Harhaa.comin vuoden 2004 kunniamaininnat

Näin tammikuun 2005 lopulla on aika julistaa kunniamaininnat vuosimallia 2004. Viime vuosi ei ollut yhtä tapahtumarikas kuin edellinen, sillä levynjulkaisussakin vietettiin välivuotta. Silti joitakin ohittamattomia tapauksia nousee mieleen ja luomme niihin nyt lyhyen katsauksen.

Vaikka kesä 2004 oli keikkakesä, vuoden keikkaa ei nimetty vaan arvioinnissa keskityttiin suuriin linjoihin. Vuoden aikana syntyi uusia jo keikoillakin kuultuja biisejä, joita ei lähdetty pistämään järjestykseen yleisen epäjärjestyksen välttämiseksi. Livebiiseissäkin jokaisella lienee omat henkilökohtaiset suosikkinsa. Keikkaspiikeistä ei tänä vuonna noussut selkeää klassikkoa, mutta Tampere-talossa 7.11.2004 spiikkitarjonta oli ehkä vuoden omituisinta. Lämmöllä muistelemme myös Nummelan keikan 29.5.2004 mikahäkkis-vessajuttua. Tulevalle vuodelle toivomme lisää täysin päättömiä välispiikkejä.

Mitä siis nimetään? Raati on myöntänyt viisitoista kunniamainintaa, joista yhden kunnia on kyseenalainen. Lisäksi annamme erityismaininnan innokkaasta mielipiteen ilmaisusta sille lukijallemme, joka esitti ainoan suuren yleisön taholta tulleen ehdotuksen. Onnea kaikille tasapuolisesti!

Vuoden 2004 kunniamaininnat:

Vuoden haastattelu: Anssi Kela puhuu kriisistään, Anna 23/2004 (3.6.2004), teksti: Miia Siistonen, kuvat: Ari Heinonen
Perustelut: Tekstinpätkät kertovat kaiken oleellisen: ”Olenko poika vai mies?” ”Petän nyt oman sukupuoleni ja paljastan sisäpiirin tiedon: miehet ovat sikoja. Uskokaa minua.” ”Minulla on paljon naispuolisia ystäviä, joiden kanssa voidaan puhua ”tyttöjen juttuja”.” Jutun yhteydessä kelpo mustavalkokuvia.

Vuoden paljas pinta: Anssi Emma-gaalassa, 21.2.2004
Perustelut: Taannoin kiitospuheillaan loistanut levylaulaja riensi liikenneruuhkan keskeltä tv-ruutuihin jakamaan vuoden myydyimmän levyn palkintoa. Fanien keskuudessa hämmennystä herätti se, että Anssilla ei näyttänyt olevan viiksiä eikä partaa! Seuraavan päivän lehtikuvasta Anssi oli vaikeasti tunnistettavissa. Näin karvatonta naamaa ei ole ennen julkisuudessa todistettu.

Vuoden ongelmajäte: seiska-paperi
Perustelut: Vuoden 2003 uusiovessapaperin tittelin saanut kellertävä selluloosatuote on vuoden 2004 aikana osoittautunut alhaisuudessaan täysin käyttökelvottomaksi jopa tittelin vaatimaan käyttötarkoitukseen sillä se saattaa aiheuttaa voimakasta pahoinvointia. Emme suosittele likaamaan käsiä tai mitään muutakaan kyseiseen tuotteeseen.

Vuoden kulttuuriteko: Retkioppaana toimiminen, Antti Nieminen, 13.6.2004
Perustelut: Antti ilmoittautui itse oppaaksi ja järjestimme pyhiinvaellusretken Vihtiin, jonka aikana kiersimme legendaarisissa paikoissa. Ilman opasta tuota retkeä olisi ollut mahdotonta toteuttaa ja monta kiintoisaa yksityiskohtaa olisi jäänyt hämärän peittoon. Nyt retkiraportti on kuvien kera kaikkien lähihistoriasta kiinnostuneiden luettavissa Harhaa.comissa.

Vuoden cover- ja vierailijateko: Tavastian keikka, 22.7.2004
Perustelut: Kaksituntisen keikan aikana kuultiin normaalisetin ja kahden uuden biisin lisäksi kahdeksan muiden kuin Anssin tekemää kappaletta ja lavalle juoksutettiin peräti kymmenen nimekästä vierailevaa tähteä. Takahuoneen lähistöllä maleksi myös kaukainen sukulainen Andy McCoy, jota ei kuitenkaan vakavasti harkittu lisättäväksi vierailijoiden listaan. Koko keikka on selkeä kunniamaininnan paikka.

Vuoden ulkoilmatapahtuma: Pyhä Unplugged Aittakurussa, 7.8.2004
Perustelut: Anssi esitti kuusi kappalettaan akustisina uudelleensovitettuina versioina jousiorkesterin säestyksellä, hartaan konsertin paikkana oli Pyhätunturin Aittakuru ja vettä ripsi kesän ilmastolle epätyypillisesti vain hiukan. Erityisesti Harhaa-tulkinta kuulosti Anssin mukaan hienolle.

Vuoden kulttuuriskandaali: Pyhä Unplugged Aittakurussa, 7.8.2004
Perustelut: Toiveistamme huolimatta mikään taho ei tiettävästi äänittänyt keikkaa jälkipolvien hämmästeltäväksi. Jos tiedät jotain tästä mahdollisesti iäksi kadonneesta musiikkiaarteesta, ota heti yhteyttä Harhaa.comin toimitukseen!

Vuoden kotiseutumainos: Nummela-kappale, Nummela 29.5.2004
Perustelut: Anssi esitti kitaransa säestyksellä yleisön ehkä eniten rakastaman todellisuuspohjaisen kappaleen siellä minne laulun lopuksi suunnataan yölliselle kävelylle Kustin kanssa. Nummelan harjulle oli jo esityksen alkaessa laskeutunut aidon tunnelman kannalta välttämätön öinen hämärä.

Vuoden miehistövaihdos: rumpaleiden uudelleenjärjestely
Perustelut: Keväällä bändi yllätti siirtämällä Villen rumpujen takaa kakkoskitaristiksi ja hänen soitantansa antoi uusia ulottuvuuksia vanhempiin hitteihin. (Kaksien rumpujen kokoonpano ei kuulemma toiminut, mistä oli reilun 200 keikan kokemus.) Syksyn kolmanneksi viimeisen bändikeikan lopulla Kurikassa (13.8.2004) Anssi ajoi Kellynkin pois rummuista. Kelly soitti Gretschiä ja Anssi lauloi sekä hakkasi rumpuja. Kts. todiste.

Vuoden miehistökato: Kiuruveden ja Kemin keikat, 16.-17.7.2004.
Perustelut: Lemonatorin Karkkilan keikka osui Kemin keikan päälle ja Kela-Metsberg-Kela -trio esiintyi kahden keikan verran pääosin niin, että Anssi soitti kitaraa, Ville rumpuja ja Saara bassoa. Kiuruvedellä paikalla olleen todistajan lausunnon mukaan kokoonpanon mukavan rosoinen ja karu soitanta toi mieleen White Stripesin.

Vuoden rautainen ammattilainen: Saara Metsberg
Perustelut: Anssin mukaan kesän viimeisellä bändikeikalla Miljoonarockissa (3.9.2004) tapahtui seuraavaa: ”Faijan haamun aikana Saara yhtäkkiä poistui lavalta. Kummastelimme, että mihinköhän tyttö katosi ja miksi. Pian kuitenkin näimme hänet lavan vieressä lehteilemässä kiivaasti kosketinsoittimensa käyttöohjekirjaa!” Kyseessähän oli vasta neljäs vuosi, kun Saara kiersi bändin mukana.

Vuoden mainostaja: Antti Karisalmi
Perustelut: Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Miljoonarockin (3.9.2004) keikan aikana vaatetuksena käytetty Lemonator-paita. Sittemmin Antti ryhtyi pyörittämään Lemonatorin paitabisnestä. Kertoi tuottojen menevän toistaiseksi hänelle itselleen.
P.S. Lemonatoriltahan tuli syksyllä komea kokoelmalevy.

Vuoden tyylikkäin pukeutuja: Kelly Ketonen, Presidentin linna 6.12.2004
Perustelut: Pääsi iltapäivälehtiin melkein sivun korkuisena kuvana vielä useita päiviä Linnan juhlien jälkeen ja Kellyn kättelyosiota näytettiin jopa seuraavan lauantain Uutisvuodossa. Onnittelumme!

Vuoden inspiroivin bändin taholta tullut lausunto: ”Tämä on pystylähtö!” (anonyymi ajattelija Nilsiässä, aamuyön tunteina 27.6.2004)
Perustelut: Pystylähtö tarkoittanee sitä, että keikan jälkeen valvotaan koko yö ja aamulla lähdetään bussilla kotia kohti. Nimityksen keksi bändin yöllisen juhannuksen vieton aikana joku (”me keksittiin se yhdessä”) ja Antti Karisalmi innostui kehittelemään aiheeseen sopivaan lauluntekstiin ensimmäisen rivin: ”Meni mäkikisa uusiks, ku meikä pisti bluusiks” josta Anssi muiden suosiollisella avustuksella kehitteli kokonaisen biisin keikkabussissa pitkällä paluumatkalla. Pystylähtö esitettiin ensimmäisen ja viimeisen kerran Tavastialla 22.7.2004.

Vuoden autourheilija: Anssi Kela
Perustelut: Edellisvuonna lähes halvaannuttavan käänteen kokenut F3-harrastus jatkui kesällä 2004 ja heti ensimmäisestä kisaviikonlopusta (15.-16.5.2004) kotiinviemisinä oli komea palkintopytty. Kauden päätteeksi tuli viides sija SM-sarjassa, mikä on upea saavutus urheilulliselta levylaulajaltamme. Lisämaininta siitä, että Anssin yleisö saa pidätellä hengitystään radan varrellakin – hiekka voi pöllähtää minä hetkenä hyvänsä.
Bubbling under: S. Santapukki, T. Tanninen, M. Schumacher