Kirja kosketusetäisyydeltä

Lokakuun alussa julkaistiin odotettu Anssia käsittelevä kirja, Kosketusetäisyydellä. Tämä elävää tekstiä ja vauhdikkaita keikkakuvia yksiin kansiin kokoava teos seuraa Anssia yhden vuoden ajan toukokuusta 2016 Tennispalatsin katolta Helsingin jäähallin konserttiin 6.5.2017. Anssin mukaan kyseessä on eräänlainen välitilinpäätös uran tästä vaiheesta. Nimensä kirja sai kannen kuvasta, joka sopi muutoinkin kirjan teemaan.

Kirja sai alkunsa, kun Docendo-kustantamosta otettiin yhteyttä Anssiin ja esitettiin idea henkilökuvakirjasta – ja Anssi näytti vihreää valoa. Kirjoittajaksi hän ehdotti musiikkijournalismin alalla ansioitunutta Jean Ramsayta, joka oli tullut hänelle tutuksi tehtyään aikoinaan Rumbaan haastattelun. Anssi luotti hänen kykynsä pukea ajatuksia lyyrisesti kauniiseen nippuun. Etuna oli myös se, että Jean ei tuntenut Anssia, jolloin hän pystyi katsomaan kohdettaan analyyttisen etäisyyden päästä ja luomaan kiinnostavan näkökulman. Keikkakuvaajaksi Jean pyysi Kalle Björklidiä.

Koska Jean halusi tekstin ja kuvien kertovan samasta aiheesta, prosessi käynnistyi niin, että Kalle alkoi ottaa kuvia keikoilta sekä takahuoneista ja Jean istui Anssin sinisen laina-Jaguarin kyytiin kirjaamaan muistiin juttuja, jotka nivottiin kuvien kautta kirjaksi. Kirja piirtää tarkkaa kuvaa Anssin arjesta ja pyrkii avaamaan lisää artistin persoonaa hänen historiansa, ajatustensa ja työnsä kautta. Fokus pidetään urassa ja Anssin omassa äänessä, johon Jean lisää omia pohdintojaan. Alun perin kirjaan oli tarkoitus haastatella bändiä ja fanejakin, mutta tuolloin fokus olisi hajonnut liikaa. Heidät nostetaan esiin, mutta he ovat kuitenkin sivuroolissa, ikään kuin utuisina hahmoina Anssin ympärillä. Toisin on kuvissa, jotka on usein tarkennettu vaikkapa yleisöön, mikä on mukavaa vaihtelua.

Kun Anssi päästetään kertomaan uransa vaiheita, sanainen arkku on lavea ja värikäs, vaan ei lopulta kovin syvä. Monet näistä tarinoista on kuultu jo muissa yhteyksissä, mutta nyt ne on koottu niin, että pystyt avaamaan kirjan vailla aiempaa Anssi-tietoutta, tai keräämään siitä lisää täytettä jo tuntemiisi tarinoihin. Tiesit ehkä, että Kelly jätti bändin, mutta tiesitkö kimmokkeen siihen? Kuulit ehkä, että Anssi oli teininä Deep Purplen jäähallikeikalla, mutta keiden kanssa? Minkä tapahtumien kautta Pekka ja Susi oikeastaan saikaan levytyssopimuksen? Neil Young on Anssin suosikki, vaan mikä levyistä päätyi ensimmäisenä levyhyllyyn?

Kiinnostavaa antia ovat myös Jeanin analyyttiset tulkinnat, jotka on selvästi tehty pitkän ajatustyön tuloksena. Ne herättävät lukijankin miettimään. Monien havaintojen kanssa voi olla yhtä mieltä, mutta toiset eivät istu omaan näkemykseen. Jean esimerkiksi nimeää Antin introvertiksi ja antaa ymmärtää Anssin olevan ekstrovertti. Työnsä sanelemana Anssi onkin muuttunut vuosien mittaan avoimemmaksi, mutta on edelleen se, joka istuu vieraammassa seurassa tarkkailijana tai nenä kännykässään, ellei hänen odoteta vaikkapa esitelmöivän. Kirjassa yritetään selvittää, onko olemassa kahta erilaista Kelaa, ja vastaus jää lukijan arvioitavaksi. Ollaan lopulta vain kosketusetäisyydellä, ei iholla tai pään sisällä, ja hyvä niin.

Kirjassa on parisataa sivua ja se tempaa nopeasti mukaansa. Teksti kuljettaa juonta eteenpäin ja kuvat löytyvät aarteina matkan varrelta. Opuksen pystyy periaatteessa ahmimaan jopa yhdeltä istumalta kannesta kanteen, mutta kirjassa on myös asioita, joihin mielellään palaa uudestaan. Mikään hakuteos se ei kuitenkaan ole, vaikka siitä saakin rautaisannoksen ymmärrystä aiheesta Anssi Kela.

Jos siis tarkempi tutustuminen mustiinpukeutuvaan artistiin kiinnostaa, mars kirjakauppaan! Anssi ja Jean ovat Helsingin kirjamessuilla tavattavissa tulevana torstaina 26.10. klo 18-19. Sieltä kirjan saa varmasti hyvään messuhintaan ja voit pyydystää siihen nimmarit!

Anssin jäähallikonsertin kuvia kirjana!

Toukokuussa Anssi pääsi toteuttamaan unelmansa konsertista Helsingin jäähallissa ja Harhaa.com pääsi kameroineen paikalle taltioimaan sitä. Nyt olemme koonneet yli 100 kuvaa kirjaksi, jossa raportoidaan koko konsertin kulku aina Meet&Greet-tuokiosta loppukättelyihin asti. Kirja on A4-kokoinen ja siinä on 36 sivua täyttä asiaa, kuvia ja tekstiä.

Tuotanto on aitoa faneilta faneille -laatua, eli parhaan taidon mukaan itse (ja ifolorin avulla) tehty. Lopputulos on varsin upea! Siksi halusimme tarjota Harhaa.comin lukijoille mahdollisuuden tilata kirjaa. Sen hinta on 35 euroa ja ensimmäinen painos valmistuu 9.9. Lahden Möysän Esson keikalle, jonne tuomme niitä jaettavaksi välttyäksemme postikuluilta. Ensimmäisen painoksen valmistuttua kirjaa on mahdollista tilata syyskuun loppuun asti samaan edukkaaseen hintaan, minkä jälkeen tuotantokulut valitettavasti nousevat.

Jos haluat tilata kirjan itsellesi, toimi seuraavasti: Lähetä sähköposti osoitteeseen harhaaposti(a)gmail.com, kerro että haluat kirjan ja kerro myös toiveesi toimitustavasta. Laitamme sinulle maksuohjeet paluupostina ja 30.8. klo 21 mennessä maksetut kirjat ehtivät Mössön tilaukseen. Jos et ole tulossa Mössölle, kirja voidaan toimittaa myös esimerkiksi 21.9. Tavastialle tai kyseisen rockpyhätön ovelle. Voimme myös postittaa kirjan, jolloin maksettavaksesi tulevat postikulut, noin 6 euroa. Kaupoista kirjaa ei tule löytymään, eli sen voi ostaa ainoastaan tekijältä. Kyseessä on siis melkoinen keräilyharvinaisuus!

Yllätyslahjana kirjan ostajat saavat – fanfaareja – ihka aidon Anssin jäähallikeikan julisteen, kooltaan 40x60cm!!! Julisteet annetaan noudon yhteydessä ja tarvittaessa voimme myös yrittää postittaa niitä, jolloin postikulut jäävät ostajalle. Julisteita on rajallinen määrä ja ne jaetaan tilausjärjestyksessä, joten kannattaa laittaa reippaasti sähköpostia meille.

Täältä voit katsoa, millaisia kuvia kirjassa on. Kaikki nuo kuvat eivät edes mahtuneet mukaan, sillä kuvia oli paljon, paljon, paljon… Hyvin harmillinen ongelma!

Vastaa oikein ja voita Matkamuistoja omaksesi!

Tässäpä tietovisa mainion Anssin Matkamuistoja-kirjan kunniaksi. Säännöt ovat yksinkertaiset: vastaa oikein alla oleviin 10 kysymykseen (esim. 1a, 2b, jne) ja lähetä vastauksesi palautelootalla nimesi ja postiosoitteesi kera viimeistään 14.6.2012. Oikein vastanneiden kesken arvotaan yksi kappale Matkamuistoja, joka postitetaan voittajalle. Kyllä kelpaa juhannuksena pitää vaikka sadetta teltassa tämän opuksen kanssa!

Kirjan teemaa seuraillen visailu pyörii keikkakiertueen aihepiirissä. Jos kysymykset kylmäävät ensisilmäyksellä, ei syytä angstiin. Kaikki vastaukset ovat löydettävissä netistä, kun vain osaa ja jaksaa etsiä. Mikäli kukaan ei vastaa kaikkiin kysymyksiin oikein, palkinto arvotaan parhaiden Kela-tietäjien kesken. Arvonta suoritetaan 15.6.

Ässäkypärä päähän ja onnea visaan!

1. Ketkä bändin jäsenet ovat soittaneet Anssi Kela -bändissä ensimmäisestä keikasta lähtien?
a) Saara ja Antti
b) Antti ja Ville
c) Ville ja Kelly

2. Mihin virtsataan Lapin kiertueesta kertovassa kappaleessa Kaunotar ja basisti?
a) oluttuoppiin
b) bassovahvistimeen
c) bussin kardaaniin

3. Mikä on amok-juoksu?
a) keikkabussissa suoritettava ajanviete
b) takahuoneen ja lavan välinen matka kuljetaan yleisön seassa
c) ruotsinlaivan käytävällä laukataan alkukantaisia olioita väistellen

4. Mistä yöllä palatessaan Saara ja Anssi törmäsivät peuraan?
a) Eura
b) Porolahti
c) Hirvelä

5. Mitä biisiä Anssin poppoo on useimmin veivannut soundcheckissa ja keikan aloituskappaleena?
a) Rva Ruusunen
b) Kaksi sisarta
c) Mikan faijan BMW

6. Minkä nimistä ääniteknikkoa Anssin bändillä ei ole ollut?
a) Ame
b) Jay
c) Rob

7. Minkä paikkakunnan huoltamolla bändi löysi kiertuejulisteensa vierestä ilmoituksen ”töitä ketunkaapijalle”?
a) Kaustinen
b) Kerava
c) Kuusamo

8. Mikä näistä biisitoiveista on täyttä hepreaa Anssille?
a) ÄMP
b) YRK
c) ROM

9. Missä Kangasalla sattui Anssin legendaarinen eksyminen lukkojen taakse akselilla hotellihuone-esiintymislava?
a) Hotelli Urku
b) Hotelli Sointu
c) Hotelli Tuuba

10. Millä tunnusmusiikilla Anssin keikat ovat usein käynnistyneet?
a) Tähtien sota -teema
b) Neil Youngin Harvest Moon
c) Johnny Cashin Man In Black

Vielä muistutus: liitäthän vastauksesi mukaan nimesi ja postiosoitteesi. Muutoin Kela-tietämys ja onnettaren suosio voi mennä harakoille. Emme postittele osoitteisiin muuta kuin palkintoja! Jos voittaja on jättänyt myös sähköpostiosoitteensa, ilmoittelemme ilouutiset myös sitä kautta.