Vuoden 2011 kunniamaininnat

Kyllä! Nyt on aika kääntää katse hetkeksi taaksepäin ja myöntää kunniamaininnat menneelle vuodelle!

Vuosi 2011 oli Anssille kiireistä ja projektientäyteistä aikaa. Levylaulajamme viilasi uusia viisuja viidennelle studioalbumilleen. Kokosi bändin netissä yhden biisin projektia varten. Väänsi blogitekstejään kirjaksi muusikon elämästä. Aktivoitui politiikan rintamalla kannattamaan julkisesti suosikkejaan – ensin kevään eduskuntavaaleissa ja heinäkuusta alkaen isolla kädellä presidentinvaaleissa. Piipahti muutamaan kertaan tv-ruuduissa. Lähti bändeineen Pienelle juhlakiertueelle Nummelan kunniaksi ja keikkaili satunnaisesti myös soolona. Kävi eeppisiin mittasuhteisiin kasvanutta Movember-viiksibattlea Tommy Lindgrenin kanssa. Lomailikin hiukan, pelaili frisbeegolfia ja seurasi orastavalla kauhulla Armi-hauvan varttumista. Siinäpä niitä näkyvimpiä linjoja.

Tässä Harhaa.comin poiminnat vuoden herkullisimmista tapauksista eli 20 kunniamainintaa vuodelle 2011, olkaapa hyvät!

Vuoden kulttuuriteko: Poppamiehen kirous (Aku Ankka 19/2011)
Perustelut: Aku Ankka -lehden 60-vuotisjuhlien kunniaksi kotimaisia tekijöitä kutsuttiin kirjoittamaan legendaarista ankkasarjakuvaa. Anssi tarttui toimeen asian vaatimalla hartaudella, käsikirjoitti Klondikeen sijoittuvan Roope-tarinan ja piirsi ankkamaiset tikku-ukot. Pitkän prosessin päätteeksi Anssin sarjakuva julkaistiin lehdessä Paco Rodriquesin piirtämänä. ”Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen. Ja itsestäni ylpeä: minäkin olen nyt ankalliskirjailija!”, hihkuu Anssi.

Vuoden aikakone: Pieni juhlakiertue (28.9.-10.12.2011)
Perustelut: Anssi bändeineen lähti juhlistamaan Nummela-turneen kymmenvuotisjuhlaa kiertueella, jossa palattiin vuoteen 2001. Lavalle kannettiin Kellyn ja Villen tuplarummut, Anssille annettiin takavuosien kitarat ja tuttu Kahdella sisarella käynnistyvä biisilista kymmenen vuoden takaa. Tässä aikakoneessa myös yleisön hurmiotila nousi vuoden 2001 tasolle. Jotkut asiat ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen, lupasi Anssi ennen kiertuetta: ”En lupaa leikata hiuksiani, kasvattaa pulisonkeja ja laihduttaa kymmentä kiloa.” Se on jämpti niin!

Vuoden tv-ohjelma: Lauantaiprojekti (TV2, 12.11.2011)
Perustelut: Anssi vieraili vauhdikkaan talk-shown juontajana. Hyperaktiiviset juontajat Joona Kortesmäki ja Arman Alizad yrittivät pelata levylaulajan pihalle kuin lumiukon, mutta Anssi veti lopulta pidemmän korren silakoineen. Hupipätkistä ilahdutti erityisesti tutustuminen siihen, kuinka Anssi keksii tarinat lauluihinsa: ”En mä keksikään. Ei mulla oo aikaa. Mä varastan ne. Hei anteeks, oliskohan rouvalla tommoset pari tuntia aikaa?”

Vuoden fakta: Hymiö (24.5.2011)
Perustelut: Hymy-juorujulkaisu on ruotinut Anssin blogia useaan otteeseen hiukan vinoutuneella asenteella. Tällä kertaa he uutisoivat Anssin harkitsevan bloginsa lopettamista ja yleisö saa äänestää puolesta tai vastaan. Uutisen kommenttiraidalla useat ihmettelivät, kuinka Anssin sanoja oli väännelty eri muotoon kuin blogissa selvästi luki. Mielenkiintoinen osuus alkoi siitä, kun nämä totuudentorvien kommentit poistettiin. Yksi toisensa jälkeen. Anssi taltioi huolella todisteet Hymyn venkoilusta ja esitti ne kaikkien luettavaksi Hymiö-kirjoituksessaan, joka aiheutti ansaittua kuohuntaa mediassa. Monelle juorumedioiden harrastama asioiden vääristely tuli yllätyksenä. Julkisen sanan neuvosto antoi myöhemmin päätöksensä: Hymy ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa. Aamen!

Vuoden haastattelu: Artisti ja hänen brändinsä
Perustelut: Nykypäivän media on niin pinnallista ja lyhytjänteistä liitoa, että kunnollisia haastatteluita on vaikea löytää. Kaikki tuntuvat ruotivan niitä samoja asioita. Siksi Harhaa.com haluaa nostaa ison peukun Tuuli Peltomäelle, joka haastatteli Anssia opinnäytetyötään varten. Artistin itsensäkin mielestä joukossa oli paljon kysymyksiä, joita ei ollut koskaan ennen kysytty. Mahtavaa! Tämä haastattelu on luettavissa Anssin blogista: osa1, osa 2, osa 3.

Vuoden innovaatio & single: Viisautta ja rauhaa (18.3.2011)
Perustelut: Vuodenvaihteessa Anssi sai jännittävän ajatuksen – millainen kappale syntyisi jos yksi musiikkitiedosto kiertäisi soittajalta toiselle ilman, että he tuntevat tai näkevät toisiaan? Syntyi jännittävä projekti nimeltään Biisirinki. Bändiin rekrytoitiin mukaan musikantteja laidasta laitaan ja hienon yhteistyön tulos sai nimen Viisautta ja rauhaa. Singlen voit ostaa omaksesi eurolla – tuet samalla Youth Against Drugs -järjestön työtä.

Vuoden klassikko: Nummela-kappale Nummelassa (10.12.2011)
Perustelut: Vuosikymmenen takaista Nummela-kiertuetta juhlistaneen Pienen juhlakiertueen päätöskeikalla Nummelassa, Kuoppanummen koulukeskuksessa, illan odotetuinta biisiä ei ollut vaikea arvata. Se jätettiin encoreen. Nummela-kappale oli vahvasti läsnä harjun kupeessa ja kotikulmien kuulijakunnassa. Ja kun Anssi lauloi ”mä taidan kuulua tänne”, yleisö puhkesi hurraamaan. Takuulla tirahti yleisöstä muutama kyynelkin. Niin komeaa oli se!

Vuoden blogikirjoitus: Kuulkaa Hauvatun sanaa! (29.4.2011)
Perustelut: Blogikirjoitus on kokoelma Anssin ja Jarkko Martikaisen kirjeenvaihtoa koiristaan, Armista ja Toivosta. On ilo lukea kahden terävää kynää käyttävän laulunkirjoittajan kilpalaulantaa armaista karvaturreistaan ja niiden suurista teoista.

Vuoden maailmanparannusteko: Haavisto Livenä Tavastialla (11.12.2012)
Perustelut: Joulukuussa presidentinvaalikampanjat alkoivat näkyä ja kuulua. Myös Anssi tiivisti kampanjointiaan Vihreiden Pekka Haaviston puolesta ja vastasi tukikonsertin musiikillisista järjestelyistä. Tavastian lavaspektaakkelissa kuultiin kolmea bändiä ja kuuttatoista nimekästä solistia housebändin säestyksellä! Illan viimeisenä soitettiin sittemmin kampanjan tunnusbiisiksi noussut ”Jäähyväiset aseille”. Anssi tiivisti tunnelmat näin: ”Olen hiukan hämmentynyt siitä millainen meininki Tavastialla oli, harvoin olen kokenut niin paljon lämpöä ja rakkautta ilmassa. Minusta kaikkien pitäisi saada kokea tällainen fiilis.” Helmikuussa tuo tunnelma oli tavoittanut jo merkittävän osan suomalaisista. Kuin kesä talven keskellä!

Vuoden kunnallispoliittinen kuuma peruna: Nummelan ilmaiskeikka (10.12.2011)
Perustelut: Alun perin Pienen juhlakiertueen oli tarkoitus alkaa Nummelasta. Anssi oli kaavaillut Vihdin kevyen musiikin yhdistyksen kanssa ilmaiskeikan, joka kuitenkin kompastui erinäisiin byrokraattisiin sudenkuoppiin. Huhujen mukaan tapauksesta nousi suuri meteli muun muassa Vihdin kunnanvaltuustossa. Asiat pistettiin järjestykseen ja keikka toteutui kiertueen päätteeksi.

Vuoden urheilusuoritus: Vihti-mitali (10.12.2011)
Perustelut: Anssille ja Esa Sieviselle myönnettiin vuoden 2011 Vihti-mitalit. Anssille palkinto ojennettiin Nummelassa ennen keikan alkua. Mitalisti ojenteli kookasta ja siksi myös varsin painavaa metallipyöryläänsä ja uhosi teettävänsä mitaliin nauhan, jotta voi kantaa sitä aina kaulassaan. Anssi lienee toteuttanut lupauksensa, sillä levylaulajaa ei olekaan sen koommin juuri julkisuudessa näkynyt. Naapurusto voi kenties bongata hänet koirineen puuskuttamassa mitali kaulassaan…
Bubbling under: Kotiintuloajan arviointi 21-tuntisen päivän jälkeen (29.-30.9.2011). Anssi raportoi klo 6.02 alkaneen vauhdikkaaseen päiväänsä kuuluneen mm. koiran oksennuksen siivoamista, Ylen Aamu-tv:n haastattelua, passin noutamista poliisiasemalta ja Dylan-henkisen keikkareissun Turkuun. Päivän päätteeksi hän kommentoi: ”Minä ja Siiri saamme myöhemmin yöllä kyydin koteihimme urkutaiteilija Pekka Gröhniltä (nero). Varhain aamulla olin päivittänyt Facebook-sivulleni arvion kellonlyömästä, jolloin palaisin kotiin: klo 3.08. Avatessani kotipihan porttia vilkaisen kelloa: 3.08. Kyllä ammattilainen katsokaas osaa arvioida tällaiset jutut.”

Vuoden taklaaja: Antti Karisalmi (5.12.2011)
Perustelut: Hyvinkään Hopealyhdyssä Antti musisoi keskellä lavaa erään strategisesti täysin väärin sijoitetun tolpan takia. Liekö tämä keskeinen sijainti antanut hänelle erityisen tietoisuuden reviiristään, sillä kun Anssi tuli tapansa mukaan nojailemaan basistin kylkeen Rva Ruususen aikana, Antti otti ja jyräsi levylaulajan Gretscheineen lavan etukulmasta yleisön niskaan. Fyysiseksi muistoksi tapahtuneesta Anssille jäi kokiksella viilennetyt housut. ”Älä tule isompias kiusaamaan, perkele”, kuului Antin elämänohje.

Vuoden kissa- ja koiratappelu: Eeppinen viiksibattle, erä 2 (9.11.2011)
Perustelut: Kun muusikoiden haivenet eivät enää riittäneet Movember-viiksibattlessa, taistoon otettiin mukaan Tommy Lindgrenin ragdoll-kissa Teo ja Anssin leonberginkoira Armi. Kukin päättäköön itse, millainen karvakuono vetoaa parhaiten suureen yleisöön.
Bubbling under: Savate Kid (25.11.2011) – Veljekset Ville ja Anssi kilpasilla Kouvolan Encoren käytävillä

Vuoden saksikäsi: Anssi Kela
Perustelut: Syksyn keikkakiertueelle kehitettiin uusi formaatti: latauskoodit. Mystiset koodit sisälsivät pääsyn netitse ilmaisiin keikkatallenteisiin. Koodilappusen sai mukaansa yleensä lipunmyynnin yhteydestä. Mutta mistä nämä laput materialisoituivat keikkapaikoille? Ainakin kiertueen alussa Anssi askarteli ne korkeimman omakätisesti: printtasi latauskoodiarkkeja ja leikkeli niistä satoja tai tuhansia koodilappusia. Keikkoja oli kuusitoista – montako latauskoodilappua Anssi ehti saksia kiertueen aikana?

Vuoden duetto: Anssi Kela & Iina Kuustonen: Paula on poliisikoira (12.2.2011)
Perustelut: Suositussa Putous-viihdeohjelmassa yksi näyttelijöistä heitetään yllättävään tilanteeseen. Iina Kuustonen pääsi improvisoimaan sanoitusta Anssin uuteen biisiin, jonka kertosäe tuli hiukan puun takaa… Aika näyttää, kuullaanko tämä kappale joskus Anssin levyllä.

Vuoden eines: Lindgrenin kalapuikot (16.11.2011)
Perustelut: Movember-kampanja lähti Anssilla ja Tommylla hiukan lapasesta. Ideana oli kasvattaa marraskuun ajan viiksiä ja kerätä lahjoituksia eturauhassyövän tutkimukseen. Herrat veivät kampanjan kuitenkin aivan uudelle tasolle, jossa tykitettiin kovat piipussa, myös videoteitse. Shakki ja matti. Pölyn laskeuduttua todettiin, että Anssi oli viiksikarvan edellä varainkeruussa, mutta Tommynkin kalapuikot kypsyivät kauniin kullanruskeiksi.

Vuoden jälkiruoka: Claptonin mansikkakakku (6.6.2011)
Perustelut: Anssi oli Eric Claptonin lämppärinä Hartwall Areenalla. Ennen keikkaa hän tutustui tarjoiluihin takahuoneessa ja iski silmänsä ihanaan näkyyn: ”Jälkiruokana on komea mansikkakakku, jonka luokse astelen rohkeasti – silläkin uhalla, että ensiviipaleen leikkaaminen sattuisi olemaan Eric Claptonin etuoikeus. Riskeeraanko kakkulapioon tarttuessani koko keikan? Koko uran? Mansikat näyttävät kuitenkin niin suurenmoisilta, että riskit puntaroituani teen kakkuun viillon.” Keikasta kerrotaan tarinaa, että Clapton jäi pieneksi pettymykseksi, mutta akustisen kitaransa kanssa esiintynyt lämmittelijä oli yllättävän hyvä! Jäljet johtavat mansikkakakulle.

Vuoden viisaus: ”Viikset on elämä ja elämä on viikset.”
Perustelut: Pienellä juhlakiertueella Nummela-kappaleen ”mun täytyy kävellä näin”-osaan tuli erikoinen lisäys, jossa laulettiin ”viikset on elämä ja elämä on viikset”. Tämä kierre alkoi marraskuussa tapahtuneesta viiksien kasvatuksesta. Uskomme, että Anssi oli viikset kerran menetettyään vihdoin ymmärtänyt elämän perimmäisen tarkoituksen.

Vuoden valopilkku: Videoblogi, osa 1: Erakko (15.7.2011)
Perustelut: Anssin viides soololevy nytkähti lupaavan askeleen eteenpäin, kun artisti erakoitui viikoksi luonnonhelmaan biisejä kirjoittamaan ja tempaisi sessiosta albumin työstöä seuraavan videoblogin ensimmäisen osan. Videon katselu ilahduttaa joka kerta: mies ja kitara sinisten vetten äärellä laiturilla tai aurinkoisessa koivikossa itikoiden armoilla. Ah, Suomen kesää!

Vuoden suukottaja: Armi (17.5.2011)
Perustelut: Jos muusikolla on koira, joka hyvän biisin kuullessaan tulee pusuttamaan isäntäänsä suorastaan häiriöksi asti ja yrittää kaupan päällisiksi kaataa videokuvaa lähettävän masiinan, ei voi muuta kuin julistaa kunniamaininnan mahtavalle hurtalle!

Näillä jäykkyyksillä jatketaan vuotta 2012 eteenpäin!