Nummela kaikkien aikojen yhdenneksitoista myydyin levy

ÄKT:n (Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat) äskettäin päivitetyllä Myydyimmät kotimaiset –listalla Anssi Kelan Nummela-albumi on sijalla 11. Albumi on samalla Suomen kaikkien aikojen 11. eniten myynyt levy, sillä ulkomaisten levyjen vastaavan listan ykköstä (Queenin Greatest Hits 2) on myyty selvästi vähemmän.

Vuoden 2002 loppuun mennessä Nummelaa oli myyty 151 537 kappaletta. Vuoden 2001 lopussa luku oli 139 306 kappaletta, joten albumia on vuoden 2002 aikana myyty reilut 12 000 kappaletta.

Nummelan kaltaisen albumin sijoittuminen niin korkealle kuin sijalle 11 on useammassakin mielessä harvinaista. Ensinnäkin listan kärki (top 20) on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta yksinomaan iskelmämusiikkia (esim. Jari Sillanpää, Joel Hallikainen, Kaija Koo) ja kokoelmia. Lisäksi Nummela on koko top 50:ssä ainoa levy, joka on ilmestynyt 2000-luvulla.

Nummela ilmestyi maaliskuussa 2001. Myyntimenestyksen lisäksi levy oli suuri taiteellinen menestys. Ilmestyessään levy sai lehdistössä kauttaaltaan myönteisiä arvioita. Nummela sai myös useita tunnustuksia, muun muassa Vuoden debyyttialbumin Emman. Nummela voitti ylivoimaisesti radion musiikkitoimittajien perinteisen Vuoden levy 2001 –äänestyksen. Radiomafian vuosiäänestyksessä se valittiin Vuoden 2001 kotimaiseksi albumiksi.

LISÄTIETOA:
<a href=”http://www.ifpi.fi/tilastot/myydyimmatkotimaiset.html”>http://www.ifpi.fi/tilastot/myydyimmatkotimaiset.html</a>

LOPPUKEVENNYS:

Anssin vanhoja vastauksia faneilleen aiheeseen liittyen:

”Levyn myytyä kolmannellatoista viikolla kultaa, olin melko varma, että tähän tämä taitaa sitten jäädä. En uskonut, että potentiaalisia ostajia voisi olla enää paljoakaan jäljellä – odotin hiljaista liukua listoilta pois.
Tämän jälkeen olen oppinut, että kaikki odotukset on syytä heittää romukoppaan. Kultalevyrajan ylitystä seuranneina kahdeksana viikkona albumia on myyty lisää 38 000 kappaletta, eikä myynnille näytä olevan mitään rajaa! En suoraan sanottuna tiedä mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella. Jotenkin oletin kai aina, että minusta tulee jonkinlainen pienten piirien kulttiartisti, joka julkaisee levyjä parin vuoden välein ja niitä myydään aina muutamia tuhansia. Nyt levyni myy 5000 kappaletta viikossa! Luulen, että minun on viisainta olla ajattelematta koko asiaa…” (27.7.01)

”En tiedä tuon tuoreempia lukemia, mutta eiköhän se myynti ole aika lailla pysähdyksissä. Nummela tippuu virallisella listalla kuin kivi aikana, jolloin varmaankin n. tuhannen kappaleen viikkomyynnillä ollaan ykkösenä. Eli 150 000:n haamuraja taisi sittenkin jäädä rikkomatta.” (28.2.02)

”Kiitoksia, viisinkertaisen platinan raja pamahti vihdoin rikki tiistaina. Satuin juuri olemaan käymässä BMG:llä kun heidän myyntimiehensä Ernie tuli iloisena ilmoittamaan, että Anttila oli juuri tilannut 400 Nummelaa. Tuo tilaus vei albumin myyntilukemat yli 150 000:n maagisen rajapyykin.” (31.5.02)

”Tähän liittyvänä anekdoottina mainittakoon vielä se, että ”Nummela” -albumin julkaisun kynnyksellä en pitänyt sitä erityisen kaupallisena levynä. Ajattelin, että kyllä näille lauluille varmaankin pieni kuulijakunta löytyy ja toivoin hartaasti, että tuota porukkaa olisi vain riittävästi päästäkseni levyttämään joskus vielä uudemmankin kerran…” (6.9.01)

Anssin edellä mainittu toive on lähellä toteutumistaan: kakkosalbumin ilmestymisajankohdaksi on kaavailtu toukokuuta 2003.