Anssi Kela ja isot biisit alkaa 27.2.

Onkohan mahdollista, että joku ei olisi vielä kuullut ohjelmasta nimeltään Anssi Kela ja isot biisit? Tätä TV5:n uutta sarjaa on mainostettu viime päivät joka tuutissa. Jos olet kertaakaan avannut televisiosi tuolta kanavalta, melko varmasti olet törmännyt Anssin naamaan, joka hyppää vaikkapa arvaamatta ruutuun elokuvan päätteeksi. Katukuvaankin on tällä viikolla ilmestynyt näyttäviä mainosjulisteita. Mutta hei, maanantaina klo 21 se vihdoin alkaa!

Jokaisessa jaksossa yksi artistivieras haastaa Anssin versioimaan yhden legendaarisen suomalaisen hittikappaleen. Artistivieraat saavat etulyöntiaseman, sillä he valitsevat oman kappaleensa itse, kun Anssille versioitavaksi tuleva kappale on aina tuotantotiimin valitsema yllätys. Jo ensimmäisessä jaksossa levylaulajan naama venähtää, kun hän kuulee, mitä tuleman pitää. Anssi halusi kunnolla haastetta ja saikin eteensä melkoisen miinakentän ohjelman kuluessa. Haastajiksi tulevat Sanni, Lauri Tähkä, JVG, Ellinoora, Arttu Wiskari, Elias Kaskinen, Egotrippi ja Erin.

Suomalaisille tutut biisit nostetaan jalustalle. Niiden tarinat kuullaan alkuperäisen esittäjän, biisintekijän tai muun kappaleeseen liittyvän henkilön kertomina. Jakso huipentuu biisien ensiesitykseen yleisön edessä, jossa artistien läheiset, fanit ja alkuperäiset esittäjät pääsevät arvioimaan hittipotentiaalia. Harhaa.comin edustajisto pääsi mukaan kahden jakson livesoittojen kuvauksiin ja ihan varmaa on, että ohjelman myötä saamme uusia hittejä tähän maahan. Vielä ei saa enempää paljastaa, mutta odottakaapa vain! Kuulimme myös haastattelussa, että joitain biiseistä aiotaan vetää keikoilla.

Ohjelmassa on myös mukana hauska kilpailuasetelma: heti maanantain puolella ennen tv-ensiesitystä viikon kaksi uutta kappaletta julkaistaan Spotifyssa, Itunesissa ja Iltalehden verkkosivuilla, minkä jälkeen kansa päättää kumpi jakson kappale vie voiton. Viikon päästä maanantaina klo 20 Anssin suorassa tuloslähetyksessä IL-TV:ssä ja Iltalehden Facebookissa selviää kummasta kappaleesta on tullut isompi biisi. Tärkeintähän ei ole rehti osallistuminen vaan voitto!!!

”Tämän tv-ohjelman tekeminen on ollut ehdottomasti yksi urani kohokohtia, olen nauttinut suunnattomasti sen tarjoamista haasteista. Minut on viskattu musiikillisesti lähes mahdottomiin paikkoihin ja olen joutunut venymään kauas mukavuusalueeni ulkopuolelle. Tämä on ollut hyvin opettavaista ja kehittänyt minua musiikintekijänä,” kertoo Anssi TV5:n tiedotteessa. ”Erityisen ilahtunut olen ollut loistavista artistivieraista, jotka sain mukaani matkalle kotimaisen musiikin ytimeen. Oli valtavan hienoa huomata, ettei yksikään vieras ollut liikenteessä puolivaloilla, vaan kaikilla oli tekemiseen samanlainen into kuin minulla itsellänikin. Olen ylpeä siitä, mitä olemme saaneet aikaan.”

Maanantaina 27.2. sarjan ensimmäinen jakso, jossa on vieraana Sanni, tulee yhtä aikaa klo 21-22 peräti neljältä kanavalta: TV5, Kutonen, Frii ja TLC. Tulevina viikkoina ohjelman ensiesitys nähdään aina klo 21 TV5:llä. Uusintoja tulee pitkin viikkoa. Niiden kanssa kannattaakin olla tarkkana, sillä TV5:n ohjelmat eivät ole jälkikäteen nähtävillä netissä.

Vain joulua!

Harhaa.com toivottaa lukijoilleen musiikillista joulua ja inspiroivaa uuttavuotta! Lomakauden pakettimme teille sisältää tuhdin annoksen fiilistä Hartwall Areenan Vain elämää -konsertista 12.12.2014 sekä parhaat vinkit joulunajan sohvaperunoille!

Konserttifiilistelyä

Hartwall Areenan keikkaraportin voit lukea Yhteisöstä. Mukana on myös joitakin valokuvia. Reilut sata kuvaa bäkkäriltä ja lavalta löydät täältä. YouTubeen on ladattu vino pino videoita konsertista, niistä joitakin laadukkaimpia otteita alla.

Kasarin lapsi Anssi & VilleGalle
Lähtisitkö? VilleGalle & Sanni
Luokkakokous Anssi & Maija Vilkkumaa
Ikävä Anssi, videon alussa Anssin puhe
Puistossa VilleGalle, Jare & Anssi
2080-luvulla Anssi & Sanni
Levoton tyttö Sanni & Anssi
Sata salamaa Antti Tuisku & Virve Rosti
1972 Maija Vilkkumaa & Anssi

Joulua voi viettää myös tv:n äärellä

Vain elämää Nelosella 20.-27.12. klo 19.30 neloskauden uusinnat. Anssin jakso juhlavasti jouluaattona!

Joulun tähdet Nelosella 22.12. klo 21 ja uusinnat 25.12 klo 12.35 ja 27.12. klo 14.15. HelsinkiMission kynttiläkonsertissa Anssi ja muut starat esittävät 1,5 h joululauluja. Anssi osallistuu 2 biisin verran konsertin alkupuolella ja loppulaulussa Maa on niin kaunis.

Raskasta Joulua Nelosella 24.12. klo 22. Tuomas Wäinölä ja muita pitkätukkia joululaulujen äärellä.

Tammikuullekin on luvassa kivaa

Yle Live: M1-studiossa Anssi Kela Yle Teemalla 17.01. klo 22.35-23.31
Tunnin bändisetti legendaariselta studiolta, nauhoitettu tänä syksynä.

Kysymyksiä ja vastauksia aiheesta Vain elämää

Vain elämää -kausi on edennyt jo pitkälle! Tv-ensiesitystään odottavat enää Pave Maijasen päivä ja duettopäivä. Anssi on ihailtavasti vetänyt iloksemme suoria vastailutuntejaan Facebookissa perjantai-iltaisin, mutta monet ohjelmaan liittyvät kysymykset toistuvat sitä mukaa, kun kysyjiä tulee lisää (ja lisäähän meitä on viime päivinä tullutkin). Päätimme siis koostaa Anssin jutusteluiden perusteella vastaukset eräisiin mieliä kaihertaviin kysymyksiin. Lisänä muutama vinkki keikoista ja levyistä! Olkaapa hyvät.

Miten artistit valitsivat biisinsä?
Artistit saivat vapaasti valita kappaleet toistensa tuotannosta ja heidän piti ilmoittaa valintansa sekä kaksi seuraavaa vaihtoehtoa ohjelman tekijöille. Jos valinnat menivät päällekkäin, asia ilmeisesti päätettiin tuotantoyhtiössä. Anssi sai esittää kaikki ykkösvalintansa. ”Koska valitsin niin outoja biisejä.”

Laulavatko artistit biisit livenä? Tehtiinkö jälkiäänityksiä? Lyhennettiinkö kappaleita? Pitikö ottaa useita ottoja?
Tässä olikin haastetta: biisi piti laulaa kerralla kohdalleen jännittävässä livetilanteessa. Useimmiten se onnistui yhdellä otolla. Mutta esimerkiksi Virven jaksossa ensimmäisenä esiintynyt VilleGalle joutui aloittamaan kappaleensa peräti kolmesti ukkosen sotkettua tekniikkaa. (Ja mies hyppikin silkasta jännityksestä seinille!) Tv:tä varten musiikki on miksattu Satulinnassa, mutta Anssi ei tiedä jälkiäänityksiä tehdyn. Livevedon päälle soitettiin toisinaan nauhalta joitakin ennakkoon äänitettyjä taustalauluja tai instrumentteja. Esimerkiksi Luokkakokous-kappaleeseen Anssi soitti kitararaitansa jo päivän treeneissä nauhalle, jotta hän pystyi keskittymään täysillä laulusuoritukseen livetilanteessa. (Tässä kuulemma syy, miksei hän ole hevilaulaja – vaatii liikaa tehdä näitä yhtä aikaa.) Telkkariin kappaleet leikattiin kahden ja puolen minuutin mittaisiksi, mikä oli melko haastavaa. Tämä oli toki otettu esityksessä huomioon – siksi esimerkiksi Anssin päivänä kukaan ei valinnut Nummelaa, se kun on pitkä kappale ja tarinamuotoisena vaikea leikattava.

Tiesivätkö muut etukäteen minkä biisin kukakin esittää?
Eivät tienneet, asia pidettiin visusti salassa.

Miten biisien taustoista kertovat nauhoitukset voitiin tehdä, elleivät biisit olleet tiedossa?
Live-esitysten yhteydessä tv-ruudussa nähtävät insertit kuvattiin yli kuukausi ennen ohjelman tekoa. Esittelyt tehtiin noin 15 biisiin, joista vain osa tuli oikeasti ohjelmaan.

Miten Anssi päätyi tekemään kappaleista tuollaiset versiot?
Artistit kertovat itse ohjelmassa valintansa taustoja, mutta Anssin kohdalla meitä hemmotellaan netistä Ruutu.fi:stä löytyvällä Vain Kelan elämää -sarjalla, jonka jaksoista voi maksutta katsoa, miten Anssi työsti omia versioitaan muiden artistien kappaleista. (Anssi oli sarjan ensimmäinen artisti, joka teki itse sovitukset kaikkiin esittämiinsä kappaleisiin. Sovitukset Anssi luonnollisesti puuhasi valmiiksi jo paljon ennen Satulinnan nauhoituksia.) Anssin päivän jaksossa muut artistit kertovat omista Kela-valinnoistaan ja Anssi kommentoi esityksiä.

Miten paljon bändin kanssa treenattiin? Oliko bändi hyvä?
Anssi lähetti Leri Leskisen johtamalle bändille studiossa tekemänsä versiot malliksi sovituksista ja heti ensimmäisten treenien alussa kävi ilmi, että bändi osaa soittaa kaiken tismalleen kuten Anssi oli toivonut. Bändi ei siis ollut vain hyvä, vaan todella erinomainen! Treeniaikaa artistin kanssa oli varsin vähän. Yhdet treenit ennen Satulinnaa ja toiset treenit samana päivänä, jolloin biisi oli tarkoitus esittää. Lounasbiisejä treenattiin aamupäivällä ja illallisbiisejä iltapäivällä.

Mitä artistit tiesivät päivän ohjelmasta?
Anssin mukaan artistit saivat edellisiltana lapun, jossa luki esimerkiksi näin: ”Maskiaikasi on klo 8.30. Esityksesi on illallisen toinen kappale.” Tiedossa oli toki myös tulevan päivän sankarin nimi. Näillä mentiin. Herätä tuli siihen mennessä, että ehti ajoissa maskiin (eli meikattavaksi ja kammattavaksi) ja nukkumaan mentiin aamuyön ensitunteina, kun illan esityksestä oli rauhoituttu. Kunkin artistin piti ennakkoon ilmoittaa ohjelman tekijätiimille oman päivänsä pieni ohjelmanumero aamupäiväksi ja toinen aktiviteetti iltapäiväksi. Aina kun jonnekin tarvitsi mennä, artisteja tultiin vetämään hihasta, eli kuvaustiimi hoiti aikataulutukset artistien puolesta.

Voiko biisit kuulla uudestaan jostain tv-esityksen jälkeen? Entä duettobiisin?
Nelosen nettisivuilta Ruutu.fi-palvelusta löytyvät maksuttomina kaikki jaksot tv-esityksen jälkeen ja myös kaikki esitykset, myös duetot, omina klippeinään. Joskus nettiin tulee pidempi versio kuin ohjelmaan, syystä että kappaleet piti tv:tä varten lyhentää kahteen ja puoleen minuuttiin. Kaikki soolokappaleet tulevat Vain elämää -levyille ja kappaleita voi ostaa netistä myös yksittäin. Duettoja ei tietääksemme tule levyille tai muutoin myyntiin.

Tulevatko biisit Vain elämää -levylle? Levyjä julkaistaan kaksi, mitä eroa niissä on?
”Päivä”-levyltä löytyvät kaikki lounaalla esitetyt kappaleet ja ”Ilta”-levy pitää sisällään kaikki illallisbiisit. Kummallakin levyllä on kolme esitystä kultakin artistilta. Laskuopin mukaan yhdeltä levyltä löytyy siis 21 biisiä. Levyt julkaistaan 30.10. Tiedossamme ei ole, tuleeko kaudesta myyntiin myös dvd.

Keikkailevatko Vain elämää -tähdet yhdessä?
Hartwall Areenassa järjestetään suuri Vain elämää -konsertti lauantaina 12.12. Liput ovat jo myynnissä, aluksi Radio Suomipopin nettisivujen kautta ja 26.10. alkaen Lippu.fi:ssä. Mars katsomaan, millaisia paikkoja on jäljellä! Lava on keskellä areenaa ja siitä on näkyvyys joka suuntaan. Muutoinkin saattaa olla mahdollista nähdä artisteja yhtä aikaa lavalla. Esimerkiksi taannoisella JVG:n Tavastian keikalla nähtiin yllätysvieraina mm. Antti Tuisku ja Anssi Kela.

Kuullaanko Anssin ohjelmassa esittämiä kappaleita keikoilla?
Bändikeikoilla on tähän päivään mennessä soitettu jo Avara luonto, Kasarin lapsi ja 2080-luvulla. Kaksi ensiksi mainittua ovat olleet lähes poikkeuksetta setissä viime keikoilla. Viimeiseksi mainittu otettiin ohjelmistoon jo samana iltana, kun sen ensiesitys telkkarissa nähtiin! Luokkakokous-kappaletta ei kuulemma aiota esittää, liian vaikeaa. Vaarallinen-biisi kuultiin akustisen kitaran säestyksellä Anssin nettilivelähetyksessä.

Pitävätkö Vain elämää -artistit yhteyttä toisiinsa?
Kyllä pitävät. Heillä on muun muassa oma WhatsApp-ryhmä, johon kuuluvat kaikki paitsi Pave. VilleGalle innosti tyyppejä liittymään Snapchattiin, jossa he kenties seuraavat myös toisiaan.

Niin, ja kuka ne Anssin letit teki?
Kun Anssilta Sannin päivän maskissa kysyttiin, tehdäänkö hiuksille jotain, hän vastasi hetken mielijohteesta, että letit kuten Sannilla ja sinistä väriä. Eli ohjelman oma kampaaja letitti Anssin pään!

Toivottavasti tästä oli apua kysymyskolotukseen! Jos joku asia jäi vielä askarruttamaan, pistä kysymystä kommenttiraidalle niin vastaamme parhaan tietämyksemme mukaan! Lisää voit lukea myös alla olevasta uutisesta.

Yleisiin Anssia koskeviin kysymyksiin voit etsiä vastauksia esimerkiksi sivun yläreunasta löytyvästä Faktaa-osiosta. Anssin keikkakalenterista selviää, milloin hän tulee lähiseudulle musisoimaan.