Anssi sijoittui neljänneksi F3-sarjassa

Suomen rata-autoilukausi 2006 päättyi 2.9. Ahvenistolla. Formula kolmoset ovat kilpailleet tänä kesänä neljänä viikonloppuna kotimaisilla radoilla ja piipahtaneet myös parin kisan verran Pärnun EST-Ringillä. Virallisen pistelaskennan mukaan Anssi sijoittui kokonaispisteissä neljänneksi – mikäli Ahveniston pisteet eivät enää muutu…

Ahveniston radalla sattui ja tapahtui, kun jo syksyiseksi kääntyvä epävakainen sää vaikeutti oloja. Perjantaina ajetuissa aika-ajoissa virolaisen Ebrasin auto tukki yhtä mäennyppylää, mutta Anssi pystyi silti pitämään joukon parasta vauhtia ja starttasi kisaan paalupaikalta. Lauantaina klo 10.30 ensimmäisen lähdön aikaan vallitsi sateen jälkeinen välikeli. Radan kuivemmalta puolelta lähtenyt Anssi säilytti kärkitilansa ensimmäiseen mutkaan mentäessä ja siitä aina maaliviivalle asti. Matkan varrella sarjan voitosta ajanut Jari Koivisto ahdisteli häntä, mutta levylaulajan hermot ja ajolinjat pitivät.

Toiseen starttiin klo 15.30 lähdettiin ensimmäisen kisan nopeimpien kierrosten mukaisessa järjestyksessä – Anssi siis vasta lähtöruudussa numero neljä. Edellä olevissa autoissa istuivat edestä lukien sarjan tämänhetkinen kolmonen Kimmo Joutvuo, tallikaveri Juha Fred ja Koivisto. Lähtöhässäkässä Anssi yritti ohittaa Joutvuon tallikaverinsa imussa, mutta lopulta Teppo Suvanto pääsi Anssin edelle ja jarrutteli hänen vauhtiaan Fredin ja Joutvuon karatessa horisonttiin. Ohittelu onnistui vain perässä kiihdytteleviltä autoilta ja pian Anssi huomasi ajavansa seitsemäntenä.

Sitten alkoi kaatosade, joka muutti radan tulvivaksi kanaaliksi ja sotki kisan lopullisesti. Safety Car otettiin radalle ja kilpailu keskeytettiin, mutta osa ajajista ehti jo päätyä radan vehreämmälle puolelle. Anssi oli ulosajojen vuoksi kolmantena, mutta voimaan jäi viimeisen täyden kierroksen järjestys: 1) Fred, 2) Joutvuo, 3) Pitkäniemi, 4)Taimi, 5) Koivisto, 6) Kela. Näillä säädöillä Koivistosta leivottaisiin kauden mestari.

Ja sitten alkoi sääntöpeli, joka oli keskimääräistäkin mutkikkaampaa, koska kyseessä oli kauden viimeinen kilpailu ja lopullisten SM-sijoitusten ratkeaminen. Tuloslistaa korjattiin: Taimi sai 15 sekunnin sakon Safety Carin aikana ohittamisesta ja oli siis seitsemäs, Koivisto hylättiin radalla väärään suuntaan ajamisesta. Mestari onkin siis Arto Taimi! Tästä kimpaantuneena Koivisto protestoi, sillä hänen näkemyksensä mukaan myös Taimi ajoi rataa väärään suuntaan. Protesti ehti tuomaritorniin kuitenkin kriittisen minuutin protestinjättöajasta myöhässä ja voimaan jäivät (ainakin toistaiseksi) tulokset: 1) Fred, 2) Joutvuo, 3) Pitkäniemi, 4) Kela, 5) Suvanto.

Pisteiden ynnäilyn jälkeen kauden 2006 virallinen SM-kärki on seuraava:
1. Arto Taimi (142)
2. Kimmo Joutvuo (137)
3. Jari Koivisto (135)
4. Anssi Kela (129)
5. Juha Fred (115)

Anssi ajoi tällä kaudella voittoon kolme kertaa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin kaudella 2004. Se on myös paras voittosaalis tämänvuotisilta kuskeilta. Ajotaidot ovat muutenkin selvästi kehittyneet, eikä parin vuoden takaisia pyörähtelyitä ole juurikaan nähty radalla. Sehän alkoi näyttää jo ajamiselta! Onnittelut SM-neloselle!

Lue Anssin raportti Ahvenistolta.