Jännittävä F3-kauden päätös Ahvenistolla

Suomen formula kolmosten kauden 2004 päätöskisa ajettiin kesäisen aurinkoisissa tunnelmissa Hämeenlinnan Ahvenistolla 4.-5.9. Koirasten tiimin Sipe Santapukille oli kauden päätteeksi luvassa mitalisija SM-sarjassa ja pisteitä laskeskeltiin viimeisen osakilpailun maaliintuloon saakka. Luvassa oli jälleen draamaa.

Teemu Tanninen on kuski, joka on koko kauden hallinnut F3-radoilla ja sama tahti jatkui lauantain aika-ajoissa, kun Tanninen täräytti uuden epävirallisen rataennätyksen. Sipe ajoi kolmanteen lähtöruutuun, mutta Anssille kävi köpelömmin – autoon tuli sähkövika ja ajokki hyytyi ensimmäiselle kierrokselle. Lähtö kisaan viimeisestä lähtöruudusta.

Viikonlopun ensimmäinen F3-kilpailustartti tapahtui puoli yhden maissa. Tannisen autossa ilmeni vikaa vetoakselissa jo ennen lähtöä ja itse kisakin meni köröttelyksi. Kärkeen ampaisi kakkospaikalta lähtenyt Jari Koivisto, hänen peräänsä Marko Mäkilä ja kolmanneksi Sipe. Kisan edetessä Anssi oli noussut sijalle 6 ja kävi kiivasta taistoa viidennestä sijasta, kun hänen vastaansa tuli jo kierroksella ohitettava Tanninen. Tämä yllätti Anssin siinä määrin, että keskittyminen herpaantui hetkeksi, auto spinnasi ja Anssi putosi taas monta sijoitusta taaksepäin. Sinnikkään ajamisen ansioista hän oli kuitenkin maalissa kuudes.

Kisan jälkeen todettiin, että maaliin saakka körötelleen F3-sarjaa johtavan Tannisen pistetili karttui hieman. Hänen pahin uhkaajansa Arto Taimi ei päässyt savuavalla moottorillaan maaliin ja sai unohtaa haaveet SM-sarjavoitosta. Koska ykköseksi ajanut Koivisto ei ole ilmoittautunut sarjaan, hän ei voi kerätä sarjapisteitä, jolloin 20 voittopistettä napsahtavat Sipelle, joka tarraa nyt kiinni SM-hopeamitaliin. Yhteispisteissä Tannisen etumatka Sipeen on vaivaiset 19 pistettä, eli jos Tanninen ei pääsisi maaliin sunnuntain kisassa ja Sipe saisi täydet pisteet, hänestä tulisi yllättäen Suomen mestari vuosimallia 2004!

Sunnuntai alkoi warm-upilla aamukymmenen jälkeen. Koirasten kuskit lämmittelivät maltillisesti vain kolme kierrosta ja kaartoivat takaisin varikolle ollen aikavertailussa sijoilla 7 ja 8. Nopeinta vauhtia piti Tanninen, mutta hänen epäonnekkaat sattumuksensa jatkuivat: autosta hajosi tällä kertaa kytkin ja mies joutui starttaamaan kisaan muiden kuskien perään varikon portilta. Suuri kysymys ennen lähtöä kuului: pääseekö Tanninen maaliin?

Lähtö tapahtui edellispäivän tulosten mukaisessa järjestyksessä, Sipe kakkosruudusta ja Anssi kuudennesta ruudusta. Startti sujui mallikkaasti ja Anssi nousi neljänneksi. 500 metrin jälkeen varikon jälkeisessä ylämäessä tuntuma oli hyvä ja edellä ajavat ohitettavissa, kun Anssi painoi kaasua. Auto joutui radan likaiselle puolelle, pito katosi takarenkaista ja menopeli pyörähti nurmikolle, muttei kuitenkaan osunut radan kaiteeseen, jotka Ahvenistolla ovat tunnetusti lähellä. Anssi sompaili ajokkinsa takaisin radalle, mutta kärki oli karannut jo puolen minuutin päähän.

Kärjessä ajoi Koivisto ja hänen perässään Sipe. Tanninen tuli kytkinongelmastaan huolimatta lujaa perässä ja oli lopulta jo Sipen kannassa kiinni. Ja ohitti. Hän kisasi vielä ykkössijasta Koiviston kanssa. Ohitus oli moneen kertaan lähellä, mutta jäi tekemättä – osin ehkä siitä syystä, että Tanninen ei halunnut riskeerata SM-voiton varmistavaa maaliin pääsyään. Anssikin ajoi hyvää vauhtia hitaampiaan kiinni ja ruutulipun heilahtaessa sijoitus oli kahdeksas.

Kauden 2004 Suomen mestari on siis Teemu Tanninen ja Sipelle tuli hienon kauden ansiosta hopeaa. Sipeä ei kullan menetys harmittanut, vaan hän oli todella tyytyväinen saavutukseensa. Anssi on SM-pisteissä viides, eli sijoitus on sama kuin viime kaudella keltanokkana ajaneella Sipellä. Ei siis yhtään huono suoritus tältäkään formulaensikertalaiselta. Koirasten kuskien arvo Suomen F3-autoilulle oli nähtävissä kisan jälkeen, kun molemmat kirjoittelivat hyväntuulisina nimmareita varikon runsaalle lapsikatraalle, joiden perässä aikuiseen ikään ehtineet pikkupojatkin uskaltautuivat katsastamaan formula-autoja lähempää. Rokkarikaksikon ansiosta formula kolmoset ovat ainakin hiukan aiempaa tunnetumpia Suomessa.

Kausi on nyt ajettu ja varikolla käännettiin jo varovasti katseita ensi vuoteen. Siihen on kuitenkin vielä niin pitkä aika, ettei kukaan Koirasten tiimistä osannut sanoa, mitä silloin tulee tapahtumaan. Palataan asiaan myöhemmin. Päätän raporttini Ahvenistolta ja kaudesta 2004 tähän.

Lisää Ahveniston tunnelmia MTV3:n Motor Forum Extrassa lauantaina 11.9. klo 16.10-16.40.

Ahveniston 4.-5.9.2004 F3-tulokset:

Aika-ajot:
1. Teemu Tanninen, 1.12,499
2. Jari Koivisto, 1.14,277
3. Simo Santapukki, 1.14,483
Anssin auto petti, ei tulosta – startti kisaan viimeisestä ruudusta

Lauantain lähtö (15 kierrosta):
1. Jari Koivisto, 19.01,283
2. Simo Santapukki, +4,646
3. Marko Mäkilä, +7,626

6. Anssi Kela, +25,793

Sunnuntain lähtö (15 kierrosta):
1. Jari Koivisto, 19.09,669
2. Teemu Tanninen, +0,097
3. Simo Santapukki, +2,508

8. Anssi Kela, +34,586

Formula kolmosten SM-kärki 2004:
1. Teemu Tanninen, 171
2. Simo Santapukki, 148
3. Arto Taimi, 128
4. Kimmo Joutvuo, 123
5. Anssi Kela, 110