Haastattelussa Ääriviivoja-albumin kansitaiteilija Bifu

Anssin seitsemäs soololevy Ääriviivoja ilmestyy perjantaina 21.9., mutta tiesitkö, että levyn nimi oli alun perin Lento? Levyn lopullinen nimi syntyi samassa prosessissa kansitaiteen kanssa. Kun Anssi näki levynkannen, hän totesi, ettei tämä voi olla Lento. Nimeksi tuli Ääriviivoja.

Harhaa.com pääsi juttusille levyn kansitaiteesta vastaavan Maria ”Bifu” Ahosen kanssa. Samalla selvisi, että Bifu on suunnitellut kannet myös Nostalgiaa-albumiin, sekä isoon tukkuun muita viime vuosina julkaistuja poplevyjä. Pakkohan se oli selvittää, miten Ääriviivoja sai alkunsa!

Miten ja milloin päädyit tekemään Anssin levynkansia?
Olen tehnyt levynkansia jo melkein 20 vuotta ja Anssin levy-yhtiö EMI Capitol / Fried on yksi rakkaimmista asiakkaistani ja teen aika pitkälle kaikki heidät kannet, niin oli loogista, että teen myös Anssin visut.

Mistä aloitat kannen suunnittelun ja mistä syntyi idea Anssin uusimman levyn kanteen? Millaisia ohjeistuksia tai lähtötietoja sait tehtävään?
Vaikea sanoa noin yleisesti, kaikki projektit on niin erilaisia (mikä on hauskaa) mutta tämän kyseisen levyn kohdalla Anssi lähetti mulle biisit ja mä mä fiilasin niitä aivan älyttömästi, rakastan uuden levyn 80- ja 70-lukumaista äänimaailmaa ja mulle tuli heti mieleen, että haluan jotain aika retroa ja nörttiä, sellaiset kannet mihin voi uppotua. Ja oltiin jo juteltu, että ei haluttu valokuvaa kanteen, joten kuvitus tuntui hyvältä suunnalta. Joten päätettiin, että kuvataan Anssi valtakunnassaan eli himastudiossa.

Miten kansi on teknisesti toteutettu?
Mahtava Vuokko Salo otti kuvan mun toiveiden perusteella ja mä sit aloin piirtää kuvan päälle. Että aika pitkälle kunnon käsityötä, mikä oli hauskaa!

Minkä verran Anssi itse osallistui kannen suunnitteluun?
Me kaikki (eli Anssi, tuottaja / A&R Jukka Immonen sekä valokuvaaja Vuokko Salo) fiilisteltiin tätä ideaa ja Anssin kanssa sit yhdessä kirjattiin kaikki soittimet ja numeroinnit kanteen.

Musta on iso osa Anssin tyyliä ja fanit ovat nyt hieman ihmeissään, kun levynkansi ja jotkut fanituotteet ovatkin tosi valkoisia. Heillä on ollut hauska väritystehtävä, jossa kaikki ovat voineet koristella kantta haluamillaan väreillä (muillakin kuin mustalla). Kannen kuvasta on myös yritetty tunnistaa erilaisia asioita ääriviivojen perusteella. Mitä tähän sanoo graafikko?

Joo tämä taitaa olla ainoa tapa saada Anssi valkoiseen. Mutta kyllä me myös mietittin sitä, että koska edellinen levy oli niin tumma ja se musta on ollu vähän se ”juttu”, joku uudistus (joka ei edellytä, että Anssi oikeasti joutuu pukeutumaan valkoiseen) olisi hyvä. Ja albumin maailma on aika kepeä ja ilmava joten halusin että kansikin kuvastaa sitä.

Ja on aivan IHANAA että jengi on värittänyt kansia itse – siinäpä oiva syy ostaa kaksi levyä, niin yhden voi värittää oman mielen mukaan. Itse rakastan kansia, joita voi oikein tutkia, niin hauskaa että jengi tekee sitä tämän kanssa. Ja voin kertoa, että kun itse fyysinen levy tulee niin ”all will be revealed”.

Oletko jo kuunnellut levyä ja miltä se kuulostaa? Onko sinulla lempparibiisiä?
Olen ja se on AIVAN MAHTAVA! Upposi heti! Mun lempibiisi on Kenenkään ei pitäisi olla yksin.

Kiitos Bifu, kannet ovat aivan mahtavat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *