Uutta levyä juhlistettiin Semifinalissa

Eilen tiistaina 19.8.2003 pidettiin Anssin Suurien kuvioiden levynjulkistamistilaisuus mediaväelle. Paikka oli sama kuin Nummelaakin julkistettaessa, eli Semifinal Urho Kekkosen kadulla Helsingissä. Pieni keikkapaikka alkoi täyttyä iltakuuden jälkeen.

BMG oli pistänyt parastaan, pöytä notkui uuteen levyyn liittyvää materiaalia ja kyökin puoleltakin tarjoilu pelasi juomien ja kana/vegesalaatin puitteissa. Tungoksessa näkyi useita musiikkivaikuttajia eri medioista. Kun kaikki olivat ehtineet kotiutua Semifinaliin, Pequ Nieminen viittasi ”backstagen” suuntaan ja varsinainen ohjelma oli valmis alkamaan.

Asko Kallonen asteli mikrofonin taakse ja kertoi, että A. Karisalmi oli pyytänyt häntä esittämään laulun Kesä Espalla ja lyhentämään puheen 45 minuuttiin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Asko muisteli, että tässä samassa paikassa 2,5 vuotta sitten saivat paikallaolijat, joita oli vähemmän kuin nyt, olla todistamassa hienoa tähden syttymishetkeä. Tuosta oli alkanut historiallinen tapahtumaketju, jonka ansiosta Anssin musiikki oli koskettanut suunnatonta määrää ihmisiä. Myös nyt eletään hienoja hetkiä, koska voidaan Suuria kuvioita -levyn myötä olla todistamassa, että Anssin menestys ei ollut sattumaa. Asko mainitsi Almost Famous -elokuvan, jossa sanottiin että ystävän löytää aina levykaupasta, levyjen ihmisistä, jotka jäävät elämään omaa elämäänsä kappaleiden ulkopuolella. Asko toivotti kaikki tervetulleiksi Suurien kuvioiden henkilöiden maailmaan. Tämän jälkeen Anssi kutsuttiin lavalle pokkaamaan vielä yksi Nummelaan liittyvä saavutus, viisinkertainen platinalevytaulu yli 150 000:sta myydystä levystä. (Ja kaikkeen tähän meni vain vajaat 7 minuuttia.)

Seuraavaksi Semifinal pimennettiin, sillä lavan takana olevalle kankaalle heijastettiin tuore video Anssin toisesta singlestä 1972. Ohjaaja Sami Aaltonen, kuvaustiimi ja videolla poseeraajat olivat tehneet hyvää työtä, jonka mediaväki palkitsi raikuvin aplodein.

Sitten olikin varsinaisen keikan vuoro. Lavalla oli kasassa ensimmäistä kertaa viime vuoden Ankkarockin jälkeen Anssin bändi tutussa kokoonpanossaan: Antti Karisalmi (basso), Saara Metsberg (koskettimet, kitara), Ville Kela (rummut), Kelly Ketonen (rummut). Viikonlopun historiallisissa tämän kokoonpanon ensimmäisissä treeneissä oli harjoiteltu viittä biisiä, jotka nyt esitettiin. Setin aloitti Anssin mukaan itseoikeutetusti levyn vanhin kappale, Laulu petetyille, joka kuulosti tuoreelta aiempiin keikkaversioihin verrattuna. Seuraavana soitettiin pituutensa puolesta epäkaupallinen ykkössinkkubiisi Suuria kuvioita, jonka rokkaavaan räimeeseen toi oman lisänsä kitaran varressa debytoinut Saara. Kolmannen biisin Anssi kertoi olevan ”ehkä vähän siiderisoulia, mutta antaa olla”, vuorossa oli erittäin riipaisevalla tekstillä mutta hiukan kevyemmällä soitannalla varustettu Sormus. Uudet autot tuntui kokeneen myös hienoista kehitystä parempaan suuntaan aiemmista kuulemiskerroista, täyttä tunnelmaa suoraan uusien autojen tuoksusta. Setin lopetti jo hitin elkeitä ennakoiva 1972, joka erosi hiukan radiossa tiukkaan tahtiin pyörineestä albumiversiosta. Huomioitavaa on, että kaikki biisit Anssi soitti punaisella rokki-Gretschillään.

Bändi poistui lavalta, mutta yleisö vaati taputuksellaan heidät takaisin. Anssi sanoi, että he eivät osaa soittaa enää juuri muuta kuin ”bluessia A:sta” ja kertoi että treeneissä he olivat päättänet soittaa jonkun vanhan biisin jonka varmasti osaisivat – Millan – mutta siitäkin Anssi oli jo ehtinyt unohtaa niin soinnut kuin sanatkin. Nyt soitettiin siis harjoituksen kannalta keikkaversio Millasta, ja lavalla näkyi hymyileviä kasvoja.

36,5 minuuttia kestäneen keikan jälkeen alkoi analysointi. Yleisö vaikutti innostuneelta uusista biiseistä, takarivissäkin oli kuulemma jalka lyönut tahtia ja erään kommentin mukaan bändi oli hyvässä keikkakunnossa. Bändin edustajista Kelly oli ihan tyytyväinen ”keikkaan”, Ville tiedusteli mieluummin mielipidettä yleisön puolelta ja tyylikkääseen s-koon Suuria kuvioita -promopaitaan puettu Antti kertoi esiintymisessä olleen havaittavissa alkukankeutta, joka yleisön silmiin näytti ehkä siltä, että lavalla oli hauskaa.

Ennen konserttikiertueen alkua Anssia ja bändiä voi kuulla livenä Helsingissä Suurien kuvioiden julkaisupäivänä 29.8. Stockmannin hissiaulassa (johon lomailevan Antin tilalle basson varteen tulee Ville), 4.9. VR:n Makasiineilla ja 10.9. Elämä lapselle -konsertissa Olympiastadionilla (Lemonator mukana). Jälkimmäiset televisioidaan MTV3:lla. Näistä ja muista tapauksista tehdään päivityksiä allaolevaan Bongaa Anssi -muistilistaan, joten sitä on hyvä vilkuilla välillä ja varmistaa näin kärryillä pysyminen.

Kuvia levynjulkkareista löytyy Galleriasta!