Epävirallinen studioraportti 1 ½

Torstaina 4.8.2005 eli Tuusulan kamarimusiikkikeikan jälkeisenä päivänä joukko Anssin foorumilaisia päästettiin mellastamaan Fried Musicin studiolle, jossa Anssi ja Jukka Immonen olivat paiskineet torstainakin tavalliseen tapaan hommia, tällä kertaa Hakaniemen harmaan miehen parissa.

Foorumilaislauma pelmahti paikalle viiden jälkeen yhdellä ovenavauksella. Levylaulaja laski saapuneiden määrän ja päätteli, että kaikki olivat kutsun saaneita. Pian siirryttiin studion tarkkaamoon, jonka lasin takaa näkyi varsinainen äänitystila. Anssi luennoi aluksi äänitysprosessin kulusta ja sen jälkeen päästiin kuuntelemaan valmiita uusia biisejä. Yhteensä työn alla on 14 musiikkikappaletta ja niistä seitsemän oli jo esiteltävässä kunnossa. Näistä seitsemästä yksi oli kaikille jo tutuksi tullut Karhusaari, joka jätettiin soittamatta. Studiolla kuultiin siis kuusi uunituoretta uutukaista Anssin valikoimassa järjestyksessä.

Jennifer Aniston
Tänä keväänä tehty rokkaava kappale ja selkeästi harkinnassa seuraavaksi singleksi. Kellyn soittamat rummut – ja sen kyllä kuulee. Ainakin soitannollisesti muistuttaa 1972:ta, vaikka oli joidenkin mielestä parempi kuin 1972. Kohtuullisen tarttuva kertosäe. Moni totesi sanoitusten olevan vaikeasti sisäistettäviä, mutta siitä huolimatta yleisö suhtautui Jenniferiin suopeasti ja joka kolmas piti sitä parhaana single-ehdokkaana.

Insomnia
Nk. puuttuva linkki Pekka ja Susi -bändin ja Anssin soolouran väliltä ja tuttu biisi viimeisimmän kiertueen keikoilta. Oli ehdolla jo Nummela-albumille, kunnes nimibiisi Nummela syntyi ja Insomnia joutui väistymään. Eroaa keikkaversiosta selkeimmin Pekka Kuusiston tekemien ja hienosti tunnelmaan sopivien jousikuvioiden osalta. Kokonaisuus on moneen muuhun studiolla kuultuun biisiin verrattuna rauhallinen. Yleisö piti kuulemastaan.

Rockunelma
Uusin Anssin kynäilemä biisi, johon velipoika Ville kävi soittamassa rummut. Syynä tähän oli se, että rummut tuli soittaa samaan tyyliin kuin Bilmon kappaleessa Rättisitikka. Lyriikoissa kerrotaan eloisasti kolmimiehisen bändin tarina. Anssin mukaan Rockunelma on vahvasti tulossa levylle. Yleisö oli samaa mieltä levylaulajan kanssa.

Parempi mies
Ilmeisesti myös tämänvuotista tuotantoa oleva ihmissuhdekiemurabiisi. Kappaleen päähenkilönä seikkailevan Elinan pitäisi kai vaihtaa miestä, tarinan seuraaminen olisi vaatinut toisenkin kuuntelun. Musiikillinen toteutus kääntyi loppua kohden hyvinkin massiiviseksi joululaulumaisine kelloineen. Yleisö epäili biisin sopivuutta Anssille ja oli valmis pudottamaan ”Elinan” pois levyltä parempien kappaleiden tieltä.

Rakkaus on murhaa
Kevättalvella päivänvalon nähnyt uusi kappale, joka tuntui saavan kaikkien yleisön edustajien varauksettoman kannatuksen. Elokuvallinen teksti kertoo Helsingin keskustan tienoolle sijoittuvia tuokiokuvia erilaisista ihmisistä sekä laulun kertojasta itsestään. Pekka Kuusiston jouset soivat dramaattisesti varsinkin kappaleen lopussa. Erittäin lupaava kokonaisuus. Biisin tehtyään Anssi kuulemma harkitsi kappaleen nimeä myös koko levyn kantavaksi teemaksi. Teemasta luovuttiin, mutta albumi etenee silti työnimellä Rakkaus on murhaa.

Älä mene pois
Ilmeisesti viime talvena sävelletty hempeä pianobiisi eli se kuuluisa överiksi vedetty Carpenters- ja Burt Bacharach -kermakakku, jossa on jousisoittoa. Jakoi yleisön mielipiteitä eniten; osa piti paljonkin ja osa suhtautui melkoisella varauksella. Jukka huomioi, ettei kesken biisiä esiin hyppäävä flyygelitorvi saanut hirveästi kannatusta.

Anssin studioraportissaan valmiiksi julistama Kaveria ei jätetä on tarkoitus ottaa uudestaan työn alle eli paranneltavaksi, eikä sitä uskallettu vielä soittaa. Studioraportissa mainittu kahden soinnun rokki ”En kaipaa sua” (eli Iines-biisi) ei myöskään ylittänyt esittämiskynnystä, eikä tästä päätellen ole tulossa albumille.

Työn alle vielä joutuvista biiseistä odotetuin on keikkojen kestosuosikki Murhaballadi. Anssin mukaan Pekka Kuusisto tulee ensi viikolla studiolle, jonka jälkeen Murhista soitellaan ja katsotaan mitä sille tulisi tehdä. Murhaballadiinhan on myös aiottu lisätä jousisoittoa, mikä ei kuulosta yhtään hassummalta Tuusulan keikkaversion perusteella. Muita työlistalle kirjoitettuja nimiä ovat Huoneessa ja Lähellä sua. Laskelmien mukaan Anssilla on vielä yksi uusi biisi takataskussaan.

Kappaleiden kuuntelun ja kommentoinnin jälkeen studiolla käytiin työn touhuun. Anssi siirtyi naapurihuoneen puolelle soittelemaan tamburiinia ja jonkinsorttista marakassia Hakaniemen harmaaseen mieheen sekä laulamaan stemmoja itsensä kanssa, myös falsetissa. Tarkkaamon puolella Jukka äänitti ja foorumilaiset tähtäilivät kameroillaan. Hakaniemen harmaata miestä on kuulemma tehty hyvin pitkälti samalla muotilla kuin Suuria kuvioita -levyä varten äänitettyä versiota. Ainakin toistaiseksi.

Vierailun lopuksi ohjelmassa oli nimmarien kirjoitusta ja yhteiskuvien ottoa. Lisäksi eräät intoutuivat soittamaan studion komeaa flyygeliä ja rumpuja – tietysti malliksi levylaulajalle.

Studion kiertokävely kuvien muodossa Galleriassa.
Lisää kommentteja biiseistä löytyy foorumilta.
Anssin virallinen studioraportti on täällä.