Bilmon levyä juhlistettiin keikalla Semifinalissa

Bilmon debyyttialbumia juhlistettiin jo levyn julkaisupäivänä 30.3.2005 Stupido-Shopissa pienellä neljän biisin puoliakustisella keikalla, jossa Bilmon virallisten jäsenten Jarmo Vähähakan ja Ville Kelan lisäksi musisoi Ripa Eskolin. Varsinainen levynjulkistuskeikka oli maanantaina 4.4. Helsingin Semifinalissa. Sinne ei myyty lippuja, vaan jokainen keikalle halunnut sai hakea oman kutsunsa etukäteen Stupido-Shopista. Maanantai-illan tunnelma Semifinalissa alkoi tiivistyä ennen yhdeksää.

Keikka alkoi täsmällisesti yhdeksältä, kun lavalle kapusi viisi muusikkoa. Eturiviin asettuivat Jaakko Murros (kitara), Jarmo (laulu, kitara, tamburiini) ja Ville (basso). Takarivi miehitettiin Lemonator-miehillä: Ripa (koskettimet, melodika, tamburiini, kitara) ja Kelly Ketonen (rummut). Livemusisointi potkaistiin käyntiin levyn aloitusraidalla eli Matkalaululla. Setti oli kunnon keikan mittainen, yhteensä 12 biisiä. Kolmen vartin aikana soitettiin kaikki uuden levyn biisit viimeistä duettokappaletta lukuun ottamatta ja lisäksi vielä kolme singleiltä tuttua kappaletta: Aika on nyt, Piparkakkumuotti ja Feeniks. Kaksi jälkimmäistä muodostivat encoren.

Livenä poppoo kuulosti jonkin verran levytyksiään rokkaavammalta ja sekin kertonee jotain, että useat ilman levyä Semifinaliin tulleet innostuivat hankkimaan itselleen pitkäsoiton saman tien. Bassonsoitto on Keloilla geeneissä, sillä Ville antoi hyvän vastuksen katsomon puolella keikkaa kuunnelleille basisteinakin tunnetuille herroille A. Karisalmi ja J. Joutsenniemi. Ja ihan kuin Kellykin olisi petrannut rumpujensa takana. Erityisesti Tyttö tapaa pojan ja Rättisitikka kuulostivat omaan korvaani kerrassaan loistavilta. Keikan jälkeen yleisöltä sateli positiivisia kommentteja niin paljon, että niistä jäi muistiin siteerattavaksi vain kaksi: ”Biiseissä on potentiaalia.” ”Hyvä rytmiryhmä!” Kelpo keikka siis!

Sitten muutama sana itse albumista. Äänessä studiossa ovat olleet pääasiassa Jarmo, Kelly, Jaakko ja Ville, jonka vastuulla näyttää olleen melkoisesti instrumentteja (mm. banjo ja kosketinsoittimet), äänitystä ja tuotantoa. Kymmenen biisin pläjäys kestää vajaat 34 minuuttia, joten tulkintoja ei ole turhaan venytelty. Soitossakin on kuultavissa samaa minimalismia. Stemmalaulua on mukavasti. Radiossa paljon soineen Tyttö tapaa pojan -säkeistöjen tyylistä komppia ei löydy muista biiseistä, vaan perinteisempi soitanta päästetään oikeuksiinsa ja bändin kitaroinaan suosimat Rickenbackerit moikaavat. Seuraavaksi singleksi suunnitellussa hyväntuulisessa biisissä nimeltään Rättisitikka on jotain hyvinkin Tehosekoitinmaista. Levyn päättää duetto Marjo Heinosen kanssa.

Tyttö tapaa pojan -kappaleen ”sanomasta” huolimatta ihmissuhteet ovat vähintään sivuosassa suuressa osassa biiseistä. Silti aiheita on laidasta laitaan ja yleisilme on hyvin kesäinen. Levyllä pidetään kiinni päätietä kiitävän rättisitikan penkistä, suunnitellaan reissaamista niin Havannaan kuin Hollolaankin, lohdutetaan satuprinsessaa harmaan arjen keskellä, vietetään kahden kesken valoisaa kesäyötä Johanneksen kirkon puistossa mutta pidetään myös tiettyä välimatkaa kumppaniin, ihmetellään lintujen laulua.

Myös levyn kansitaiteeseen on syytä kiinnittää hiukan huomiota, sillä se on tehty erittäin hyvällä maulla. Biisitekstejä ei kansilehtisestä löydy, vaan tekstinä on levyn tunnelmaan sopiva tarina, kirjoittajana mystinen Sonny Mono. Lehtisessä on komea ja tarkempaa tarkastelua vaativa kuva Jarmosta ja Villestä sopivan kaoottisessa huoneessa, jossa olevat tavarat liittynevät hyvin pitkälle bändiin. Etukannessa poseeraavat tyttö ja poika näyttävät odottavan kesää, joka tätä levyä kuunnellessa tuntuukin kummasti lähestyvän.

Kurkkaa myös Bilmon kotisivut ja haastattelu.

Bilmon albumi ilmestyy 30.3., keikkoja tiedossa

Jarmo Vähähakan ja Ville Kelan yhtye Bilmo putkauttaa ensialbuminsa kaiken kansan ihmeteltäväksi 30.3.2005. Levynjulkaisukeikka on seuraavan viikon maanantaina 4.4. Helsingin Semifinalissa. Keikoilla bändin kokoonpanoon liittyvät myös Jaakko (kitara) ja Kelly (rummut).

Ensimmäinen tulevalta levyltä lohkaistu singlebiisi Tyttö tapaa pojan on päässyt mm. YleX:n ja YleQ:n soittolistoille. Myyntiin single tuli tammikuussa ja levyltä löytyy myös kappale nimeltään Piparkakkumuotti. Bändin edellisen levy-yhtiön aikoina promosinkkuna radiosoittoa ja suosiota saanut Feeniks ei ole albumilla, vaan se julkaistaan seuraavan singlen b-puolena.

Bilmon keikkakalenteri tällä hetkellä:
04.04.2005 Helsinki, Semifinal
27.04.2005 Tampere, Klubi (+Ultramariini)
11.05.2005 Helsinki, Tavastia (+Ultramariini, Stella)
04.06.2005 Helsinki, Linnanmäki
Lisää keikkapäivämääriä voi kalastella täältä.

Tavoitin Jarmon ja Villen sähköpostitse ja kumpikin sai pohdittavakseen muutamia kysymyksiä. Siitä kehkeytyikin todella informatiivinen ja elähdyttävä syvähaastattelu, joka tarjoillaan tässä ja NYT:

Millaista palautetta olette saaneet ekasta sinkusta?
Ville: Hyvää palautetta. Radioissa on soitu jne. Levyä jopa odotetaan…
Jarmo: Tarkoittanet ensimmäistä sinkkua Stupido Recordsille? Positiivista mutta samalla myös hieman hämmentynyttä. Tyttö tapaa pojan-singlen virtaviivaisuus ja kiilto ihmetytti joitakin, Feeniks ja Aika on NYT! kun olivat hieman rosoisempia. Discokompin löytyminen kappaletta sovitettaessa kuitenkin suoranaisesti pakotti viemään lopputuloksen tuohon suuntaan! And it works!

Milloin seuraava sinkku julkaistaan ja mitä se sisältää?
Ville: Seuraava sinkku tulee toukokuussa ja biisi on todennäköisesti nimeltään
Rättisitikka. Sinkun b -puoli on Feeniks.

Kuvaile ensilevyänne ainakin kolmella adjektiivilla.
Ville: Hyvä, erilainen ja rohkea
Jarmo: Ennakkoluuloton, rohkea ja innostunut.

Mikä oli työnjako biisejä tehdessä?
Ville: Biisit on Vähähaka – Kela. Jarmo on kyllä meistä se tuotteliaampi. Mulla on
sitten enemmän vastuuta toteutuspuolella.

Aiheuttiko biisien teko luomisen tuskaa?
Jarmo: Ei laisinkaan, päinvastoin. Jo mielessä hahmoteltu albumikokonaisuus meni monesti uusiksi kun uunituoreet kappaleet väkisin pyrkivät mukaan. Ja laulujen kirjoittaminenhan on vain hienoa, vaikka vaikeista asioista puhuisikin.

Mistä ammennatte aiheenne, jos ei saa laulaa näitä tyttö tapaa pojan -lauluja?
Jarmo: Tyttö tapaa pojan on kyllä oikeastaan pahemman luokan boy-meets-girl/boy-loses-girl laulu! Alkuperäinen idea kuitenkin tuli Turun Romantiikka-yhtyeen haastattelusta, jossa yksi jäsenistä kertoi olevansa lopen kyllästynyt aiheesta kertoviin biiseihin. Ajatus oli mukava kiepauttaa päälaelleen, eli kirjoittaa sellaisia lauluja ’kritisoiva’ kappale, joka silti itse kuuluisi siihen kategoriaan. Ja noin yleensä, aiheita lauluihin löytyy joka puolelta!

Ketä levynteossa oli mukana? Kuka soittaa mitäkin?
Ville: Risto Eskolin miksasi, muuten kaikki on mun ja Jarmon tuotantoa. Kelly vetää
rumpuja suurimmassa osassa biisejä ja Jaakko soittaa kitaraa lähes kaikissa
tekeleissä. Tulevan levyn vihkosesta selvinnee tarkemmat informaatiot.

Laulatko Ville levyllä?
Ville: Stemmoja joo.

Kerro jotain levyn tekoprosessin tunnelmista.
Jarmo: Matka oli pitkä ja kesti aikamoisen kauan. Eväät riittivät silti hyvin ja bensaakin jäi. Vilpitöntä iloa ja löytämisen riemua koettiin reissun aikana runsaasti. Pari rengasrikkoa hidasti välillä etenemistä, mutta ei saanut meitä lannistumaan. Matkan jälkeen olemme väsyneitä mutta onnellisia.

Bilmon esikuvat, jos sellaisia on?
Ville: Emmä nyt muista niitä. Jarmolla niitä on paljon.
Jarmo: Uh, tämä on pohjaton kaivo! Niin paljon loistavaa taidetta maailma täynnä. Esikuvina voi kai pitää kaikkea, mikä innoittaa ja inspiroi sinua itse tekemään jotain, puhuttiin sitten musiikista, kirjoista, elokuvista tai muusta. Musiikin saralla pintaa raapaistaksemme esim. The Smiths, The Velvet Underground, The Shangri-La’s, Patti Smith, Saint Etienne, Dexys Midnight Runners, The Byrds, Lloyd Cole and The Commotions, The Pretenders, Blondie, Orance Juice, The Fall, The Kinks, Donovan, Bob Dylan, Soft Cell, Echo & The Bunnymen, Air, Love, Flaming Lips, The Rolling Stones, The Beatles, Nico, Billy Bragg jne. jne. Suomalaisista voisi mainita vaikkapa Kauko Röyhkän, Tavaramarkkinat ja Tuomari Nurmion.

Bilmon tavoite?
Ville: Myydä levyjä.
Jarmo: Maailmanrauhan lisäksi? Tietenkin popvallankumous! Pakottaa tiukkaan formaattiin pakotetut radioasemat ottamaan huomioon myös uutta, jännittävää ja erilaista suomalaista popmusiikkia. Aika on NYT!

Bilmon suunnitelmat tulevalle kesälle?
Jarmo: Edellinen vastaus toimii tässäkin. Lisäksi olisi mukava päästä soittamaan mahdollisimman paljon ihmisille ympäri Suomea ja tehdä bilmoa tutuksi. Uimassa pitää tietenkin myös käydä. Ja piknikillä. Maata viltin päällä nurmikolla auringon paisteessa ja kuunnella Radio Helsinkiä pienestä kannettavasta transistoriradiosta.

Jarmo keksi haastatteluun viimeisen kysymyksen, jonka esitin myös Villelle:
Suosikkieläin?
Jarmo: Kirahvi. Ja tottakai kissat ovat myös mahtavia!
Ville: tupajumi

Tyttö tapaa pojan -kappaleen voi käydä kuuntelemassa Stupido Recordsin sivuilla.
Omia ajatuksiaan Bilmosta voi tuoda julki vaikkapa foorumilla.

Bilmo julkaisi singlen

Ville Kelan ja Jarmo Vähähakan yhtye Bilmo on julkaissut Tyttö tapaa pojan -singlen 19.1.2005. Levyn kakkoskappaleena on Piparkakkumuotti.

Bilmo vaihtoi levy-yhtiönsä Stupidoon ja nyt ilmestynyt single on ensimmäinen bändiltä julkaistu myyntisingle. Hyvin varustettujen levykauppojen lisäksi sitä saa myös Stupidon nettisivuilta. Vuosi sitten Levy-yhtiön kautta julkaistiin promosinkku Feeniks/Aika on nyt ja varsinkin Feeniksiä soitettiin mukavasti radiossa.

Bändin ensialbumi on ilmeisesti jo valmis ja viimeisimpien tietojen mukaan se ilmestyy 4.4. Levyllä musisoivat Jarmon ja Villen lisäksi bändin keikkakokoonpanoon kuuluvat soittajat Jaakko ja Kelly, mutta virallisia bändin jäseniä he eivät kuitenkaan ole. Keikkoja lienee luvassa myöhemmin keväällä.