Anssi perustaa sanoitustuunaamon

Valtakuntamme ykköstekstittäjiin kuuluva Anssi ei malta levätä laakereillaan. Nyt kun hänen romaaninsa alkaa olla valmis ja Unicefin Tukijoukko-kampanja on kuumimmillaan, katsetta suunnataan jo seuraavaan hankkeeseen, nimittäin sanoitustuunaamoon.

Anssin mukaan idea lähti niistä lukuisista yhteydenotoista, joissa aloittelevat lauluntekijät vaativat kuulla maestron kommentteja omista runoelmistaan. Samaan aikaan levy-yhtiöstä on jatkuvasti pyydetty Anssia tekemään sanoituksia uusien artistien levyille, mistä hän on joutunut pääosin kieltäytymään muiden kiireidensä takia. Anssi päätti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja ryhtyä sanoituskonsultiksi tuunaamoon, jonka tarkoituksena on tuottaa kappaleita sekä lauluntekijöiden itsensä että levy-yhtiön tarpeisiin.

Sony BMG liittyi mukaan projektiin ja toimitusjohtaja Kimmo Valtanen uskoo, että panostus kannattaa: ”Nykymusiikin sanoitusten taso on huolestuttavasti laskenut, ykköshittejä tehdään kaikenlaisilla käsittämättömillä liiba-laaba-lyriikoilla. Varsinkaan englanninkielisissä sanoituksissa ei ole päätä eikä häntää. Todellista yleisön aliarvioimista!” Myös Music Export Finland on ollut hyvin kiinnostunut tuunaamosta.

Käytännössä sanoitustuunaamossa viilataan biisitekstejä ammattimaisemmiksi ja omalaatuisemmiksi. Tässä levy-yhtiön tiedotteessaan julkaisema esimerkkisanoitus:

Hei beibi kuuntele mua
en jaksa kuunnella sua
anna mulle taikajuomaa
mun sydän sulle hakkaa
nyt tanssitaan Abbaa
uskallan jo tunnustaa
en jaksa enää laulaa
voitasko tanssia vaa

Pienen tuunauksen jälkeen lyriikasta on kehkeytynyt timanttinen:

Okei jengi, kuulkaa
on tuloskunto vahva
ei maistu mulle jaffa
nyt saa elvistellä
tää on Nirvanaa
siihen on sanatkin
joita mä en muista
on aika fiilistellä

Sanoitustuunaamon parhaat tuotokset päätyvät kokoelmalevylle Anssin laulamina. Anssi on paljastanut myös hahmottelevansa ”Kultainen kosketus” -opasta, jossa selostetaan yksityiskohtaisesti, kuinka helppoa hittibiisin sanoittaminen on, kun vain osaa laittaa sanat oikeaan järjestykseen. Kirjaa odotellaan myyntiin syksyksi 2010.

Lisätietoa tuunaamon hakuprosessista löydät Sony BMG:n nettisivuilta. Nyt siis kaikki sanoitustuunaamoon haluavat, ei muuta kuin pöytälaatikoita kaivelemaan: ”Älä turhaan duunaa, hetken tätä tuumaa, jos haluut hittiä kuumaa, anna Anssin se tuunaa!”

APRILLIA! Valitettavasti sanoitustuunaamo on täysin tuulesta temmattu ajatus. Tuunatun sanoituksen paranneltu versio sen sijaan sisältää otteita ainakin neljästä Anssin biisistä sekä kenties yhden Pekan ja Suden kappaleen nimen. Tunnistatko biisit?