Vuoden 2003 kunniamaininnat

Harhaa.com palkitsee Anssiin vuoden 2003 aikana liittyneitä tapauksia ja asioita kunniamaininnoin. Haluamme näin nostaa esille erityisesti vähäiselle huomiolle jääneitä asioita, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi vuoden 2003 merkkitapauksina. Raati kuunteli myös suuren yleisön mielipiteitä, jotka hämmensivät ehdokassoppaa entisestään. Kiitämme mieltä laajentaneista kommenteista! Tiukoissa tilanteissa voittajaksi selviytyi se ehdokas, jonka valinta oli parhaiten perusteltavissa. Joitakin kilpakumppaneita on kirjattu kohtaan ”Bubbling under”. Kategorioiden määrä paisui pullataikinan lailla ja lopullisessa listassa on peräti 30 kunniamainintaa!

Joitakin kategorioita jätettiin pois. Vuoden parhaita biisejä ja sanoituksia emme lähteneet arvioimaan, sillä absoluuttisen oikeaa ratkaisua ei kuitenkaan löydy. Samasta syystä Vuoden keikka -arvonimeä on mahdotonta antaa; jokainen keikka oli varmasti jollekin jollain tavalla ikimuistoinen. Vuoden haastattelun nimeäminen näytti toivottomalta tehtävältä, kun raati sukelsi viime vuonna tehtyjen lehtijuttujen ja muiden mediahaastatteluiden suohon. Ratkaisu kuitenkin selkeni ihan viime metreillä. Lyhyet TV-haastattelut eivät kärkisijoille yltäneet, paremmin mieleen jäivät niiden yhteydessä esitetyt hienot akustiset kappaleet.

Vaikeimmaksi osoittautui keikkaspiikki-kategoria, sillä jokaisella tuntuu olevan oma henkilökohtainen suosikkinsa – ja niitä on paljon! Yksinkertaisen nerokkaita olivat sellaiset spiikit, kuten ”Tää seuraava biisi joka tapauksessa kertoo miehen ja meren kohtaamisesta, joka on silleen aika… tää on niinku nimeltään Mies ja meri.” (Stockmann 29.8.03) ja ”Tää seuraava biisi on nimeltään Kaatuneiden muistolle. Tää on niinku tavallaan omistettu noille kaatuneiden muistoille.” (Järvenpää-talo 19.11.03) Järvenpään keikalla myttyyn menneen Faijan haamun jälkeen hupia herätti biisi, jonka sanat Anssi muistaa aina: ”Steppaava nakki, go home!”

Tampere-talon (18.10.03) spiikit ansaitsevat oman lukunsa, sillä Anssi myöntää pyrkineensä harkitsemaan sanojaan paikalla olleiden median edustajien takia. Konsertin aikana Anssi mm. itketti fanejaan riipaisevilla sanoilla, luennoi WC-pöntön kannesta WC:n käytön jälkeen (yleisö reagoi olemalla hiljaa) ja mainitsi Karhun elämää -spiikissään Harhaa.comin Pekka ja Susi -juhlauutisen, totesi että ilman tätä biisiä hän ei olisi tässä missä on nyt – eli lööpeissä, ja nauroi päälle.

Mutta puheet poikki nyt, tässä tulee koko kunnianarvoisa lista vuosimallia 2003 perusteluineen, olkaa hyvä.

Vuoden keikkaspiikki: ”Tota… ööööh… [ummehtunutta naurua] eiku ei mitään.” (ennen Sormusta Helsingin Savoyssa, 7.10.03)
Perustelut: Anssi aikoi juuri sanoa jotain kuolematonta, mutta hukassa olevasta ilmeestä päätellen havaitsi päänsä tyhjäksi. Biisin jälkeen, kun hän oli ehtinyt ajatella asiaa, kuului tuomio: ”ehkä ihmiskunnan historian välispiikkien pohjanoteeraus”. Lisäksi Anssi kertoi tiedostaneensa kykynsä supliikkimiehenä jo aiemmin. Myös yleisö oli melko vaikuttunut tästä välihupailusta.

Vuoden rock-teko: Anssin nukahdus Tavastian takahuoneeseen kesken Lemonatorin keikan 13.-14.9.03 välisenä yönä.
Perustelut: Anssi liittyi tällä teolla vankaksi osaksi Tavastian takahuoneen ikiaikaisten ja legendaaristen tapahtumien ketjua. Onkohan kukaan onnistunut tässä aiemmin ilman ylimääräisiä päänsekoitusaineita?

Vuoden cover-teko: Greetings From New Jersey -bändi
Perustelut: Lähes miljoonan dollarin nelikko Ile Kallio, Esa Kaartamo, Anssi Kela ja Mikko Kuustonen sekä kuusihenkinen bändi esittivät keväällä Bruce Springsteenin tuotantoa useamman keikan verran. Anssin bravuureja olivat Badlands, Mary’s Place, Downbound Train, Darkness On The Edge Of Town ja My Hometown. Mitä parhainta puuhaa kesäkuisia Brucen ensimmäisiä Suomen keikkoja odotellessa!

Vuoden kulttuuriteko: Outo valoilmiö Semifinalissa I ja II (Harhaa Records, 4.12.03)
Perustelut: Levy aloitti Anssi Kelan epävirallisten keikkatallenteiden sarjan yhdessä Nosturi-tallenteen kanssa. Saattoi hienon ja ainutlaatuisen soolokeikan kiinnostuneiden ulottuville. Kiitokset kaikille osapuolille nauhoittajasta postimerkkien liimaajiin.

Vuoden tuorein klisee sanoituksessa: ”Mitä vanhemmiksi vartutaan, sitä tyhmemmiksi muututaan” (kappaleesta 1972)
Perustelut: Levyraadissa Aira Samulinilla (s. 1927) ja Pikku G:llä (s. 1987) oli eri näkemykset asioiden tilasta, mutta Aira silti hyväksyi G:n mielipiteen, että sanoituksessa esiintynyt väite on tietyllä tavalla totta. Siihen on paha kenenkään väittää vastaan.

Vuoden haastattelu: Teetuokio (Harhaa.com, 10.4.03)
Perustelut: Haastattelu, jonka tekemiseen käytettiin aikaa ja vaivaa moninkertaisesti muihin haastatteluihin verrattuna; pelkkä haastatteluosuus kesti yli 2 kuukautta ja asiallisen hupipitoista faktaa tuli todella monta sivua. Muiden haastatteluiden kohtalona oli näyttää hiukan pinnallisilta tämän rinnalla.
Bubbling under (joitakin esimerkkejä):
– Voima-lehden 7/03 ansiokas haastattelu, jossa Maisa Kuikka otti selvää Anssin lapsuuden touhuista, mm. Anssin aluetoimistosta, jonne pikkuveli Ville palkattiin mainospäälliköksi.
– Rumban 17/03 formula-aiheinen kansikuvajuttu, jossa Samuli Knuutin auto savutti ja haastattelunauhuri pyöri myös saunassa.
– Radio Dein 28.11.03 tehdyssä haastattelussa kyseltiin Anssin isästä, Juha Kelasta, ja hänen vaikutuksestaan poikansa musiikkiin.
– Kiss FM:n Aamun haastattelu 16.9.03 aamukahdeksan jälkeen oli harvinaisen levotonta kuultavaa, samoin Anssin nuhainen ääni, bonuksena kaksi biisien live-esitystä.

Vuoden fakta: Anssi on ”pienen pojan” (Iltalehti, 18.10.03) / ”vuoden ikäisen tyttären” (Ilta-Sanomat, 18.10.03) isä.
Perustelut: Ainut fakta faktojen valtameressä, jonka paikkansapitävyyttä jokaisella tarkkaavaisella lukijalla oli edellytykset epäillä.

Vuoden lehtikansi: ”PAKKO VAIN ON USKOA ETTÄ TÄSTÄ NOUSTAAN” (Iltalehti, 20.5.2003)
Perustelut: Kissankokoisin kirjaimin jo toukokuussa kirjoitettua otsikkoa oli hyvä siteerata loppuvuoden aikana.

Vuoden lehtikuva: Anssi 3v ja pikkuautot. (Suomen Kuvalehti 30/03, 25.7.03)
Perustelut: Voi tuota haltioitunutta autoihin luotua katsetta, jossa on selkeää omistajan ylpeyttä! Sama ilme on nähtävissä vielä tänäkin päivänä. Erittäin sympaattinen pikkumies.
Bubbling under:
Anssi Cadillacin takapenkillä. (Mika Ranta, Ilta-Sanomien Plussa-liite, 16.8.03) – Kertakaikkisen upea kuva asianmukaisessa koossa kahden sivun levyisenä.
Kitarahamsterin paluu. (Esa Pyysalo, Iltalehti, 20.9.03) – Anssihan on tunnetusti hamstrannut jo useamman kitaran omistukseensa.
Selkä on yhä ihan romuna. (Tuomas Selänne, Ilta-Sanomat 13.6.03) – Samalla aukeamalla useita kuvia superlatinopopparista, mutta ne kalpenevat tämän rinnalla.

Vuoden esikuva: Johnny Cash
Perustelut: Kunnioitettavan maestron American Recordings -levyjen kannesta on otettu mallia Anssin uusiin nettisivuihin ja keikkajulisteisiin. Tuottaja Leri Leskinen haki Kipinöitä-kappaleeseen samaa tunnelmaa ja sointia kuin näillä viimeisimmillä Cashin levyllä, ja Anssi oli heti juonessa mukana. Man In Black soi klubikiertueen avauksena Tavastialla 30.10.03. Johnny Cash oli aito ja alkuperäinen mies mustissa.
Bubbling under: Neil Young, Bruce Springsteen, Raymond Carver

Vuoden kannustaja: Asko Kallonen, Anssin musiikillinen kummisetä
Perustelut: Anssi väänsi neljännen ns. valmiin versionsa Faijan haamusta ja nyt Askokin näytti tyytyväiseltä: ”No, nythän tämä toimii! Ihan kuin Neil Youngin Harvestilla. Helvetin hyvä – nyt tämä tarvitsee enää vain tuottaa!” Tällöin Anssin suupielet kääntyivät alaspäin ja ryhti lysähti. Kuitenkin, ilman Askon panosta ei Faijan haamua olisi saatu levylle ollenkaan. Lisäksi hän osoittautui lähes hellämieliseksi tyypiksi Idols-ohjelmien aikana.

Vuoden parannuksentekijä: Sami Aaltonen
Perustelut: Kirjoitti ilkeään sävyyn Pekan ja Suden Tähtilaulu-singlestä Suosikissa 4/97, mutta kesällä 2003 ideoi ja ohjasi upean videon Anssin biisiin 1972.

Vuoden ystävä hädässä: Sipe Santapukki, tiimikaveri
Perustelut: Näki Anssin auton kuperkeikan Jurvan radalla ja kiirehti kertomaan onnettomuudesta talliväelle. Piti Anssille seuraa Seinäjoen sairaalareissulla ja myöhemminkin. Musisoi Kipinöitä-kappaleessa baritonikitaralla viiden sävelen verran.
Bubbling under: Anssin fanit ja hänen musiikkinsa ystävät

Vuoden puutarhatyöntekijät: Jurvan radan kunnossapito
Perustelut: Peltokin on tasaisempaa kuin Jurvan radan turva-alueet. Mikäli kyseinen taho on olemassa, Harhaa.com harkitsee lapion lahjoittamista puutarhan tasaamiseksi.

Vuoden huoltoasema: Töölön sairaala
Perustelut: Osoittivat ammattitaitonsa asentamalla levylaulajaan titaanisia varaosia ja pitivät hänet kävelevien kirjoissa.

Vuoden auto: Cadillac Coupe vm. 1959
Perustelut: Anssin ensimmäinen oma auto, jota hän ajoi keväällä ensimmäistä kertaa. Auto päätyi erittäin hienoon kakkosalbumin kanteen ja useisiin promokuviin sekä haastatteluihin. Lisäksi Bruce-tribuuttikeikoilla esitettiin kahta Cadillac-aiheista kappaletta (Cadillac Ranch ja Pink Cadillac).

Vuoden luontoääni: Anssin vihellys Lemonatorin Grandpop-albumin avausraidalla 84 Seconds In The West
Perustelut: Levylaulajan lintumaisuutta korostava ääni, jota ei ensimmäiseksi osaa epäillä ihmisen tuotokseksi. Anssia ei ole turhaan kutsuttu undulaatiksi. Töyhtökin on omasta takaa.

Vuoden single: Suuria kuvioita -single
Perustelut: Albumin maistiainen, jota radiot kammoksuivat 6 min 53 s keston edestä. Syytä olikin, sillä tarkoitus oli estää liika radiosoitto. Myyntiin nämä läpyskät ilmestyivät 4.7.03, tietysti ilman ylimääräisiä bonusraitoja. Ensimmäisellä viikollaan single nousi myyntilistojen yhdeksänneksi. Koska muita singlejä ei ole kaupoissa näkynyt, luottamuksen tähän ainoaan myyntisingleen täytyy olla vankkumatonta.

Vuoden tuotannollinen yllätys: Faijan haamun levyversio
Perustelut: Faijan haamu päivitettiin levylle perusteellisesti aiempaan keikkaversioon verrattuna. Toisten mielestä levyversio nosti laulun täysin uudelle, korkeammalle tasolle, toisille taas Faijan haamun uusi asu oli pettymys.

Vuoden odotetuin päivä: perjantai 29.8.2003
Perustelut: Kaikki vähänkin asioista perillä olevat tietävät mikä päivä on kyseessä. Odottajien määrä lasketaan kymmenissä tuhansissa.

Vuoden asiantuntevin Suuria kuvioita -arvostelu: Asko Alasen arvio, Soundi 8/03
Perustelut: Alanen on paneutunut levyyn huolella. Pitkähkössä arviossaan hän erittelee levyn ansioita ja puutteita kiitettävällä perusteellisuudella mielenkiintoisesti kirjoittaen.

Vuoden asiantuntemattomin Suuria kuvioita -arvostelu: Heta Hyttisen arvio, Iltalehti 6.9.03.
Perustelut: Hyttinen käyttää levystä koko ajan nimeä ”Suuria tunteita”. Lisäksi hän kirjoittaa, että ”Kelan albumilla kuuluu selvästi vakiintuneen kokoonpanon hitsautuminen yhteen”, vaikka Anssin keikkabändi soittaa levyllä vain yhdellä kappaleella.
Bubbling under: Tuomas Pekkalan arvio, Rumba 16/03, arvostelun yhteydessä käytettiin singlen kansikuvaa.

Vuoden asiantuntevin bändin taholta tullut arvio: ”Se on keskeltä halki, se ei näytä yhtään hyvältä.” (Kelly Ketonen, Jyväskylän Elohuvi, 11.12.03)
Perustelut: Keikkaspiikin mukaan bändi oli ennen keikkaa leikkinyt blackjack-pöydän takana ”portaiden kävelyä kellariin”. Anssi oli kompuroinut itsensä lattialle takamus edellä ja epäillyt häntäluunsa murtuneen. Hän oli näyttänyt takapuoltaan Kellylle, joka teki yllä olevan pika-diagnoosin.

Vuoden uusiovessapaperi: 7 päivää
Bubbling under: Katso!, Oho!, Iltalehti
Perustelut: Luonnonystävät, huomio! Huonompilaatuisenkin paperin voi huolellisesti kierrättämällä saattaa hyötykäyttöön.

Vuoden pakkomielle: Kotipizzan Kotzonet
Perustelut: Tavastialla (30.10.03) kerrotun keikkaspiikin mukaan bändi oli addiktoitunut Kotipizzan salaattipizzoihin. Kun he kiertueella ollessaan huomasivat kauhukseen, että Raahen Kotipizza oli lopetettu kannattamattomana, lähdettiin Kotzoneita hakemaan taksilla Pattijoelta.
Bubbling under: formulat

Vuoden kirjaimellisin keikkapaikka: Warkaus-sali Varkaudessa
Perustelut: Warkaus-salin takahuoneessa tapahtui varkaus, mutta ansiokas Varkauden poliisi sai myöhemmin varkaat kiinni ja palautti varastettua omaisuutta bändille.

Vuoden vaikeimmin avautunut vitsi: Mustalla tussilla Anssin oikeaan kyynärvarteen kirjoitettu ”Falcon Crest” (Popfinlandia, 5.12.03)
Perustelut: Ilmeisesti vain vitsin keksijöillä oli hauskaa, muilla oli selkeitä ongelmia ymmärtämisen suhteen. Falcon Crest oli 80-luvun tv-sarja kuten Dynastiakin. The Rasmuksen Laurin oikeaan käteen on tatuoitu teksti ”Dynasty”, jolla tarkoitetaan bändien yhteenliittymää, johon kuuluvat myös Kwan ja Killer -bändit. Kyse oli siis Anssin ja kumppaneiden vastavedosta.

Vuoden värivirhe: Punainen plektra (Plan-ilta lapselle, MTV3, 25.10.03)
Perustelut: Ohjelmassa bändi esitti 1972:n playbackina. Mustaan nahkatakkiin, mustiin housuihin, mustaan paitaan ja mustiin kenkiin pukeutunut Anssi ”soitti” mustat nahkahanskat kädessään mustaa kitaraa, mutta punaisella plektralla – sitä ei voinut olla huomaamatta!

Vuoden visailu: Anssin Pähkinät, Soundi
Perustelut: Hauskasti nimetty palsta keskittyi kysymysten laatijan ylivertaisen musiikkitriviatietämyksen osoittamiseen. Osasiko joku muka vastata kysymyksiin?

Vuoden Harhaa.com-ylistys mediassa: ”Anssi Kelasta kertoo kunnioittavasti, tyylikkäästi ja yksityiskohtaisesti Harhaa.com www.harhaa.com” (Helsingin Sanomat, Viikkoliite NYT, 28.2.03)
Perustelut: Lehden levikki on 1,1 miljoonaa.
Bubbling under:
– www.pop-opas.comin viikon website 52 viikkoa vuonna 2003: ”Kelan fanit ovat tehneet suuren työn, jonka tuloksena artisti on saanut Suomen mittakaavassa suorastaan jättimäisen sivuston.”
– Hymy-lehden 2/03 kuumien musajuorujen Popkorni-palstalla uutinen ”Kelan fanit urakoivat jättisaitin!”, vieressä hieno kuva Anssista
– linkki Anssin uudistuneiden virallisten sivujen yläkulmassa

Tässä olivat vuoden 2003 tapaukset pähkinänkuoressa. Tarkoitus on palata asiaan vuoden kuluttua, joten pitäkää silmänne auki myös vuonna 2004!