Vuoden 2010 kunniamaininnat

Vuonna 2010 juhlittiin Anssin uran ensimmäistä vuosikymmentä. Keväällä julkaistiin singlekokoelma ”Singlet 2000-2010” jonka mukana tuli mainio livelevy samoista biiseistä, tuoreena suoraan helmikuussa hyistä merta kyntäneeltä Viking Isabella -alukselta. Sekä Harhaa.comissa että Anssin blogissa nähtiin kymmenen vuoden keikkakokemuksia ruotivia raportteja.

Vuoden mittaan viralliseen keikkamittariin rapsahti 31 esiintymistä lisää, tietojemme mukaan keikkailua on harrastettu myös erinäisillä eksoottisilla yksityiskeikoilla. Vuoden toivekonserttia emme pidä tärkeänä nimetä, koska niin monella keikalla yleisö pääsi vaikuttamaan illan kulkuun. Vuoden pisin keikka Hyvinkääsalissa kesti lähestulkoon 3 tuntia.

Monet kunniamaininnoista osuvat edellä mainituille elämän osa-alueille, mutta näiden lisäksi Anssi kunnostautui monella muullakin saralla. Alla olevasta listasta löytyy vielä läjä muita suuria ja ihan pieniäkin saavutuksia.

Kunniamaininnat vuodelle 2010, vassokuu!

Vuoden kulttuuriteko: Nolla (24.3.2010)
Perustelut: Soolouransa alkumetreillä, vuonna 1998, Anssi kirjoitti kappaleen nimeltään Nolla. Se oli mukana demolevyllä, jolla Anssi sai BMG:n innostumaan levynteosta. Tuo biisi katosi pöytälaatikon kätköihin kymmeneksi vuodeksi, kunnes muuton yhteydessä se kampesi itsensä ihmisten ilmoille. Anssi pisti levyn soittimeen ja innostui. Äänitti siitä alkuperäistä mukailevan version ja julkaisi kymmenvuotiskokoelmallaan. Oli muuten aikakin!

Vuoden innovaatio: Ilmaiskeikat (Tavastia 20.5.2010, Turun Klubi 21.9.2010, Tampereen Klubi 22.9.2010)
Perustelut: Anssi keksi uuden keikkakonseptin: päästetään yleisö ilmaiseksi keikkaa seuraamaan ja kerätään pois lähtiessä vapaaehtoinen 0-100 euron kolehti. Tavastia toimi testiympäristönä, josta jatkettiin myöhemmin Turkuun ja Tampereelle. Lopputulos oli paljon iloisia ilmeitä yleisössä, hyvä meno lavalla ja melko mukavasti kolehtia kirstussa. Elantoaan tällä konseptilla ei ihan tienaa, mutta olipahan tempaus!

Vuoden mediatapaus: Naamattu (14.1.2010)
Perustelut: Nykypäivän alati nopeutuvassa mediavirrassa kalan lailla uiskenteleva levylaulajamme päätti tammikuun puhteenaan kyhätä itselleen oman Facebook-sivuston, joka tulikin heti aktiiviseen käyttöön ja on tätä nykyä jo kotisivujen blogin veroinen kommunikointipalsta artistin ja fanien välillä.

Vuoden mediahaltuunotto: Holy Diver (Tavastia, 20.5.2010)
Perustelut: Anssi vetäisi hatustaan Tavastialla akustisen kitaraversion Holy Diver -kappaleesta edellisviikolla autuaammille laulumaille siirtyneen Ronnie James Dion muistoksi. YouTube-videon myötä tilanne ryöstäytyi täysin käsistä ja pian Anssi mainittiin jo kansainvälisillä hevimetallisivustoilla. Anssi muuten mainitsi, että biisi kuultiin häneltä ensimmäistä ja viimeistä kertaa livenä, mutta tuo lupaus ei onneksi pitänyt!

Vuoden lehtijuttu: Rokkareiden luokkaretki Lappeenrantaan (Rytmi 22.4.2010)
Perustelut: Mitä tapahtuu, kun joukko rokkareita ahdetaan karaoketaksiin ja lähetetään matkalle kohti Lappeenrantaa oppaanaan Jouni Hynynen? Harvinaisen herkullinen lähtökohta lehtijutulle. Anssin version tapahtumista voi lukea täältä.

Vuoden fakta: Mitä sekoilet, Anssi Kela?! (Hymyn nettijuorut, 30.10.2010)
Perustelut: Pahaa-aavistamaton toimittaja eksyi skuupinnälkäisenä Anssin blogiin lukemaan tarinaa, jota kuvitteli referaatiksi artistin päivästä ja kirjoitti näppis sauhuten Hymyn nettiin uutisen: ”Anssi Kelan blogia lukiessaan voisi helposti päätellä, että Anssilla on vähän tekemisen puute.” Faktan määrä pyörryttää toimittajaa: ”Vaimolleen hän totesi aamulla: “On aamu.” Työpaikan palaverissa Anssi puolestaan otti suklaapatukan pöydältä ja totesi: “Nyt syön tätä suklaata.” Ohhoijaa!”

Vuoden maailmanparannusteko: Musiikkipuoti (16.12.2010)
Perustelut: Vuoden mittaan muusikoiden tulojen turvaamisen puolesta lippua heiluttanut Anssi rykäisi joulun alla nettisivuilleen puodin, joka antaa musiikinkuluttajalle mahdollisuuden ostaa ”reilua musiikkia” – ostosummasta tilitetään jopa 77,55 % artistille itselleen, kun perinteisestä cd-levystä artisti saa vain noin 4 %. Lisäksi Musiikkipuodin hyllystä on saatavilla ennen julkaisemattomia herkkuja. Nyt maailmaa parantamaan, mars!

Vuoden biisikukkanen: Kevät tulee (16.3.2010)
Perustelut: Anssi oli vieraana NRJ:n iltapäivälähetyksessä ja pusersi parissa tunnissa biisin kuulijoiden antamista nokkelista aiheista ”kevät”, ”ahtaajien lakko” ja ”Turun notkahtanut silta”. Kevät tulee -työnimellä kulkeva biisi kuultiin live-esityksenä lähetyksen lopulla ja myöhemmin keikoillakin. Kovassa paineessa ne timantitkin syntyvät!

Vuoden duetto: Take It Slow (Love Love Love) (Aquarius Records, 2010)
Perustelut: Anssin ghanalainen rastakaveri Rocky Dawuni piipahti Helsingissä kesäkuussa 2008 ja tuossa yhteydessä käväistiin äänittämässä Ghanan reissulla tehty biisi. Kappale päätyi tuossa muodossaan Rockyn vuonna 2010 julkaistulle albumille Hymns for the Rebel Soul, jonka ensimmäiset kappaleet herrat yhteistuumin kantoivat pariin helsinkiläiseen levykauppaan. Anssin kontribuutio: ”Sävelsin biisin väliosan, sanoitin pari pientä riviä, soitin akustisen kitaran ja basson, napsuttelin sormia, rahistelin rytmikkäästi tulitikkuaskia ja lauloin taustalaulut. Ai niin, tuuttasin myös nokkahuilua!” Tai kuten maailmalla sanotaan, Anssia voidaan nyt tituleerata myös ”Finnish folk flute”-mestariksi.

Vuoden kaunein värivirhe: valkoiset kynsikkäät (Hanki ja Sydän, Järvenpää, 21.2.2010)
Perustelut: Järvenpään hyväntekeväisyyskeikka oli alun perin suunniteltu ulkosalla soitettavaksi, mutta lumimyrskyisen yön ja hyytävän pakkaspäivän jälkimainingeissa keikka siirrettiin sisätiloihin, jossa ulko-ovien avoinna ollessa oli niin kylmä, että artistin sormet olivat kohmettua jo ensimmäisen kappaleen jälkeen. Avulias kuulija lainasi artistille valkoiset kynsikkäät, joilla soittaminen saattoi jatkua vielä neljän biisin verran. Nostamme hattua kaikille hyväntekijöille ja rohkeasti valkoiseen sonnustautuneelle muusikolle!

Vuoden tyylivinkki: Siistiä / Noloa -paita (toukokuu 2010)
Perustelut: Anssi teetti uuden fanipaitamalliston, jonka kekseliäimpänä vaatekappaleena palkitsemme paidan, jossa hienon kuvan alla lukee tunnisteena ”Anssi Kela” ja sen alla on kaksi ruutua tekstein ”siistiä” ja ”noloa”. Ostoksen mukana tulee kangastussi, jolla voi rastittaa haluamansa ruudun.

Vuoden cover-tapaus: akustiset hevicoverkeikat (7.7.2010-)
Perustelut: Rumban kesäklubille tilattiin Anssi, akustinen kitara ja läjä hevicovereita. Tämä herätti innostusta monella taholla ja keikkoja tilattiin muutamia lisääkin. Lämmöllä muistelemme, kuinka helteisessä Bar Loosessa yleisö suhisteli nummien tuulta Stonehenge-kappaleeseen.

Vuoden coverbiisi: Tästä asti aikaa (Kotka, 7.10.2010)
Perustelut: Keikan ollessa jo lopuillaan Anssi huhusi yleisöltä, paljonko hänellä mahtaa olla vielä soittoaikaa. Joku huusi ”Tästä asti aikaa”, jolloin Anssi alkoi tapailla tuota Pauli Hanhiniemen kappaletta basistin pyöritellessä päätään vieressä ja käskiessä lopettamaan. Kaikkien hämmästykseksi Anssi soitti ja lauloi biisin sujuvasti loppuun asti. Myöhemmin muisti palaili pätkittäin – hän oli aikoinaan treenannut kappaleen musiikkiopiston pääsykokeita varten.

Vuoden instrumentti: oskillaattori (6.10.2010)
Perustelut: Käpylän Nyyrikissä vietettiin Voodoo-klubi-iltaa, joka alkoi akustisella Jukka Orma -trion ohjelmalla. Anssille ilmoitettiin hetkeä ennen keikkaa, että hän osallistuu musisointiin sooloilemalla muinaishistoriallisella oskillaattorilla. Kyllä siitäkin ääntä lähti!

Vuoden korkeatasoisin keikkapaikka: Näsinneula (12.11.2010)
Perustelut: Anssi saavutti kiistattoman uran huipentuman marraskuussa soittaessaan firmakeikan Ravintola Näsinneulassa, joka kohoaa peräti 124 metrin korkeuteen. Harhaa.comin tietojen mukaan Suomesta, eikä ehkä Pohjoismaistakaan, löydy yhtä ylevää soittopaikkaa!

Vuoden omituisin keikkapaikka: Tallink-terminaali (11.9.2010)
Perustelut: Anssi hälytettiin yllätysesiintyjäksi Tallinnan-laivan terminaaliin viihdyttämään Radio Rockin risteilyväkeä. Setti koostui akustisista hevicovereista ja konsepti taisi mennä useimmilta hiukan yli hilseen. ”Vähän Trio Erectus -fiilis…”, kommentoi keikkamuusikko itse.

Vuoden keikkaraportti: Kuusamo-raportti (5.7.2010)
Perustelut: Elleivät kirjalliset tai keikalliset ansiot nosta tätä raporttia yli muiden, sen tekee viimeistään raportin karvoitettu kuvamateriaali, joka on uuvuttavan hilpeää.

Vuoden blogimerkintä: Vähäistä eloa sosiaalisessa mediassa I ja II (3.11.2010-)
Perustelut: Anssi aloitti Elias Lönnrot -tyyppisen tarinankeruumatkan omaan privaatti-Facebook-historiaansa taltioidakseen parhaita heittoja blogiinsa ja mainosti tätä blogimerkintäänsä julkisella Facebook-sivullaan. Toistaiseksi olemme kokeneet kaksi osaa tätä rulettia. Sosiaalisen median ikiliikkuja on keksitty!

Vuoden urheiluteko: Viking Isabellan keikat (4.-6.2.2010)
Perustelut: Bändin tarkoituksena oli äänittää kolme laivalla soitettua keikkaa ja koostaa niistä livelevy singlekokoelman kylkiäiseksi. Tietysti Anssi oli valtaisan flunssan kourissa juuri silloin. Ensimmäinen keikka meni enemmän tai vähemmän kakomiseksi, mutta kahdelta viimeiseltä saatiin riittävästi materiaalia levylle. Erityinen suorituslisä myönnetään siitä, että virikkeettömässä laivaympäristössä selviytyminen kolmen vuorokauden ajan vaatii äärimmäistä kykyä venyttää aikaa sekä ymmärtää rellestäviä kanssamatkustajia. Etenkin kun laiva saapui Turun satamaan vasta reilun 18 tunnin kuluttua viimeisen keikan päättymisestä.

Vuoden karvanaama: Armi (25.2.2010)
Perustelut: Huhtikuussa Anssin kotiin muutti pieni leonberginkoira, omistajansa mukaan ”hellyttävä pieni karvatöllerö”. Armiksi nimetty pentu on vuoden ikäisenä jo monikymmenkiloinen neiti, jolla on vauhtia välillä liikaakin. Näin edettiin kolmen kuukauden iässä: ”Armilla oli hauska päivä: hän ajoi ensimmäistä kertaa raitiovaunulla ja kävi särkemässä naisten sydämiä ohjelmatoimistossa (jossa myös pissasi matolle ja otti pari spurttia päin lasiovea).” Armi-päivitykset pelastavat päivän kuin päivän!

Nämä 20 mainintaa saatiin vuodelta 2010, mutta mitä tuleekaan vastaan vuonna 2011?