Kokoelman avausraidat: Nolla ja Vanha biisi

Anssi_Kela_kansi

Anssi Kela -tuplakokoelma on tänään saapunut kauppojen hyllyille. Nimeä Singlet 2000-2010 kantava paketti sisältää 15 tutun hittibiisin lisäksi kaksi uutta kappaletta, runsaat kansitekstit sekä levyllisen livemusiikkia Viking Isabellan helmikuisilta keikoilta. Julkaisulla juhlistetaan Anssin 10-vuotista soolouraa. Tässä hiukan levylaulajan kommenteilla höystettyä ruodintaa kokoelman ykköslevyn avaavista kappaleista Nolla ja Vanha biisi.

Nolla on syntynyt jo vuonna 1998. Kappale oli mukana viiden biisin demolevyllä, jolla Anssi lähestyi levy-yhtiöitä Pekan ja Suden hajottua. Anssi sai levytyssopimuksen BMG:ltä, mutta Nolla ei kuitenkaan päätynyt Nummela-debyyttialbumille. Niinpä yksi vanhimmista tunnetuista Anssin soolobiiseistä unohtui arkistojen kätköihin aina syksyyn 2009, jolloin vanhoja laatikoita penkoessaan Anssi törmäsi cd-levyyn, jonka kannessa luki ”Nolla”. Nimi ei soittanut mitään kelloja, mutta laitettuaan levyn soittimeen, artisti innostui. Kappale äänitettiin keväällä 2010 Ripa Eskolinin studiolla, kuten Mikan faijan BMW aikoinaan – jopa samalla laulumikillä. Nyt Nolla on onnellisesti levyllä ja hyvällä onnella siihen voi ihastua radionkin välityksellä. Ilmassa on vahvaa hitin hajua!

Miten paljon muokkasit alkuperäistä Nollaa ennen levytystä?
Levytetty versio on perusasioiltaan täysin samanlainen kuin vuonna 1998 tekemälläni demo. Rakenne ja sovitus noudattelevat demoa, tehdyt muutokset liittyvät lähinnä soundeihin ja lopussa kuultavaan syntikkariffiin, jota ei ollut alkuperäisellä demolla.

Miksi tuollainen timantti hautautui pöytälaatikkoosi?
En minä tiedä, asioita vain unohtuu. Muistaakseni silloin aikanaan työstin biisiä hiukan eteenpäin, mutta en kuitenkaan ollut siihen lopulta tyytyväinen. Nyt kuitenkin löysin sen alkuperäisen demon, jonka olin tehnyt ennen tätä lisätyöstöä. Ilmeisesti olin silloin lähtenyt haahuilemaan kappaleen kanssa aivan väärään suuntaan ja kyllästynyt siihen. Nyt osoittautui, ettei lähtöruudussa ollutkaan mitään varsinaista vikaa.

Mikä oli ensireaktiosi kuultuasi biisin 10 vuoden jälkeen?
Kyllähän minä biisin heti sen kuullessani muistinkin: ”Niin joo, täähän oli tää!”

Minkä verran kirjoitat biisejä, jotka jäävät syystä tai toisesta julkaisematta?
Aika vähän. Luokkaa yksi kymmenestä, ehkä vieläkin vähemmän.

Vanha biisi on nimensä mukaisesti myös vanhempaa tuotantoa ja tarkoituksellisen 80-lukulainen musiikilliselta ilmeeltään. Keväällä 2006 Unicefin Tukijoukko-kampanjassa soinut The Hulatonesin Dance Like It Was ’85 sai suomenkielisen sanoituksen ja kääntyi Vanhaksi biisiksi. Alkuperäisissä lyriikoissa törmätään nuoruuden ihastukseen ja muistot heräävät henkiin tanssilattialla. Vanhassa biisissä liikutaan anssikelamaisemmissa tunnelmissa: marketissa soiva tuttu kappale heittää kertojan ajatukset takaisin nuoruuteen. Erikoisuutena voidaan mainita, että kappale on soitettu vain rumpujen ja kahden basson voimin!

Millä muutoksilla The Hulatonesin Dance Like It Was ’85:sta tuli Anssi Kelan Vanha biisi?
Tein siihen ainoastaan suomenkielisen tekstin ja lauloin uudestaan. Teksti ei ollut suora käännös, mutta käsitteli kuitenkin samaa teemaa kuin alkuperäinenkin libretto. Miksaus piti myös luonnollisesti tehdä uudestaan, mutta muuten pohjat ovat täysin samat kuin The Hulatonesin singlellä.

Oletko havainnut, nostalgisoivatko ihmiset jo Nummelan biisejä?
Kyllähän sitä enenevässä määrin alkaa kuulla palautetta tyyliin ”kuuntelin lapsena sun biisejä”. Tästä tulee tietysti aika vanha olo. Nummela oli tietysti yhdeksän vuotta sitten niin järjetön suksee, että sen biisit varmaankin väistämättä ankkuroivat suuren kansanjoukon ajatukset tiettyyn aikakauteen ja elämänvaiheeseen. Ne ovat varmaankin jossain määrin osa kansakunnan kollektiivista muistia.

Mikä biisi voisi saada sinut sattumalta ruokakaupassa kuultuna sekoamaan ostoslistassasi?
Minä sekoilen arkisissa asioissa ihan ilman biisejäkin. Vanhassa lähikaupassani Punavuoressa tosin soitettiin usein Martti Servon tuotantoa, se oli hauskaa ruokaostosmusaa.

Harhaa.com ei aio unohtaa kokoelman maukasta livelevyä, vaan omistaa sille oman, tiukkaa analyysiä sisältävän reportaasin! Palaamme siis asiaan.