloilua olin jo hylännyt rummut, koska soittaminen ei enää ollut kivaa. Nyt se taas tuntuu mukavalta.

Mistä johtuu tämä vihtiläisen nuorison suuri taipumus aloittaa soittouransa viululla ja sitten siirtyä rokimpiin soittimiin?

Kaava lienee kaikilla sama (paikkakunnasta riippumatta). Vanhemmat pistää lapset musiikkiopistoon soittotunneille. Myöhemmin lapset tulevat järkiinsä ja vaihtavat soittimiin, mitkä heitä oikeasti kiinnostavat.

Nimeä ensimmäiset bändiviritelmäsi ja kerro niistä jotain.

Jotain kavereiden kanssa soittelua. Ei oikeen ole jäännyt mieleen mitään kovin jäsentynyttä kuvaa..

Miten Vihdin seurakunnan bändi Onesimus sai sinut rumpalikseen?
Mitä opit Onesimuksen aikana?

Onesimus oli mun ensimmäinen bändi,joka keikkaili ja teki levyn. En muista miten bändiin ajauduin, mutta opin taatusti niinä vuosina paljon.

Miltä Anssin musiikillinen puuhastelu näytti sinusta tuolloin? Soittelitteko paljon yhdessä?

Anssi oli soittanut ehkä kolme vuotta bassoa ennen kuin aloitin rumpujen soiton. Anssi oli parempi soittamaan eikä suostunut aluksi soittamaan mun kanssa. Myöhemmin jopa treenasimme yhdessä. Anssi on alusta alkaen tehnyt kappaleet itse. Se on mielestäni hyvä lähtökohta uudelle bändille. Tehkää omat biisit.

Menitte molemmat ogeliin (Oulunkylän Pop/Jazz -opistoon), kumpi kesti sitä kauemmin?

Oltiin kummatkin ehkä 2-3 vuotta ogelissa. Minä taisin jatkaa vähän pitempään kuin Anssi.

(Anssi korjaa: “Minä viihdyin ko. opinahjossa yhden lukuvuoden, joka sekin meni niin, etten kevätlukukaudella enää juurikaan osallistunut tunneille (eli lintsasin!). Omalla kohdallani tuo puolisen vuotta on siis lähellä totuutta; Ville jaksoi touhua vähän pidempään.” )

Nimi Pekka ja Susi on kuulemma löytynyt levyhyllystänne…
Sieltä olisi varmaan löytynyt muitakin hyviä ideoita, miten päädyitte juuri tuohon nimeen?

Vihdissä oli sen niminen bändi kun Teuvo ja Minä. Me tykkäsimme siitä nimestä, siksi Pekka ja Susi oli valintamme. Muita vakavasti otettavia nimiehdotuksia ei mielestäni ollut. Bändin nimen keksiminen on erivaikeeta.

Miten sinusta tuli Pekan ja Suden rumpali?

Edellinen rumpali sai kenkää.

Millainen oli roolisi bändissä?

Aluksi rumpali. Loppuvaiheessa tein myös biisejä.

Lokakuu 1993, rockin SM-kisat. Kerro jotain tuosta illasta.
Mitkä olivat tunnelmat tulosten julkistushetkellä? Miten juhlitte voittoanne?

Se oli aika yllätys (ennen kaikkea meille). Oltiin silloin huomattavan tyhmän näköisiä salihousuinemme sekä nahkaliiveinemme. Ei oikeen juhlittu voittoa, koska ei osattu. Muistan sen kun meidän miksaaja halasi meitä. Se oli kivaa. Jos oltaisi oltu järkeviä, niin emme olisi ottaneet osaa koko kisaan. Siitä ei jälkikäteen ajatellen koitunut muuta kuin hankaluuksia.

Mitkä olivat ajatuksesi esikoisalbumistanne sen ilmestyttyä?
Mitä ajattelet levystä tänään?

Esikoislevyn aikoihin ei oikeen edes miettinyt tykkääkö siitä musasta vai ei. Oli vain siistii julkaista plätty. Nyttemmin olen ymmärtänyt, että levy on paska. Turha miettiä että se oli meidän ensimmäinen levy ja siihen nähden hyvä. Musa kuulostaa pökäleeltä.

Kerro jotain levyn jälkeisestä aallonpohjasta ja kuinka lähditte siitä eteenpäin?

Nk. aallonpohjan aikaan olimme harvinaisen hukassa. Bändi oli kasvanut soitannollisesti hyvin yhteen, mutta emme osanneet hyödyntää sitä. Eteenpäin emme aallonpohjasta ikinä päässeet. Bändin hajoaminen olisi voinut tapahtua paljon aikaisemminkin.

Millainen Pekka ja Susi oli livebändinä? Kerro jotain muistoja keikoilta/lavalta/yleisöstä/faneista…

Kun teimme enemmän keikkoja (1992 – 1994) olivat Living Colour ja Fishbone ne bändit, joita yritimme kopioida. Silloin oli hienoa heilua lavalla ja soittaa mahdollisimman monta nuottia per kappale. Livenä varmastikin loistimme soittotaidon puitteissa. Biisit eivät olleet mestariteoksia. Bändin ollessa varttuneempi (1995 – 1997) emme juuri tehneet keikkoja, syynä melko laiha kysyntä. Hauskaa keikkailu oli aina. Mukana olleet ihmiset olivat myös parhaita kaveruksia.

Entä keikkamatkat? Toimitte ilmeisesti Anssin kanssa usein päähuvitirehtööreinä, mitkä olivat lennokkaimpia ideoitanne ja mitä niistä seurasi?

En usko tuohon päähuvitirehtöörijuttuun. Mitään yksittäistä hauskuutta ei muistu mieleen, mutta merkittävää on se, että olimme lähes aina selvinpäin.
Olemme kertaalleen hajottaneet hotellihuoneen irtaimistoa.

Musiikillinen tyylinne oli hiukan vaihteleva. Mikä tyyli mielestäsi sopi parhaiten Pekalle ja Sudelle? Millainen kauan suunnitellusta kakkosalbumista olisi mielestäsi pitänyt tehdä?

Bändi oli parhaimmillaan perinteisissä rokkibiiseissä (esim. Kyy). Hauskinta oli soittaa heavya. Sen ajan juttuja on hauska edelleen kuunnella.
Kakkosalbumin olisi mielestäni pitänyt olla heavya.

Kun Anssi (tai joku muu) toi uuden biisin treenikämpälle, mitä biisille sen jälkeen tapahtui?

Sovitettiin sitä niin perkeleesti. Monista biiseistä on useita versioita. Loputon sovittaminen on yksi syy siihen että aallonpohjasta ei ikinä noustu.

Milloin aloit itse kirjoitella biisejä? Löitkö päätä seinään?

Ekat yritykset olivat ehkä vuonna 1996. Kun teki ensimmäisiä biisejä niin uskoi olevansa parempi kuin kukaan. Todellisuus tuli selville nopeasti. Tein biisejä, mutta loppupeleissä vain omaksi iloksi.

Miten Keltainen kuu syntyi? Mitä mieltä olit/olet siitä?

En muista syntyhistoriaa, mutta se oli ensimmäinen sävellys + sanoitukseni mitä Pekka ja Susi soitti. Ihan ok biisi.

Toit ilmeisesti enemmän ideoita treenikämpälle Pekan ja Suden loppuvuosina. Olivatko muut liian kiireisiä ideoimaan?

Loppuvaiheessa ainoat, jotka olivat kiinnostuneita bändin tulevaisuudesta, olivat minä ja Anssi. Siksi myös minä ideoin. Omituista on, että koko aallonpohjan ajan treenasimme lähes kerran viikossa. Sitkeyttä tuntui löytyvän.

Kun Pekka ja Susi piti kriisipalaverin vuoden 1998 loppupuolella, piti jokaisen tuoda mukanaan levyjä, joiden suuntaan haluaisi Pekan ja Suden musiikkia kehitettävän. Mitä levyjä sinä toit?

Muistaakseni Depeche Modea ja Garbagea. Luoja tietää miksi.

Hajoamisesta päätettiin 22.1.1999, mitkä olivat tunnelmasi ja ajatuksesi tuolloin?

Muistaakseni vitutti. Sen takia vitutti, koska bändin hajotessa kuuluu vituttaa. Aika nopeasti jokainen huomasi, että ratkaisu oli oikea.

Entä mitä ajatuksia herätti 31.1.2002 kun teitte Rannalla-albumille kolme biisiä?

Se oli erittäin hienoa. Oli nasta soitella ilman paineita. Anssin menestyksen rohkaisemina olimme aika varmoja, että tulee bändin historian ensimmäinen listanoteeraus. Toisin kävi.

Onko sinulla joitain suosikkibiisejä Pekan ja Suden tuotannossa?

Ei.

Luonnehdi muita Pekan ja Suden jäseniä henkilöinä ja muusikkoina.

Kaikki olivat minun parhaita kavereita. Bändi ei hajonnut siihen että ei oltaisi tultu keskenään toimeen. Hyviä soittajia.

Mitä tapahtui musiikin saralla Pekan ja Suden hajoamisen jälkeen?
Soittelit rumpuja ainakin Frostbitesin levyllä.

Aika hiljasta oli vuosina 1997 – 2000. Oli Frostbites ja joitain satunnaisia keikkoja. Lopulta, pitkän tapahtumaköyhän ajan jälkeen, rumpujen soitto alkoi tympiä ja soitin lähinnä kotona kitaraa ja bassoa. Rummut löysin uudestaan vasta Anssin keikkojen myötä.

Keväällä 2001 Anssi kokosi bändin treeneihin Kaapelitehtaalle.
Miltä kuulosti tuo omituinen ratkaisu käyttää kahta rumpalia?

Kaksi rumpalia oli hauska ja omituinen idea. Sen tarkoituksenmukaisuus ei ole vieläkään täysin selvillä, mutta rumpalina on paljon hauskempaa keikoilla kahdestaan kuin yksin.

Miten eka keikkanne meni? Jännittikö?

Mun mielestä meidän eka keikka oli Soda-baarissa joskus helmikuussa 2001. Se oli hyvin pidättyväinen veto. Siinä oli jotain käsittämätöntä säätöä BMG:n puolelta. Keikka itsessään oli hyvinkin lyhyt (kaksi biisiä) ja tila kummallinen. Yleisönä oli toimittajia ja musiikkialan ammattilaisia, tahtoo sanoa että bändi ei ko. tilaisuuksissa voita kiinnostuskilpailussa olutpulloa.
Vappuna 2001 ”Syssyn sulkis” Tampereella on ehkä huonoin keikka ikinä. Keikat rumpalina eivät jännitä. Ne muutamat keikat kun olen soittanut bassoa, ovat jännittäneet niin perkeleesti.

Soittelitte aluksi aika vaihtelevilla kokoonpanoilla. (Pääsit mm. basistiksi basistin paikalle.) Millaisena näet roolisi Anssin bändissä?

Vajaan kahden vuoden aikana A:n bändistä on tullut Bändi. Alussa siinä soitti tyyppejä ja tyypit saattoivat vaihtua, mutta viimeisen sadan keikan aikana bändi hioutui yhteen.
Roolini bändissä on rumpali – 1/5 bändistä. Bassoa soitin muutamalla keikalla, mm. jäähallissa ja Olympiastadionilla.

Heinäkuussa 2001 sait vihdoin vakituisen aisaparin.
Onko teillä joku työnjako Kellyn kanssa? Selitä maallikolle miten pystytte toimimaan niin yhtäaikaisesti, onko se sitä ammattitaitoa?

Ei ole selkeätä työnjakoa. Joitain juttuja on sovittu, mutta tuurilla lähinnä edetään. Meille sanottiin, että meidän soitto kuulosti kevään rundilla 1. kertaa hyvältä. Tarkoittaa että n. 100 ensimmäistä keikkaa on ollut nk. sinne päin soittoa. Pahoitteluni siitä.

Mitä eroa teillä on rumpaleina? Kumpi törveltää enemmän?

Ketonen mokailee – minä en.

Olette alkaneet enenevässä määrin muistuttaa toisianne. Mistä tämä johtuu, tekeekö seura kaltaisekseen? Mikä on mahdollisen yhteisen kehityksenne suunta?

Olemme puhuneet naimisiin menosta.

Minkä verran haluat/saat vaikuttaa soitettaviin biiseihin ennen keikkaa ja sen aikana? Ainakin Nosturissa 13.4.2002 biisilista oli rumpaleiden sanelema…

Koko bändi on vaikuttanut sovituksiin erittäin paljon. Hienointa Anssin bändissä on se, että soitto elää jatkuvasti. Yhtäkään samanlaista keikkaa ei ole soitettu.
Biisilistat yms. sovitaan usein kesken keikkaa.

Onko jotain biisejä erityisen mukava soittaa? Onko Pekan ja Suden aikaisissa biiseissä jo oma nostalgialisänsä?

Uudet biisit ovat aina mieluisimpia. Esimerkiksi 2 sisarta -biisiä (joka on soundcheck-biisimme) olemme soittaneet noin 500 kertaa, joten se ei ole se jännittävin hetki keikalla.
Pekka ja Susi -tuotannosta tykkään Harhaa-kappaleesta.

Miten Anssi on mielestäsi kehittynyt lavaesiintyjänä?

Alkuaikojen keikoilla se puhu enemmän. Kai se on nyttemmin vähän varmempi kaikessa.

Keikkamatkoilla ja hotelleissa teillä on paljon yhteisiä urheiluharrastuksia kuten käytävätennis, mikroautoilu ja syöminen. Kuinka pärjäät noin tiukasti trimmatussa joukossa?

Syömisessä tulee takkiin, muuten pärjään aika kivasti.

Mikä on parasta ajanvietettä keikkabussissa?

Formula Tikka. Tosin uusi bussimme teki sen harrastamisen mahdottomaksi. Vanhassa, Hiken bussissa oli kuin sitä varten suunniteltu käytävä. Formula Tikka on pelien peli!

Miten Anssin kakkosalbumin levytyssessiot ovat sujuneet sinun osaltasi tähän mennessä?

Keväällä äänitimme koko bändin voimin muutamia biisejä. Anssi on nauhoitellut muuten yksinään, joten en ole kevään jälkeen ollut levytyshommissa Anssin kanssa. Levyn biisit kuulostavat hyviltä.

Soittopelisi tarkemmin kuvailtuna?

Ludwig rummusto (punaiset). Sabian symbaalisto. Kapulat puiset Pro Markit.
(Kelly & Ville lisäävät:) Remon kalvot.

Hallitsetko muita instrumentteja? Oletko jo banjomestari?
Millä lailla muiden instrumenttien soittotaidosta on ollut hyötyä rumpujen soitossa?

Soitan muitakin bändi-instrumentteja välttävästi. Lähinnä rumpujen soitosta on ollut hyötyä esim. basson harjoitteluun. Banjo on valitettavasti jäänyt paitsioon. Kun joskus on enempi aikaa niin sitte…

Joko olet riittävän musikaalinen rumpali vai vieläkö se on sitä ”typerää kolinaa”? Musikaalisen rumpalin tärkeimmät piirteet?

Musikaalisen rumpalin tunnistaa siitä, että musiikkia ko. henkilölle soitettaessa, hän kuuntelee biisejä eikä rummutusta. Omasta mielestäni mä olen mun mielestä henk. koht. sitä mieltä, että mä oon mielestäni aika musikaalinen rumpali, mun mielestä.

Mitenkäs biisien kirjoittelu, onko sitä tullut harrastettua viime aikoina?

Biisejä tulee tehtyä. Vielä ne eivät ole minnekään päätyneet, mutta ans kattoo ny…

Miten Bilmo jakselee? Ketä siinä soittaa ja kuka tekee biisit? Pukkaako levyä? Millaista musiikkia teette?

Bilmosta voin toivottavasti joskus kertoa jotain, nyt ei vielä mitään.

Onko jotain muita projekteja viritteillä?

Eipä oikeastaan. Joitain satunnaisia studiohommia.

Mikä on parasta muusikkona olossa? Entä huonointa?

Myönnettäköön, että muusikkous on yksi parhaista tietämistäni ammateista. Keikkailussa työnkuva on hyvin mielenkiintoinen; kun vaivautuu saapumaan työpaikalleen, sadat ihmiset hurraavat. Kolikon toinen puoli on loputon venailu. Työpäivä saattaa kestää 24h, mistä varsinaista duunia on 1,5 tuntia.

Onko jotain yksittäistä suurta uran huippukohtaa?

Suurta huippukohtaa on vaikea löytää. Viime aikoina on ollut hienoa soittaa suositun artistin bändissä, usein suurelle yleisöille ja saada siitä kohtuu korvaus.

Onko faneja näkynyt?

En ole huomannut että olisi.

Millainen musiikki sopii sielunmaisemaasi?

Musiikkia tulee kuunneltua aivan liian paljon. Viime aikojen suosikkeja on ollut mm. Badly Drawn Boy, Kylie, Coldplay, Supergrass ja Ben Folds. Levyjä on hyvä omistaa useita tuhansia. Löytyy jokaiseen mielentilaan jotakin sopivaa.

Olet luokanopettaja. Pysyykö luokassasi kuri ja järjestys, ja meneekö oppi kasvavan nuorison päihin? Mikä opettajan ammatissa on parasta? Mitkä ovat omat lempiaineesi?

Kuri pysyy. Lempiaine on äikkä (lukutunti). Parasta ko. hommassa on säännöllisyys. Tietää että, koulu alkaa kasilta ja loppuu kahdelta. Helpottaa elämän jäsentämisessä.

Mitä mikroautoilu ja formulat sinulle merkitsevät?

Nasta harrastus. Formulafriikkeys siirtyy näemmä isältä pojalle. Olen seurannut lajia intohimoisesti jo satoja vuosia. Mikroautoilu on taas ehkä hienointa mitä tällä hetkellä on olemassa. Sitä paitsi nopeutta löytyy.

Mistä näet päiväunia tai minkä unelmasi aiot toteuttaa?

Unelmia löytyy ja niitä on jopa mahdollisuus toteuttaa. En lähde unelmiani nyt puimaan, mutta unelmiin liittyviä asioita on koko ajan vireillä. Kattoo ny kuin käy…

Mitä haluaisit lopuksi sanoa Harhaa.comin lukijoille?

En juuri mitään. Kiitos.

KIITOS. : )