Bilmon albumi ilmestyy 30.3., keikkoja tiedossa

Jarmo Vähähakan ja Ville Kelan yhtye Bilmo putkauttaa ensialbuminsa kaiken kansan ihmeteltäväksi 30.3.2005. Levynjulkaisukeikka on seuraavan viikon maanantaina 4.4. Helsingin Semifinalissa. Keikoilla bändin kokoonpanoon liittyvät myös Jaakko (kitara) ja Kelly (rummut).

Ensimmäinen tulevalta levyltä lohkaistu singlebiisi Tyttö tapaa pojan on päässyt mm. YleX:n ja YleQ:n soittolistoille. Myyntiin single tuli tammikuussa ja levyltä löytyy myös kappale nimeltään Piparkakkumuotti. Bändin edellisen levy-yhtiön aikoina promosinkkuna radiosoittoa ja suosiota saanut Feeniks ei ole albumilla, vaan se julkaistaan seuraavan singlen b-puolena.

Bilmon keikkakalenteri tällä hetkellä:
04.04.2005 Helsinki, Semifinal
27.04.2005 Tampere, Klubi (+Ultramariini)
11.05.2005 Helsinki, Tavastia (+Ultramariini, Stella)
04.06.2005 Helsinki, Linnanmäki
Lisää keikkapäivämääriä voi kalastella täältä.

Tavoitin Jarmon ja Villen sähköpostitse ja kumpikin sai pohdittavakseen muutamia kysymyksiä. Siitä kehkeytyikin todella informatiivinen ja elähdyttävä syvähaastattelu, joka tarjoillaan tässä ja NYT:

Millaista palautetta olette saaneet ekasta sinkusta?
Ville: Hyvää palautetta. Radioissa on soitu jne. Levyä jopa odotetaan…
Jarmo: Tarkoittanet ensimmäistä sinkkua Stupido Recordsille? Positiivista mutta samalla myös hieman hämmentynyttä. Tyttö tapaa pojan-singlen virtaviivaisuus ja kiilto ihmetytti joitakin, Feeniks ja Aika on NYT! kun olivat hieman rosoisempia. Discokompin löytyminen kappaletta sovitettaessa kuitenkin suoranaisesti pakotti viemään lopputuloksen tuohon suuntaan! And it works!

Milloin seuraava sinkku julkaistaan ja mitä se sisältää?
Ville: Seuraava sinkku tulee toukokuussa ja biisi on todennäköisesti nimeltään
Rättisitikka. Sinkun b -puoli on Feeniks.

Kuvaile ensilevyänne ainakin kolmella adjektiivilla.
Ville: Hyvä, erilainen ja rohkea
Jarmo: Ennakkoluuloton, rohkea ja innostunut.

Mikä oli työnjako biisejä tehdessä?
Ville: Biisit on Vähähaka – Kela. Jarmo on kyllä meistä se tuotteliaampi. Mulla on
sitten enemmän vastuuta toteutuspuolella.

Aiheuttiko biisien teko luomisen tuskaa?
Jarmo: Ei laisinkaan, päinvastoin. Jo mielessä hahmoteltu albumikokonaisuus meni monesti uusiksi kun uunituoreet kappaleet väkisin pyrkivät mukaan. Ja laulujen kirjoittaminenhan on vain hienoa, vaikka vaikeista asioista puhuisikin.

Mistä ammennatte aiheenne, jos ei saa laulaa näitä tyttö tapaa pojan -lauluja?
Jarmo: Tyttö tapaa pojan on kyllä oikeastaan pahemman luokan boy-meets-girl/boy-loses-girl laulu! Alkuperäinen idea kuitenkin tuli Turun Romantiikka-yhtyeen haastattelusta, jossa yksi jäsenistä kertoi olevansa lopen kyllästynyt aiheesta kertoviin biiseihin. Ajatus oli mukava kiepauttaa päälaelleen, eli kirjoittaa sellaisia lauluja ’kritisoiva’ kappale, joka silti itse kuuluisi siihen kategoriaan. Ja noin yleensä, aiheita lauluihin löytyy joka puolelta!

Ketä levynteossa oli mukana? Kuka soittaa mitäkin?
Ville: Risto Eskolin miksasi, muuten kaikki on mun ja Jarmon tuotantoa. Kelly vetää
rumpuja suurimmassa osassa biisejä ja Jaakko soittaa kitaraa lähes kaikissa
tekeleissä. Tulevan levyn vihkosesta selvinnee tarkemmat informaatiot.

Laulatko Ville levyllä?
Ville: Stemmoja joo.

Kerro jotain levyn tekoprosessin tunnelmista.
Jarmo: Matka oli pitkä ja kesti aikamoisen kauan. Eväät riittivät silti hyvin ja bensaakin jäi. Vilpitöntä iloa ja löytämisen riemua koettiin reissun aikana runsaasti. Pari rengasrikkoa hidasti välillä etenemistä, mutta ei saanut meitä lannistumaan. Matkan jälkeen olemme väsyneitä mutta onnellisia.

Bilmon esikuvat, jos sellaisia on?
Ville: Emmä nyt muista niitä. Jarmolla niitä on paljon.
Jarmo: Uh, tämä on pohjaton kaivo! Niin paljon loistavaa taidetta maailma täynnä. Esikuvina voi kai pitää kaikkea, mikä innoittaa ja inspiroi sinua itse tekemään jotain, puhuttiin sitten musiikista, kirjoista, elokuvista tai muusta. Musiikin saralla pintaa raapaistaksemme esim. The Smiths, The Velvet Underground, The Shangri-La’s, Patti Smith, Saint Etienne, Dexys Midnight Runners, The Byrds, Lloyd Cole and The Commotions, The Pretenders, Blondie, Orance Juice, The Fall, The Kinks, Donovan, Bob Dylan, Soft Cell, Echo & The Bunnymen, Air, Love, Flaming Lips, The Rolling Stones, The Beatles, Nico, Billy Bragg jne. jne. Suomalaisista voisi mainita vaikkapa Kauko Röyhkän, Tavaramarkkinat ja Tuomari Nurmion.

Bilmon tavoite?
Ville: Myydä levyjä.
Jarmo: Maailmanrauhan lisäksi? Tietenkin popvallankumous! Pakottaa tiukkaan formaattiin pakotetut radioasemat ottamaan huomioon myös uutta, jännittävää ja erilaista suomalaista popmusiikkia. Aika on NYT!

Bilmon suunnitelmat tulevalle kesälle?
Jarmo: Edellinen vastaus toimii tässäkin. Lisäksi olisi mukava päästä soittamaan mahdollisimman paljon ihmisille ympäri Suomea ja tehdä bilmoa tutuksi. Uimassa pitää tietenkin myös käydä. Ja piknikillä. Maata viltin päällä nurmikolla auringon paisteessa ja kuunnella Radio Helsinkiä pienestä kannettavasta transistoriradiosta.

Jarmo keksi haastatteluun viimeisen kysymyksen, jonka esitin myös Villelle:
Suosikkieläin?
Jarmo: Kirahvi. Ja tottakai kissat ovat myös mahtavia!
Ville: tupajumi

Tyttö tapaa pojan -kappaleen voi käydä kuuntelemassa Stupido Recordsin sivuilla.
Omia ajatuksiaan Bilmosta voi tuoda julki vaikkapa foorumilla.