Kun sanat eivät riitä: Anssi Kelan elämäkertakonsertit

Helsingin Bio Rexissä joulukuussa ensi-iltansa saanut Anssi Kelan uusi keikkakonsepti nimettiin elämäkertakonsertiksi, ja sen otsikoksi annettiin ”Mun täytyy kävellä näin”. Se on elämäkerta konsertin muodossa eli yhdistelmä musiikkia, tarinoita ja elokuvateatterin kankaalle heijastettuja videoita.

Ensimmäisenä tarjolle tulleet kolme loppuunmyytyä esitystä poikivat vielä kolme lisäkonserttia Bio Rexiin, kolme Tampere-taloon ja kaksi Turun Logomoon, eli talven aikana nähtiin yhteensä yksitoista konserttia. Ympyrä sulkeutui viime torstaina lähtöpisteessään Bio Rexissä, jälleen täydelle katsomolle. Suuren suosion ansiosta tämä ei kuitenkaan ollut vielä tässä: syksylle on luvassa kiertue. Eli jos jäit harkitsemaan lippujen hankintaa liian pitkään ja jäit ilman, ei hätää.

Itse pääsin kokemaan konserteista kolme: Bio Rexin kaksi ensimmäistä esitystä 19.-20.12. ja päätöskeikan 27.2. Joka kerran kiipesin salista ulos sanattomana, kiitollisena, sydänjuuria myöten ravisteltuna ja viittä vaille valmiina vuodattamaan loputkin itkemättömät kyyneleet funkisportaikkoon.

Mies, kitara ja tositarina

Jokainen ilta on suunniteltu etenemään saman käsikirjoituksen mukaan. Silti artistin ulosanti, erilaiset sattumat, tähtien asento ja esityksessä ajan myötä tapahtuva evoluutio muuttavat lopputulosta. Myös kuulijan istumapaikka vaikuttaa: eturiveissä eläytyy intensiivisimmin, koska artisti ilmeineen on lähellä, taaempana kuulee täyteläisemmin, kiitos käytössä olleen immersiivisen äänentoistojärjestelmän. Elämys kumpuaa paljolti myös kuulijoista itsestään.

Konsertti alkaa Nummelan huuliharppuintrosta. Sitä soittava mies mustissaan avaa oven ja astuu kotoisaan huoneeseen, joka muistuttaa hänen kellaristudiotaan. Hengessä sekä kuvina läsnä ovat pikku-Anssi ja hänen tärkeimmät idolinsa, kuten formulakuski Keke Rosberg ja basisti Steve Harris. Puupaneloitujen seinien sisältä löytyy kolme akustista Martin-kitaraa ja Anssin ensimmäinen sähköbasso. Pöydällä on kulhollinen vihreitä kuulia, nurkassa teenkeitin ja Star Wars -kuppi. Vesipullon pidikkeen virkaa lattialla toimittaa Formula 3 -voittopokaali. Huoneen pehmeille mustille nahkatuoleille on hyvä uppoutua muistelemaan syntyjä syviä. Ja mistäpä muusta elämäkerta alkaisi kuin päähenkilön syntymästä.

Mun täytyy kävellä näin / mun täytyy kävellä näin / kun jotain herää sisälläin
(Anssi Kela: Nummela)

Nummelan kertosäkeessä ei haeta erityistä kävelytyyliä, vaan matkaa menneisiin maisemiin. Se sitoo yhteen laulussa kerrotun Anssin elämäntarinan. Jokainen säkeistö on oma elämänvaiheensa: lapsuus Kauniaisissa, nuoruus Vihdin kirkonkylässä ja nykyhetki Nummelassa. Elämäkertakonsertti etenee samoin näytöksin, mutta ujuttaa mukaan myös ne viimeisimmät kaksi vuosikymmentä, joiden ajan maailma on ehtinyt matkata radallaan Nummela-kappaleen jälkeen.

Illan käsikirjoitus on puhdasta Anssi Kelaa, joten draama ja komedia lyövät iloisesti kättä, naurut pyrskähtävät usein silloin kun sitä vähiten odottaa. Yksi mies riittää pitämään koko katsomon otteessaan kahden ja puolen tunnin ajan. Tarinat johtavat lauluihin ja laulut jatkavat tarinoita. Esitettyjen biisien lista ei sinänsä ole oleellinen, vaan tärkeämpää on se, miten jokainen laulu istahtaa saumattomaksi osaksi kokonaisuutta. Tämä ei ole hittikimara. Joukossa on myös yksi Anssin hienoimpiin kuuluva kappale, jota ei ole aiemmin esitetty keikoilla ja se on yksi konsertin tähtihetkistä.

Musiikin Anssi hoitaa yhden miehen ja kitaran (tai basson) taktiikalla, ottaen ajoittain kierroksia luupperista. Luupperi on maaginen laite, jonka avulla voidaan äänittää ja soittaa päällekkäin useita ääniraitoja ja sulkea niitä pois tarvittaessa. Livetilanteessa sooloartisti voi luoda muutamassa hetkessä täydellisen taustanauhan esitykselleen. Täydellisyys on kuitenkin tylsää ja virheet elämän suola. Näin lienee Anssikin tuuminut, kun viimeksi luupperiraitaa tupakansytyttimellä äänittäessään kolautti vahingossa kitarankaulan mikrofonitelineeseen. Tuloksena täysin suunnittelematon, hieno rytmiraita.

Samat tuulet puhaltaa / samat sateet lankeaa / ja kaikki kaunis katoaa / kaikki kuolee aikanaan
(Anssi Kela: Puistossa)

Liikkuvan kuvan rooli on rytmittää esitystä ja luoda tunnelmaa. Elokuvateatterin valkokangas on peitetty esiripulla, jota ei missään vaiheessa vedetä syrjään. Siihen heijastetaan seesteisiä syysmaisemia ja välähdyksenomaisia takaumia. Tuuli nousee aika ajoin heiluttamaan kaisloja ja muistuttaa ajan vääjäämättömästä kulumisesta. Kun aihepiiri sivuaa kuolemaa, iholla tuntuu kylmä tuulahdus. Mitä meistä lopulta jää jäljelle?

Kaikki mitä kadun ja mistä olen ylpee / atomeiksi tähtien sekaan murenee / miljoona vuotta menee / jäljet meistä pyyhkäisee / mutta juuri nyt syliäni joku tarvitsee
(Anssi Kela: Kaiken tarkoitus)

Universumin mittakaavaa on terveellistä pysähtyä pohtimaan etenkin silloin, kun omat haasteet tuntuvat vuoren kokoisilta. Monologissaan Anssi kahlaa läpi elämänsä karikoita ja onnenhetkiä, joista osasta hän ei ole aiemmin katsonut tarpeelliseksi puhua. Tapahtuu se merkillinen ilmiö, kun joku asia on riittävän yksityinen, niin kuulija tunnistaa siitä itsensä. Anssi tavoittaa sisäisen jarisarasvuonsa, kun hän johdattaa yleisönsä pohtimaan elämää: mikä on lopulta tärkeintä ja milloin kannattaa pistää pöytään ne parhaat porsliinikupit kaapin perukoilta.

Voi vain kuvitella, miten paljon rohkeutta on vaatinut lähteä tälle tielle, mutta tie on oikea. Tässä puhuu aito Anssi ja välittää aitoja tunteita niin, että roska voi mennä silmään ja tee roiskua rinnuksille yhtä lailla näyttämöllä kuin penkkiriveissä. Vaikka tämä on esitys, Kelastisen showtakki roikkuu naulassa.

Jos mua kutsutaan / ajan jälleen halki maan / koska en voi muutakaan
(Anssi Kela: Lokakuu)

Erityisellä illalla on myös nerokas loppu. Ja eikös vain Anssi nappaakin tässä vaiheessa suuhunsa vihreän kuulan? Kulho ei kuitenkaan tyhjene, se täyttyy aina uudestaan.

Minusta nämä illat ovat olleet koskettavimpia elämyksiä, mitä Anssilta olen koskaan nähnyt, ja se on aika paljon sanottu. Tällainen elämäkertakonsertti on myös jotain Suomen mittakaavassa aivan uutta. Voin lämpimästi suositella elämystä yhtä lailla pitkän linjan faneille kuin sellaisille, jotka eivät ole aiemmin nähneet levylaulajaa lavalla. Kannattaa myös varata nessuja mukaan. Enemmän puhetta kuin musiikkia sisältävä 2,5-tuntinen tarjoaa ainutlaatuisen kurkistusikkunan Anssi Kelan mielenmaisemaan ja pistää vipinää omalle päänsisäiselle pururadalle. Kokonaisuus on mietitty samalla pieteetillä kuin Anssin omaa nimeä kantava albumi, jonka hän teki kuin viimeisensä. Toivottavasti matka jatkuu vielä pitkään, sillä hyviä tarinoita tulee aina lisää kerrottavaksi.

Tunnelmia kuvina Bio Rexistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *