Akustisen kiertueen jälkilöylyt

Tällä viikolla päättyi Anssin ja bändin akustinen neljän keikan kiertue, jonka aikana soitettiin Helsingissä, Rovaniemellä, Vuosaaressa (nk. Helsingissä) ja Tampereella. On aika miettiä, mitä tästä jäi käteen – kenties sen nimmaroidun konserttilipun lisäksi.

Kiertueen lähtökohtana oli viime marraskuussa soitettu Kosketuksessa-taltiointi, jota varten bändi oli treenannut muutamia kappaleita akustiseen muotoon. Erityistä riemua herättivät kaksi selkeää uudelleensovitusta: country-bluegrass-versio Suurista kuvioista ja bossanova-ruotsinlaivaversio 1972:sta. Myös kauniisti akustiseksi muuntunutta Sormusta ja Villen banjoa kiiteltiin. Kaikki nämä kuultiin myös akustisella kiertueella.

Bändin kokoonpano oli suunnilleen sama kuin Kosketuksessa: Anssi soitti Martin-kitaroitaan sekä huuliharppua, Antti bassoa, Kelly rumpuja, Saara koskettimia ja viulua, Ville akustista kitaraa, banjoa, bongorumpuja ja muita perkussioita. Suurin yllätys oli ehdottomasti Saaran repertuaarista löytynyt viulu – sen löytyminen oli yllätys myös muulle bändille. Se ei kuulostanut aivan Pekka Kuusistolta, mutta toi oman pikantin lisänsä tuttuihin biiseihin. Aplodit Saaralle!

Bändi oli myös treenannut lisää, tai kuten Antti asian ilmaisi: treenannut sormet verillä. Kiertueen ensimmäisellä keikalla Helsingin Semifinalissa torstaina 17.5. sen kuuli varsin hyvin. Soitto oli tavallista rutiininomaisempaa, mutta myös samalla epävarmempaa. Antti tiivisti tunnelmat keikan jälkeen: ”Eiks se ollut ihan hyvä ekaksi keikaksi?” Vetosi vielä siihen, että edellinen esiintyminen oli tosiaan se Kosketuksessa puoli vuotta sitten.

Mutta treeni näkyi myös hyvällä tavalla eli uusina versioina. Jokaisen keikan alkupuolella esiintyi reimasta rokista mietteliään hitaaksi muunnettu Jennifer Aniston ja nopea, viululla maustettu Harhaa. Myöhemmillä keikoilla kuultu Karhun elämää sai hauskasti kiihdytetyn countrylaukkalopetuksen. Muissa biiseissä seurailtiin tavallisempaa kaavaa.

Covereitakin soitettiin muutamia. Keikkoja varten oli treenattu akustinen bändiversio Iron Maiden -coverista Wasted Years, jota on aiemmin kuultu ainakin kolmenlaisena eri versiona (Savoy 6.4.2006, Gloria 29.11.2006, Belly 23.2.2007). Semifinalissa lämppärinä soitti pääosin Saaran perheestä koottu Webasto, jonka settiin kuului countrycovereiden lisäksi vähemmän countrygenreä edustavat The Beatlesin Get Back ja Guns n’ Roses -yhtyeen Sweet Child O’ Mine. Anssin keikkaosuudessa kuultiin Saaran kauniilla äänellään laulama I Feel The Earth Move -cover. Kiertueen viimeisellä etapilla Tampereella kuultiin tuttu coverveto Heart Of Gold. Yleisöstä huudettiin toiveita mm. Paranoidista, mutta ne jäivät tällä kertaa toteuttamatta.

Biisilistassa pysyi vakiona noin 13 ennen Semifinalia harjoiteltua biisiä, joista kuusi ensimmäistä suorastaan kiveen hakattuina, mutta kullakin keikalla kuultiin hiukan toisistaan poikkeava setti sekä encoret. Näiden perusbiisien lisäksi soitettiin ainakin Mikan faijan BMW, Älä mene pois, Nummela, Karhun elämää, Kaksi sisarta, Laulu petetyille ja sooloversio Rva Ruususesta. Ruusunen oli Semifinalin keikan lopetusbiisinä täyttä rautaa! Eniten perusbiisilistaa rukattiin Vuosaaren keikalla, jossa balladit (Kipinöitä, Huoneessa ja Sormus) jätettiin kokonaan pois. Pisin keikka soitettiin Tampereella, peräti 18 biisiä.

Keikkaolosuhteet sen sijaan vaihtelivat melkoisesti. Kun tunnelma Semifinalissa oli hyvinkin rauhallinen ja sivistynyt, Vuosaaren keikasta ei parhaalla tahdollakaan voinut sanoa samaa. Lauantaina 19.5. Vuosaaren Hangout 10:ssä soitettiin yksi Anssin uran kaoottisimmista keikoista! Lava oli pieni nurkkaus tanssilattiasta, jonne vahvasti humaltunut, meluisa ja musiikista innostunut yleisö saattoi vyöryä hetkenä minä hyvänsä. Kaaos päättyi kuitenkin onnellisesti. Rovaniemen Irish Timesissa perjantaina 18.5. tunnelma oli mukavalla tavalla katossa – tunnettu tosiasiahan on, että pohjoisessa keikat maistuvat paremmilta ja yleisö on leppoisampaa. Tampereen Henry’s Pub tiistaina 22.5. alkoi täyttyä vasta keikan aikana, mutta tunnelma nousi siinä määrin, että aloitusbiisi Milla jouduttiin esittämään vielä uudestaan encoressa.

Anssi itse arvioi kouluarvosanoin Rovaniemen keikan kokonaisuutena nelikon parhaaksi (10), Tampereen musiikillisesti onnistuneimmaksi (9), Semifinal sai ihan hyvän kahdeksikon ja Vuosaari jäi ymmärrettävistä syistä hännille (6). Kiertueen keskiarvo oli siis 8,25.

Harhaa.com antaa kiertueesta yleisarvosanaksi kelvollisen kahdeksikon. Bändiltä olisi toivonut vielä lisää irroittelua, hieman useampia erikoisia versioita ja enemmän yllätyksiä cover-valinnoissa. Akustinen bändikiertue oli kuitenkin ideana niin hieno, että vaikka vauhti ja vaaralliset tilanteet jäivät enemmän yleisön toikkaroinnin ja biisitoiveiden varaan, ei lopputulos voi olla kovin huono. Kaikkea muuta. Sähköistä soittoa on viime vuosina kuultu niin paljon, että vaihtelu oli todella virkistävää! Hyvät biisit toimivat loistavasti myös akustisina. Lisää tällaista ja akustisuus kunniaan!

Lisää akustisesta kiertueesta:
Semifinalin, Vuosaaren ja Tampereen biisilistat Menneissä keikoissa.
Treenitunnelmia Semifinalista YouTubessa Harhaan verran.
Anssin keikkaraportti akselilta Helsinki-Rovaniemi-Helsinki.
Foorumilla tunnelmia Semifinalista, Vuosaaresta ja Tampereelta.
Kuvia Semifinalista ja Vuosaaresta tulossa piakkoin!