Esimakua Anssin neloslevystä Aukio

Anssin neljäs sooloalbumi tekee vahvasti tuloaan. Viime perjantaina 22.5. Anssi ilmoitti foorumillaan, että kaikki levyn 11 biisiä on jo äänitetty ja miksattu, jäljellä on enää masterointivaihe. Levyn nimeksi on päätetty Aukio ja se julkaistaan syyskuun alkupuolella. Ensimmäinen single tulee digikauppoihin jo kesäkuussa, tarkempi ajankohta varmistuu piakkoin.

Erikoisen uudesta albumista tekee se, että se on ns. konseptialbumi, eli kaikki levyn kappaleet sopivat juoneltaan samaan tarinaan. Suomessa tällaisen albumin on 2000-luvulla julkaissut ainakin CMX. Heidän Talvikuningas-albumistaan puhuttiin yhtenä biisinä, joka on jaettu 12 osaan – käytännössä lyriikan scifi-teemaa ja joitakin riffejä kierrättämällä.

Anssi puolestaan puhuu levystään kokonaisuutena, joka on ”jonkinlainen laulun ja novellin välimuoto” ja ”tarina, jossa yksittäiset laulut ovat tavallaan kirjan lukuja.” ”Kaupallinen itsemurhahan tämä varmasti on, mutta elämme toisaalta myös luultavasti viimeisiä aikoja musiikkibisneksessä, jolloin tällaista isoa albumikokonaisuutta edes kannattaa harkita.”

Aukion tarinan päähenkilö on kaivosmies, joka joutuu onnettomuuteen ja hautautuu elävältä. Levyltä löytyy Aamu-singlen lisäksi kappaleita nimeltään Loukussa, Ihme ja Albin Stenman. Viimeksi mainitussa kuvataan kaivosonnettomuudessa menehtyneen mainarin haamu. Edellisten levyjen kummitustarinat Faijan haamu ja Hakaniemen harmaa mies saavat siis jatkoa! Aiemmissa Anssin levyissä on myös onnettomuus poikineen, joten levylaulajamme jatkaa konseptialbumin kunnianhimoisuudesta huolimatta tyylilleen uskollisena.

Kokonaisuuden kruunaa se, että Anssi kuvailee 11 biisin mittaista levyään traagiseksi rakkaustarinaksi ”joka hapuilee todellisuuden ja unien sekä haaveiden ja harhanäkyjen välillä. Ja esittää kysymyksen: mikä lopulta on totta?” Harhaa.com hurraa tälle!

Anssi ei lähtenyt tällä kertaa soittamaan kaikkea itse, vaan soittamassa on koko bändi eli Antti, Ville, Kelly ja Saara. Levyn toisena tuottajana levylaulajan itsensä lisäksi toimi Tommi Viksten, joka on tuottanut mm. J. Karjalaisen ja Kauko Röyhkän levyjä.

Tässä vielä joitakin poimintoja Soundista 5/2009, jonka toimitus sai ensimmäisen kuuden biisin raakamiksaukset kuunneltaviksi ja jolle Anssi lausui joitakin kommentteja:

”Ehkä kirjan kirjoittamisesta todellakin jäi jonkinlainen rallivaihde silmään, sillä lähdin ihan tietoisesti kirjoittamaan koko albumin mittaista tarinaa.”

”Olen pohtinut jo pidempään konseptialbumin tekemistä ja nyt siihen tuli lähdettyä. […] Jotkut laulut eivät edes itse asiassa toimi kokonaisuudesta irrotettuna.”

”Pohjoisamerikkalaiseen lauluntekijäilmaisuun on hiipinyt tähän projektiin sopivasti jokusia uusia vaikutteita.”

”Paikoitellen on menty melko tuhdeissa kasaripäissä ja joissakin biiseissä on turskeja AOR-vaikutteita. Teesi on kuulunut että ’rokkia se on softrokkikin’. Toisaalta albumilta löytyy myös aika vahvaa hämyilyä. Siellä mennään Dire Straitsista Pink Floydiin.”

”Levyllä kuullaan Anssin bändin jäseniä sekä teeman laulajan osassa vierailevaa Erin Anttilaa.”

”Tämä on nyt vihdoin se bändilevy, josta olen vaahdonnut jo Nummelasta saakka.”

”Aikaisemmin minulla on ollut tapana mennä studioon puolivalmiiden biisien kanssa ja niistä on sitten syntynyt jotain. Nyt homehduimme bändin ja Vikstenin kanssa viikkokaupalla Kaapelitehtaan kellarissa.”

Lue levystä lisää foorumilta ja anssikela.comin uutisista.