Lemonator oli livenä Superb

”Nämä on kyllä iloisimmat hautajaiset ikinä!” hihkaisee laulaja-kitaristi Lasse Kurki Tavastian lavalla 29.8.2015 Lemonatorin viimeisen keikan lopulla. 20-vuotiaan bändin jäähyväiskeikkaa juhlistamaan tulleet seitsemisensataa silmäparia eivät kyynelehdi ainakaan surusta, sillä niin kirpsakan sitruunaiset, peräti punk-hengessään mukaansatempaavat energiat vyöryvät lavalta isojen kitaroiden, tiukan rumpu-basso-kompin ja kauniiden lauluharmonioiden säestyksellä.

Haikein hetki tulee ja menee nopeasti. Ennen toisen encoren ja koko keikan viimeisen biisin alkua Lasse, kitaristi Ripa Eskolin ja basisti Antti Karisalmi kokoontuvat kuin yhteisestä sopimuksesta Kelly Ketosen rumpujen eteen ja kaikki kättelevät toisensa. Yleisö jää hetkeksi ulkopuolelle ja bändikaverit ovat ne tärkeimmät tyypit. Kun Lasse kääntyy takaisin mikrofonin eteen, hän ilmoittaa, että nyt vedetään viimeinen biisi Lemonatorin tahtiin. Sitten mätetään livemusaa, nollasta sataan. Solisti on yhdessä hetkessä selällään lavalla, toisessa sinkoaa kitara edellä kohti kattoa.

Kolmen keikan jäähyväiskiertueelle – Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin – Lemonatorit miettivät biisit, joita oikeasti halusivat soittaa ja toteuttivat ne lavalla bändin alkuperäistä ajatusta myötäillen: kaksi kitaraa, basso, rummut, ja ”soitetaan niin nopeasti kuin pystytään”. Näillä keikoilla halutaan olla taantumuksellisia. Kosketinsoittimien puuttumiseen havahtuu vasta keikan jälkeen, jos silloinkaan. Mitä ei ole, sitä ei tarvitse. Lisäksi tuntuma on sellainen, että bändi on kypsynyt paremmaksi vanhetessaan, vaikkei ole hetkeen soittanutkaan yhdessä. Se on kuin polkupyörällä ajo, kun sen kerran oppii…

Settiin on koottu uran parhaita paloja. Etenkin Yellow-levyn biisit ovat hyvin edustettuina, mutta uusiakin löytyy, kuten Antin tekemiä biisejä. Välillä muistellaan joukolla, mitä soitettiin ensimmäisellä keikalla Semifinalissa 26.8.1995. Pikaisen lavagallupin perusteella 15 vuotta sitten julkaistu The Waltz on edelleen bändin suosikkilevy – tosin Kelly kannattaa bändin ensimmäistä albumia, koska oli jo silloin Lemonator-fani.

Tavastian keikalla on 20 biisiä, yksi jokaista vuotta kohden:
1. One Last Day
2. I Love Trampoline
3. Is It You?
4. Once I Killed A Boy With A Girl
5. Broken Record
6. Shake Shake Shake
7. Would You Die For Me?
8. Accidental Coincidence
9. I’m Left, You’re Right
10. Not Your Game
11. Heart Burns
12. I Don’t Want To Live Forever
13. Playing With Dinosaur
14. You Could Be A Monster
15. Over Now
16. A Good Year
———-
17. You Stole My Heart
18. California
———-
19. Safe
20. Superb

Bändi hikoilee sitä vuolaammin mitä pidemmälle ilta etenee – kaikki neljä upottavat kasvonsa pyyhkeisiin biisien välissä. Antti ilmoittaa Lasselle, että hän ei muistanut, miten raskasta pomppiminen on. Silti pompitaan, koska siltä tuntuu. Kelly hakkaa rumpuihin järjettömän määrän energiaa – tunti ja kolme varttia silkkaa dynamiittia. Eikä maitohapoista muka tietoakaan keikan jälkeen! Lassen mukaan Lemonatorin alkuvuosien rumpalilla Pidellä (Mikko von Hertzen) oli tapana soittaa setin viimeisessä biisissä rummut hajalle. Ripa huokaa, että kun tätä ei ole tehnyt vähään aikaan, niin ei muistakaan miten kokonaisvaltainen kokemus keikka on – suosittelee kaikkia kokeilemaan! Lassen tilastoihin tämä merkitään kuperkeikka-keikkana, eli niihin parhaimpiin.

Viimeisen kerran takahuoneesta saapuessaan Lassella on päällään alkuperäinen Lemonator-sitruunapaita. Sen sijaan että soittaisivat näissä paidoissa, bändi on päättänyt lingota nämä kolme Antin äidin ompelemaa paitaa hyvin palvelleina yleisöön. Paitamytyt otetaan riemulla vastaan.

Yleisön puolella on myös kuuma, kun ihan huomaamatta tulee jorattua mukana, eikä sitruunasiivulla koristeltu juoma riitä viilentämään. Keikan jälkeen myyntitiski on puhdistettu täysin keltaisista paidoista ja kangaskasseista; tyhjiötä täyttämään on roudattu bändin viimeiseksi jäänyttä Shake Shake Shake -levyä (2010) cd- ja vinyylipainoksina. Bändin jäseniä tipahtelee iloisina takahuoneesta ystäviä tervehtimään. Kutsuvieraslista oli villien huhujen mukaan useiden kymmenien nimien mittainen, joten voi vain kuvitella bäkkärin ruuhkaa, jossa Antin mielestä on ”kaikki ihan levällään” ja Kellyn mukaan ”ihan liikaa väkeä”. Haikeudesta ei keikan jälkihuumassa ole tietoakaan, nyt skoolataan Lemonatorin olemassaololle. Ehkä molli tulee myöhemmin, kun tajuaa, että näin räjäyttävää livebändiä ei enää ole mahdollista kokea keikkalavoilla.

Omasta puolestani kiitän ja kumarran niistä viidestätoista vuodesta, jonka ehdin Lassea, Ripaa, Kellyä ja Anttia Lemonatorin merkeissä nähdä. Tavastialta se alkoi, Tavastialle se päättyi. Hymyillään kun taas törmäillään!

Jälkipolville muistiin merkittäväksi: Lemonator-niminen bändi oli livenä erittäin Suberb.

Lisää kuvia Tavastialta!
Lue Lemonatorin jäsenten tuore haastattelu Soundista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *