Kirjat

Anssi kertoo biiseissään pieniä tarinoita, mutta on kunnostautunut myös pidempien tarinoiden parissa.

Anssin kirjoittamat kirjat

Matkamuistoja_300px Matkamuistoja (Teos 2012)

Toukokuussa 2012 ilmestynyt kirja, joka käsittelee itseironiseen tyyliin Anssin uraa ja elämää tien päällä. Kirjaprojekti käynnistyi alun perin ajatuksena koota yhteen parhaita blogikirjoituksia, mutta kirja kasvoi erilleen blogiteksteistä.

Tietoja ja arvioita kirjasta kustannusyhtiö Teoksen sivuilla.

 

 

 

Kesä Kalevi Sorsan kanssa (Teos 2008)romaani_200px

Elokuussa 2008 ilmestynyt Anssin esikoisromaani, jossa onnettomuudessa muistinsa menettänyt nuori mies saa avukseen Suomen pitkäaikaisimman pääministerin haamun.

Tietoja ja arvioita kirjasta kustannusyhtiö Teoksen sivuilla.

 

 

 

 

nummela_eraan_albumin_anatomiaNummela – erään albumin anatomia (Like 2001, ISBN 951-578-915-X)

Marraskuun 7. päivänä 2001 ilmestynyt kirja sisältää Nummela-albumin laulujen nuotit (myös kitarasoinnut ja sanat), Anssin kirjoittaman johdantotekstin jokaiseen biisiin, Nummela-albumin syntymisestä kertovan päiväkirjan, valokuvia ja Anssin kotisivuilla julkaistuja kysymyksiä ja vastauksia. Sivuja kirjassa on 110.

 

 

 

Poliittisia kaskuja sisältävä kirja (työn alla)

Anssi ja basistinsa Antti Karisalmi ovat jo pitempään valmistelleet poliittisesta huumorista – pilapiirroksista ja kaskuista – koostuvaa teosta, jolle on jo kustantajakin valmiina. Tämä mahdollisesti näkee päivänvalon joskus… ”Tuo poliittinen huumoriprojektimme liittyy enemmänkin ”antihuumori”-käsitteen lanseeraamiseen. Laadimme kaskuja, jotka ovat NIIN epähauskoja, että täydellinen hauskuuden puute tekee niistä itse asiassa aika hassuja… Jokainen punchline on huolellisesti rakennettu antikliimaksi! Politiikan maailma on luonnollisesti täydellinen leikkikenttä tähän tarkoitukseen! Mikäli joskus tosiaan oikeasti julkaisemme poliittisia kaskuja sisältävän kirjan, niin siihen tulee ehdottomasti suhtautua vitsikirjan parodiana.” ”Poliittinen huumori on kokonaisvaltainen, loputtomaan toistoon, pahaan tautologiaan ja dementiaan perustuva huumorin alalaji.”

 

Anssista kirjoitetut kirjat

Kosketusetäisyydellä (Docendo 2017)

Jean Ramsayn ja Kalle Björklidin henkilökuva Anssista ilmestyi 5.10.2017. Kirjoittaja ja kuvaaja seuraavat Anssin vuoden toukokuusta 2016 Tennispalatsin katolta jäähallikeikkaan 6.5.2017. Kirjassa käydään läpi Anssin uran vaiheita hänen omin sanoin, Jeanin analyyttisillä pohdinnoilla ja Kallen keikkakuvilla ryyditettynä.

 

 

Anssi muiden kirjoissa

Poppamiehen kirous (Aku Ankka 19/2011)aku_ankka_poppamiehen_kirous
Anssi kirjoitti ihka oikean Ankka-tarinan lehden 60-vuotisjuhlien yhteydessä. ”Prosessi oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja opettavainen. Ankkatarinan kirjoittaminen on erikoista hommaa siinä mielessä, että vaikka sellaista ei olekaan tehnyt koskaan ennen, niin se ei kuitenkaan tunnu vieraalta – koko ajan tietää millainen tarinan pitäisi olla. Hahmot ovat niin tuttuja, että niille on helppoa kirjoittaa; ensikertalainenkin tietää, mikä panee ankat tikittämään. Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen. Ja itsestäni ylpeä: minäkin olen nyt ankalliskirjailija!” Lue lisää blogista.

 

 

kapteeni_kaskee

Kapteeni käskee (Aku Ankan Taskukirja 261)

Kirjassa esiintyy muusikko Antti Rela. Kertomus alkaa kun Mikki ja Minni (Antti Rela -fani) jonottavat konserttilippuja – julisteessa lukee: ”Antti Relan Mummola-albumin julkaisukeikka viikonloppuna”. Kolme professoria pääsee ehdonalaiseen, koska he aikovat tehdä ilkeistä ihmisistä kivoja keksimänsä psykomuuntimen avulla. Mikki kuitenkin aavistaa heidän pahat taka-ajatuksensa. Antti Relalla on tarinassa tärkeä rooli. Rokkarin ensimmäiset sanat: ”En tarvitse rahaa. Ahneus sekoitti pääni, olkoon musiikki tästä lähin lahjani maailmalle.”

Sama tarina julkaistiin uudestaan kirjassa Rokkikukot (Sanoma Magazines, 2006), joka sisältää seitsemän populaarimusiikin maailmaan sijoittuvaa sarjakuvaa. Kirjassa seikkailevat myös mm. Ossi Osteri, Akseli Ruusu ja Plastinen. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Nightwishin kosketinsoittaja Tuomas Holopainen. Hänen mukaansa teoksessa on yllättäviä yhtymäkohtia oikeaan rokin maailmaan.

 

Sydanten_presidentti_300pxSydänten presidentti (Helsinki-kirjat 2012, ISBN 978-952-5989-05-2)
Anssi lausuu tästä kirjasta näin: ”Olen jäävi arvostelemaan tätä kirjaa, koska esiinnyn itse sen sivuilla – löytyypä niiltä hiukan omaakin tekstiäni. Haluan kuitenkin nostaa teoksen esille, sillä Riikka Kämppi ja Jussi Lähde ovat tehneet arvokasta työtä taltioidessaan tulevien polvien luettavaksi lyhyen ajanjakson, jolloin Suomessa tapahtui jotain merkittävää.”

 

rokatessa_roiskuu

Rokatessa roiskuu (Like 2002, ISBN 951-578-936-2)
Timo Raution toimittama kirja, johon on koottu suomalaisille pop- ja rockartisteille vuosien varrella sattuneita kommelluksia. Mukana on myös neljä Anssin kertomaa sattumusta.

 

 

poppologiaPoppologia (WSOY 2002, ISBN 951-0-26479-2)
Outi Poppin toimittama kirja, jossa on suomalaiseen rockiin liittyvää erilaista pikkufaktaa mitä moninaisimmista aiheista. Kirjassa on myös muutamia Anssiin liittyviä mainintoja.

 

 

kotistudioKotistudio (Like 2002, ISBN 951-471-016-1)
Kirjan on kirjoittanut J. Pekka Mäkelä ja siinä on Anssin kirjoittama esipuhe. Kirjassa muun muassa annetaan ohjeita kotistudion rakentajille ja kotistudiossa biisejä tekeville.

 

 

alivaltiosihteeriMatka virallisuuden keskipisteeseen (Otava 2003, ISBN 951-118-983-2)
Alivaltiosihteerin kahdeksannessa virallisessa pääteoksessa seikkailee myös Anssi Kela.

 

 

 

suomirockin_tiekartta

Petri Nevalainen: Suomi-rockin tiekartta (Gummerus, Ajatus 2005)
Kirja esittelee Suomi-rockin keskeisiä paikkakuntia lähinnä henkilöiden kautta. Runsaasti erilaisia listoja ja muuta kiinnostavaa, kuten keväällä 2005 kuvattu ”luokkakuva”.