Kiertueen avauskeikka Tapiolassa

Anssin Suuria kuvioita -kiertue starttasi perjantaina 19.9. klo 19 Espoon Kulttuurikeskuksen Tapiola-salista, josta löytyi Anssin musiikista kiinnostuneita eturivistä aina riville 23 saakka. Edellinen varsinainen Anssi Kela -keikka oli Ankkarockissa elokuun alussa 2002, joten onpa tätä kiertuetta odotettukin!

Valot pimenivät salin puolelta ja kaikkien katseet kohdistuivat lavalle, jossa tutut 2 punaista rumpusettiä, kosketinsoittimet ja basso odottivat. Sivuovesta lavalle pujahti mustiin pukeutunut hahmo, joka tervehti noin 800-päistä yleisöään ja sai raikuvat aplodit. Anssi istahti sähköpianon taakse ja totesi ettei häntä saisi päästää pianon ääreen. Ilmoille kajahtivat sävelet, joita tuskin kaikki kuulijat tunnistivat Pekan ja Suden albumilta löytyväksi hienoksi yleisön ja artistin suhteesta kertovaksi biisiksi nimeltään Kuolematon laulaja. Kappaletta on viime vuosina esitetty yleisön edessä vain kerran, Semifinalissa lokakuussa 2002. Upean avauksen perään skeptisesti pianonsoittoonsa suhtautuva Anssikin totesi, että virheitä tuli tehtyä yllättävän vähän. Seuraavana vuorossa oli mies-ja-piano -versio Kipinöistä.

Setti jatkui Nummela-albumin biiseillä, joita soitettiin keikan aikana yhteensä viisi. Erityisesti ensimmäisen puoliajan lopetusbiisi, melko harvoin keikoilla esitetty Harhaa jäi monen mieleen upeana ja erikoisena versiona, jossa oli kuultavissa jopa itämaisia vaikutteita – todella harhaista siis! Pekan ja Suden tuotannosta kuultiin myös aiemmilta keikoilta tuttu Karhun elämää. Silmiinpistävintä salissa oli aiempaa reilumpi valoshow, joka toi lisää näyttävyyttä suuren konserttisaliin.

Yli puolitoistatuntinen keikka oli jaettu n. 15 minuutin väliajalla kahtia. Toisella puoliskolla pääosaa näyttelivät Suuria kuvioita -albumin biisit. Ensiesityksinä kuultiin Ensilumi ja albumilta viimeisenä pois jätetty kevättalvella 2003 tehty kappale Hakaniemen harmaa mies. Uudemmissa biiseissä oli usein käytössä toinen kitara, jota soitti yleensä Saara, mutta Faijan haamu -biisissä myös Ville tarttui kitaraan ja kyseinen biisi uudistetulla mollisävelellä keräsikin kehuja monelta kuulijalta. Merkillepantavaa Faijan haamussa oli myös Anssin mainio sanamuisti, eikä muissakaan kappaleissa tullut juurikaan selkeästi havaittavia unohduksia.

Keikan päätteeksi bändi taputettiin vielä lavalle ja encorena kuultiin ne biisit, joita yleisö osasikin odottaa. Koska Anssi on kertonut, että konserttisalikiertueen biisilista tulee olemaan lähes tismalleen sama jokaisella keikalla, emme ainakaan toistaiseksi aio kirjoittaa listaa tänne, jotta vielä käyttämättömiä konserttilippujaan rutistavat fanit saisivat nauttia yllätyksellisestä ohjelmasta. Toivottavinta tietysti olisi, että bändi tekisi yllättäviä siirtoja ja muutoksia listallaan eikä tyytyisi toistamaan täysin samaa kaavaa illasta toiseen.

Kokonaisuutena keikan ensimmäinen konsertti oli bändinkin mielestä kättelyn arvoinen, vaikka havaittavissa olikin paikoin pientä alkukankeutta. Yleisö oli vähintäänkin tyytyväinen kuulemaansa, osin jopa täysin haltioitunut. Loppukeikasta Anssilla oli flunssasta johtuen ongelmia äänensä kestävyyden kanssa, mutta keikka vietiin kunnialla loppuun saakka. Ala-aulan nimmarinkirjoitusrupeaman jälkeen hiukan ryytyneen oloinen artisti kertoi, että keikka oli mennyt yllättävänkin hyvin siihen nähden, että hänellä oli valluvalpiomainen ääni. Ongelman suuruus paljastui vasta seuraavana aamuna, kun ääni oli kadonnut kokonaan. Lääkäri määräsi Anssin antibioottikuurille, ja kiertueen kaksi seuraavaa keikkaa Turussa ja Järvenpäässä jouduttiin perumaan.

Anssin paranneltua itsensä kuntoon, kiertueen on tarkoitus jatkua ensi perjantaina 26.9. Lahden Sibeliustalolla, josta alkaa massiivinen kahdeksan päivän Suomen kierros itä-Suomen kautta kohti pohjoista – pohjoisin keikka kuullaan Raahessa – ja sieltä länsirannikkoa viistäen takaisin etelään. Aiemmin Anssi bändeineen on tehnyt vain yksittäisiä konserttisalikeikkoja ja koska ne todettiin musiikillisesti hyvinkin antoisiksi, niitä on nyt tarjolla toistakymmentä.

Tarkista lähin konserttipaikkasi keikkakalenterista ja käy itse toteamassa miltä tällainen keikka kuulostaa!