Vuoden 2007 kunniamaininnat

Harhaa.com on jälleen ruotinut kuluneen vuoden tapahtumat ja myöntää 21 mainintaa asianmukaisille tahoille.

Vuonna 2007 korostui se, että Anssissa itsessään on voimaa kuin pienessä gallialaisessa kylässä. Anssi ei julkaissut sooloalbumia eikä tehnyt kuin kourallinen keikkoja, mutta jännittäviä ideoita ja etenkin niiden toteutuksia pursuili silti joka suuntaan. Mainio vuosi!

Raadin tehtävä oli paikoin erittäin kiperä. Kaikki mahdollinen pengottiin juurta jaksain ja monimutkaisia kokonaisuuksia purettiin alkutekijöihinsä. Suurin yksittäinen mainintaraadin hiusten harmaannuttaja oli Anssin YouTube-kanava. Syy lienee ilmeinen: liian paljon hienoja videoita! Sivusto olikin suurin mainintojen rohmuaja.

Ja mitä ei mainittu? Vuoden lehtijuttua emme lähteneet metsästämään, vaan piiskaamme edelleen lehdistön edustajia yrittämään hiukan enemmän. Emme myöskään nimenneet muiden kuin Anssin tekemiä videoita, vaikka niissäkin oli potentiaalia. Anssin urheilusuoritukset eivät nostaneet hiuksia pystyyn, eikä keikkaraporttejakaan ilmaantunut kuin yksi – siitä upeasta akustisesta kiertueesta, joka sekin oli turhan lyhyt. Anssin laulua julkaistiin levyllä ja häntä lennätettiin yksityisjetillä Pärnusta Suomussalmelle, mutta nämäkään meriitit eivät vakuuttaneet. Tässä vain muutama esimerkki rannalle ruikuttamaan jääneistä. Pyrimme kaikin keinoin karsimaan mainintojen määrän minimiin, ettei tilanne olisi ryöstäytynyt lopullisesti käsistä.

Olkaapa hyvä, tässä ne ovat – uudet, upeat ja uljaat vuosimallia 2007:

Vuoden mediatapaus: AnssiKela-kanava YouTubessa (10.1.2007)
Perustelut: Nykyisellä uusmedian aikakaudella itse tehty mediatapaus on paras mediatapaus. Tämä pätee erityisesti Anssin YouTube-kanavaan, josta saatiin nauttia vuonna 2007 peräti 30 videon verran. Interaktiivisuus on myös kova juttu. Foorumillaan Anssi kertoo ottavansa suuren yleisön toiveet huomioon kanavan ohjelmistoa tehdessään. Aivan mahtavaa!

Vuoden tv-ohjelma: Kosketuksessa Anssi Kela (Yle Teema, 29.10.2007)
Perustelut: Osaako kukaan ehdottaa parannuksia Kosketuksessa-ohjelmaan? Siis muita kuin liian lyhyt ohjelma-aika ja puuttuvat kokopitkät dvd-julkaisut? Niinpä. Juuri tällaista musiikin ystävät kaipaavat, joten kyllä kotisohvalla kelpaa. Terveiset Akun Tehtaan suuntaan: lisää tällaista! (Ohjelman nauhoitukset saivat vuoden 2006 kulttuuriteko- ja toivekonsertti-maininnat.)

Vuoden innovaatio: Kysymyksiä oraakkelille (Anssi Kela, foorumi, 13.10.2007)
Perustelut: Kenties vuoden riemastuttavin idea täräytettiin foorumille Anssin näppäimistöltä: ”Eli mikäli huulillasi on mihin tahansa aiheeseen liittyvä polttava kysymys, niin esitä se tässä ketjussa ja allekirjoittanut vastaa. Julistaudun siis tästä hetkestä lähtien oraakkeliksenne.” Enää hankalat kysymykset eivät jää mieleen pyörimään ja ajatusenergiaa syömään, vaan ne voi ohjata asiantuntevalle oraakkelille. Kauan eläköön oraakkelimme!

Vuoden yllätys: Anssin fiktiivinen romaani
Perustelut: Tätä tuskin kukaan osasi ennalta aavistaa. Levylaulaja alkoi kirjoittaa kirjaa ja julkisti projektinsa toukokuussa ”siksi, ettei enää tarvitsisi kiemurrella ihmisten kysyessä, että milloinkas se seuraava levy nyt sitten tulee”. Viimeisimpien arvioiden mukaan kirja valmistuu kevään aikana ja kauppoihin se tulee näillä näkymin viimeistään jouluksi 2008.

Vuoden kulttuuriskandaali: Anssikela.comin vanhan foorumin katoaminen (kesä 2007)
Perustelut: Vanha foorumi oli legenda jo eläessään. Viime kesänä Vanha foorumi katosi, eikä kukaan tiennyt minne. Anssi piti jo jäähyväispuheen: ”Elämme digitaalisia aikoja, jolloin vuosikausien työ ja hartaasti kerätty tieto saattaa kadota silmänräpäyksessä bittien valhallaan. Näin on valitettavasti nyt käynyt myös rakastetulle Vanhalle Foorumillemme. Sen mukana ykkösten ja nollien mariaanien hautaan upposi iso pala meille henkilökohtaisesti arvokasta kulttuurihistoriaa. Tämä on kieltämättä murheellista.”

Vuoden kulttuuriteko: Anssikela.comin vanhan foorumin paluu (26.10.2007)
Perustelut: Vanha foorumi kaivettiin esiin ja liitettiin nykyisten virallisten sivujen yhteyteen, josta se ei voi enää kadota. Sittemmin myös aito oikea Vanha foorumi omassa ylhäisessä muodossaan on herännyt henkiin. Suurkiitokset niille, jotka ovat olleet myötävaikuttamassa asioiden kuntoon saattamisessa!

Vuoden Harhaa.com-aktiivi: Jassu
Perustelut: Elämme aikoja, jolloin Anssin fanit vaikuttavat uneliaammilta kuin koskaan. Tämän vuoksi raati päätti nostaa kissan pöydälle ja yksimielisesti palkita Jassun vuoden ahkerimpana Harhaa.comin rientoihin osallistujana. Saimme Jassulta pitkän listan kunniamainintaehdotuksia samaan aikaan kun muiden ehdotukset loistivat poissaolollaan. Hän on aina kirjoittanut ahkerasti perusteluitaan galluppeihimme. Go Jassu!

Vuoden tieteellinen testaus: Viiksitesti (Turboruuvi: Pärnu 2007, YouTube, 10.8.2007)
Perustelut: Viron maaperä innoitti Anssia tarkempiin tutkimuksiin viiksien aerodynaamisuudesta formula-ajossa. Viiksien vaikutus kierrosaikoihin ja auton käyttäytymiseen saatiin kiistatta selville ja plussaa raati myöntää testihenkilön raavaasta ulkomuodosta.

Vuoden fakta: ”Anssi Kelalle oma matkailuohjelma” (MTV3 Viihde, 1.4.2007)
Perustelut: Vaikka tämä uutinen on julkaistu aprillipäivänä, se on tehty täysin tosissaan. Uutisesta saa vahvasti sen mielikuvan, että Anssi on uuden Kovat piipussa -matkailusarjan juontaja.
Bubbling Under: ”Antin ja Anssin poliittisen huumorin kirja julkaistaan” (Harhaa.com, 1.4.2007) Myöskin aprillipäivänä kirjoitettu uutinen oli julkaisuhetkellään täyttä faktaa, mutta muuttui sittemmin epäfaktaksi, kun Anssi kertoi projektin olevan vastatuulessa: ”Julkaisemisen luvannut kustantaja ei nimittäin enää vastaa puheluihin eikä viesteihin.”

Vuoden hiuspehko: Anssin kiharakampaus
Perustelut: Tänä vuonna koettiin jotain aivan uutta hiusrintamalla: kiharoita! Mistä ne tulivat ja miksi, sitä ei meillä ole tiedossa, mutta hauskat ne joka tapauksessa ovat. Voimme arvuutella, onko Anssi enemmän kiharakarvaisen koiran vai Jon Bon Jovin näköinen?

Vuoden single: Suomalainen
Perustelut: Tänäkin vuonna saatiin yksi single, jota ei tietenkään kauppojen hyllyillä näkynyt – sehän olisi ollut aivan liian vanhakantaista. Tällä kertaa sen pystyi saamaan kuunneltavaksi nettikaupan lisäksi myös Anssin MySpace-sivuilta tai erinäisten tahojen tapahtumista. Onneksi armoitettu levylaulajamme järjesti keräilijöiden elämää helpottamaan tietovisan, jonka kaikille oikein vastanneille lähetettiin sinkku nimmarilla.

Vuoden biisiversio: Kuolematon laulaja (Ile Kallio & Vierailevat Solistit -konserttisalikiertue, 25.9.-6.10.2007)
Perustelut: Pianisti Lenni-Kalle Taipaleella sekä Jussi Aaltosen uruilla ja taustalaululla täydennetty Anssin laulusuoritus pistää todellakin miettimään, miten Pekka ja Susi olisi voinut osatessaan tehdä ihmeitä ensimmäisen ja ainoaksi jääneen levynsä materiaalilla. Katso Savoyn tallenne.
Bubbling under: Harhaa (akustinen kiertue, 17.-22.5.2007) – Harhaa-kappaleesta sovitettiin akustista kiertuetta varten uusi rempseämpi versio, jossa kaiken kukkuraksi Saara soittaa viulua! Katso pätkä treeneistä.

Vuoden cover-biisi: The Unforgiven (Kotikaupungin tähdet, 15.12.2007)
Perustelut: Tänä vuonna Anssi esitti ainakin yhden coverin jokaisella keikallaan, mutta yhtä lukuun ottamatta kaikki olivat jo ennestään tuttuja kappalevalintoja. Siksi Harhaa.com on valinnut vuoden coveriksi sen ainoan uuden, yllättävän ja lunttilappua vaatineen biisin. Taustavoimana mainio Vihdin viihdekuoro. Metallica kyykkyyn!

Vuoden omituisin keikkapaikka: Hangout 10 (Helsinki, 19.5.2007)
Perustelut: Tässä jää vuonna 2006 saman maininnan saanut Espoon Awalon kakkoseksi! Vuosaaren pohjoisella ostarilla (lue: betonibunkkeri keskellä ei-mitään) paikallisessa savuisessa, meluisassa ja ahtaudestaan päätellen suositussa lähiöbaarissa oli akustisesti esiintyvälle bändille raivattu säälittävän pieni soittonurkka tanssilattialta. Innokas yleisö notkui lähimmillään vain senttien päässä, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin puolin ja toisin ja bändi jopa palasi humalassa vellovan yleisön läpi takaisin estradille soittamaan encoren. Keikan jälkeen bändi kaipasi kotiin. Lue lisää keikkapäiväkirjasta.

Vuoden duetto: Anssi ja Jippu (Bellyn Jippu-klubi, Helsinki, 23.2.2007)
Perustelut: Bellyn lavalta kuultiin kaksi hienoa yhteistulkintaa: Harhaa ja Backstreet Boysien I Want It That Way. Molemmat saivat yleisön hurmioon. Muutenkin kahden laulaja-lauluntekijän yhteiskeikka oli silkkaa mannaa. Anssin ja Jipun yhteistyö jatkui vielä YouTuben Laulukillassa, jossa he tekivät kappaleen nimeltään Huonoo kemiaa. Tässäkin duetossa kemiat osuvat kohdilleen!

Vuoden hupivideo: Kovat piipussa -sarja (YouTube)
Perustelut: Etelänlomalla luovuus, tylsistyminen ja Madventures-kipinä löivät iloisesti kättä Anssin ja Kelly ”Ketone” Ketosen toimesta. Raati arvosti etenkin sarjan eteen tehtyä pyyteetöntä ja periksiantamatonta työtä, hienoa kuvausta ja itse luotua musiikkimaailmaa. Erään lausunnon mukaan: ”Toinen osa menee vähä överiks, varsinki siinä lopussa kun Karisalmen naama lävähtää ruudulle.”

Vuoden Oscar-suoritus: Anssi lähtee surffaamaan, Kovat piipussa, osa 2 (YouTube)
Perustelut: Kovat piipussa -sarjan kakkososan alkajaisiksi Anssi päättää lähteä tutustumaan surffauksen ihmeelliseen maailmaan. Hurja aallokko saa turistin kiljumaan kauhusta ja usean läheltä piti -tilanteen jälkeen uhkayrityksestä luovutaan. Tähän hahmoon ja tilanteeseen Anssi on saanut sen luokan uskottavuutta, että maininta rapsahtaa loistavasta näyttelijänsuorituksesta. Kohtaus on ehdoton sarjan helmi. Eikä edes käytetty stunttia!

Vuoden opetusvideo: Peukkulyseo (YouTube, 25.2.2007)
Perustelut: Anssi hämmästyttää kansaa silmää nopeammalla bassonsoittotaidollaan sekä perinteisen peukkulätkytyksen että kynsilaukan saralla. Voimme vain yhtyä nimimerkin Kostaja69 kommenttiin: ”Argh! Tehkää joku tabi näihin! :)” Peukkulyseosta on haettu oppia kymmenessä kuukaudessa n. 61 000 kertaa.

Vuoden maailmanparannusteko: Hevitalkoot – nyt mollit duureiksi! (YouTube, 4.9.2007)
Perustelut: ”Anssi Kela on huolissaan hevimusiikin synkkyydestä ja sovittaa tutut mollivoittoiset heviriffit soimaan iloisesti duurin sävyissä. Hirmu kivaa!” Video aiheutti myrskyn vesilasissa, jota myös hevikansaksi kutsutaan. Monitulkintaisesta videosta on tähän mennessä lausuttu YouTubessa 264 kommenttia ja keskustelua on käyty myös imperiumi.netissä. Nimimerkki MotleySCrue tiivistää asian ytimen: ”Hauskinta täs videos on lukee kaikki kommentit ja nähä miten moni suuttuu iha tosissaan ku vitsaillaan ees vähä hevimusast.”

Vuoden valopilkku: Pekan ja Suden Karhun elämää 20.6.1997 (YouTube, 22.1.2007)
Perustelut: Kun katsoo vihtiläisessä keskikesässä banjoa soittavaa keltahousuista Villeä, bouzoukin kanssa laulelevaa Petriä, Antin lantioliikkeitä ja mustissa shortseissaan pikkukivissä sutivaa Anssia, tulee aina hyvälle tuulelle!

Vuoden soittajapeto: Anssi Kela
Perustelut: Tämä oli yksi niistä kategorioista, joka syntyi pitkällisen pohdinnan ja asioiden erittelyn tuloksena. Siitäkin huolimatta, että Anssi huijasi itselleen Kitarasota-voiton Jarmo Nikusta, raati ei voinut ummistaa korviaan siltä uskomattomalta taidolta ja räjähtävältä energialta, jolla Anssi nykyään soittaa. Suurelle yleisölle on tarjoiltu eniten kitaransoittoa, josta livehuipentumina mainittakoon esimerkiksi syksyn konserttisalikiertueen Rakkaus on murhaa -loppurevitykset sekä keväällä Jipun biiseissä sooloilu ilman sen suurempaa tuntemusta kyseisistä kappaleista. Kela-ummikotkin ovat YouTuben kautta saaneet annoksen sivistystä. Hevitalkoista: ”Oho, en tiennytkään että Anssi Kela osaa soittaa noin hyvin kitaraa.” (summershine89) ja Peukkulyseosta: ”eihän toi ole jumalauta todellista. ihminen joka on kirjoittanut ”milla hei sun täytyy muuttuu” svengaa oikeasti viisitoistapiikkistä hirveä enemmän. mihin tässä nyt sitten enää uskoo, häh?!?1″ (kl120120)

Uskomme, että tästä vuodesta tulee vieläkin jännittävämpi. Näillä jäykkyyksillä jatketaan ja pidetään lippu korkealla!