Muiden levyillä

Anssi Kela tribuuttilevyillä

DINGODingo-tribuutti
Kunnian kentät (säv. & san. Neumann)
– Dingon kappale, jonka Anssi esittää 29.10.2008 julkaistulla tribuuttilevyllä Melkein vieraissa – Nimemme on Dingo (Elements Music). Levyllä esiintyy kattava kaarti kotimaisia artisteja ja bändejä kuten Apulanta, Lordi, Negative, Sunrise Avenue, Timo Kotipelto, Jenni Vartiainen, Hanna Pakarinen, Remu Aaltonen ja Marco Hietala.
– Soittajatiedoista löytyy koko bändi: Anssi Kela (laulu, kitarat), Antti Karisalmi (basso, taustalaulu), Ville Kela (kitara), Kelly Ketonen (rummut, taustalaulu) ja Saara Metsberg (kosketinsoittimet, taustalaulu).
– Kappale äänitettiin 9.7.2008.
– Anssi kertoo kotisivujensa uutisessa näin: ”Neumann soitti ja esitti niin sydämeenkäyvän vetoomuksen, että eihän siitä voinut kieltäytyä. Muutenkin coverbiisin äänittäminen tuntui tervetulleelta vaihtelulta tämän hetken arkirutiineihin. Neumann ehdotti laulettavakseni Levotonta Tuhkimoa, mutta päädyin kuitenkin asiaa mietittyäni Kunnian kenttiin. Muistan edelleen hetken vuonna 1985, jolloin kuulin kyseisen kappaleen ensimmäistä kertaa radiosta. En ollut Dingo-fani (sehän oli tyttöjen bändi), mutta tuo kappale teki suuren vaikutuksen ja kertosäkeistö jäi pysyvästi päähän.” (4/2008)

JOHNNY CASHcashonly
Give My Love To Rose (säv. & san. Johnny Cash)
– Johnny Cashin kappale, jonka Anssi esittää 16.9.02 julkaistulla tribuuttilevyllä Cash Only – A Tribute To Johnny Cash (Bluelight Records). Muita levyn artisteja ovat muun muassa Dave Lindholm, Kari Tapio, Tuomari Nurmio, Eero Raittinen ja Honey B & T-Bones. Levystä on olemassa myös pahvikoteloinen promopainos.
– Anssi soittaa kappaleella kitaraa ja laulaa, Pekka Gröhn (tuttu muun muassa J. Karjalaisen yhtyeestä) soittaa koskettimia ja Saara Metsberg laulaa stemmoja. Anssi teki levyä varten versiot kahdesta Cashin biisistä (toinen biisi oli Jacob Green). Levyn julkaisijan päätettäväksi jäi kumpi levylle tulee.

LED ZEPPELIN
Jimmy kysyy: Oletko soittanut bassoa Led Zeppelin -tribuuttikappaleilla, jotka tehtiin Seimelässä, biisit olivat Immigrant Song ja Heartbreaker? Anssi Kela vastaa: ”Olin aluksi vastaamassa jyrkän ei:n, kunnes muistin tapahtuman vuosien takaa: Treenasin Pekan ja Suden kanssa Seimelässä kun oveen koputettiin ja viereisestä treenikämpästä tuli miekkosia tiedustelemaan, josko minä voisin soittaa pikaisesti bassot pariin Zeppelin -biisiin, joita he olivat seinän takana äänittämässä. Otin kiltisti bassoni ja kävin soittamassa annetun tehtävän – toimitukseen kului korkeintaan kymmenen minuuttia. Eli väittämäsi on kuin onkin faktaa!” Diskografian kokoajalla ei ole tiedossa onko noita kappaleita julkaistu.

MIKKO KUUSTONENmikko_kuustonen_tribuutti
Jää kuuntelemaan (säv. & san. Mikko Kuustonen)
– Anssin laulama kappale julkaistu kahden cd:n kokoelmalla Kuu ja tähdet, jossa kotimaiset eturivin artistit tulkitsevat Mikko Kuustosen kappaleita. Levy julkaistiin 27.10.2010.
– Mukana levyllä myös Anssin ja Mikko Kuustosen yhteisbiisi Ainoain.
– Janne Haaviston tuottama tribuuttilevy juhlistaa Kuustosen 30-vuotistaiteilijajuhlaa.
– Mikko Kuustonen kertoo EMI:n sivuilla: ”Kokoonnuimme ystävien kanssa olohuone-tunnelmissa ja katsoimme mitä biiseistä syntyy oikeiden solistien käsittelyssä. Oma tonttini oli lähinnä kätilön hommaa; oli iso ilo seurata kuinka laulut saivat uuden elämän.”

RAULI BADDING SOMERJOKIrauli_badding_tribuutti
Bensaa suonissa (säv. Rauli Somerjoki, san. Jarkko Laine)
– Rauli Badding Somerjoen kappale, jonka Anssi esittää 1.10.2008 julkaistulla levyllä Tähdet tähdet – tribuutti Rauli Badding Somerjoelle (Sony BMG). Levyllä on Anssin tulkinnan lisäksi kaksi ennenjulkaisematonta versiota: Paratiisi (Jani Wickholm) ja Kauas pilvet karkaavat (Juha Tapio). Muita levyn artisteja ovat mm. Ville Valo, Bo Kaspers Orkestra, Kristian Meurman, Anne Mattila ja Kari Tapio.
– Soittajat ovat tuttuja: Anssi Kela (laulu, kitarat, huuliharppu), Antti Karisalmi (basso, taustalaulu), Ville Kela (rummut) ja Saara Metsberg (piano, taustalaulu).
– Kappale äänitettiin 2.6.2008.
– Anssi päätyi levylle Sony BMG:n pyynnöstä: ”Pyyntö tuli levy-yhtiöstäni, jossa viriteltiin tällaista tribuuttilevyä. Siellä oli keksitty kuningasajatuksena, että kun minulla kerran on jonkinlaista autourheilutaustaa, niin minunhan pitäisi tietenkin laulaa Bensaa suonissa. Suhtauduin hankkeeseen melko skeptisesti, kappale ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Pyysin kuitenkin, että se lähetettäisiin kuunneltavakseni. Järkytyin kuultuani biisin. Sehän oli humppaa! Vain haitari puuttui – totaalisesti kamalaa. En pystynyt edes kuuntelemaan kappaletta loppuun, vaan aloin kirjoittaa levy-yhtiöön kielteisen kantani ilmaisevaa sähköpostia. Sitä kirjoittaessani mieleeni kuitenkin tuli, että entä jos biisin meiningin kääntäisi täysin nurinpäin: mitä jos humppapoljennon sijaan tekisikin erittäin tummasävyisen slovarin? Ajatus alkoi tuntua miellyttävän kierolta, joten hetken mielijohteesta kirjoitinkin sähköpostiin, että mikäs siinä – tehdään vain.” (Harhaa.com 12/2008)

Anssi Kela muiden artistien levyillä

AAA 2005 – ARTISTIT AUTTAVAT AASIAA
Aasiassa 26.12.2004 tapahtuneen hyökyaaltokatastrofin uhrien auttamiseksi koottiin hyväntekeväisyyssinglen tekoa varten joukko maamme ykkössolisteja, joka nimettiin AAA 2005:ksi.
Maksamme velkaa (single, Poko Rekords 2005): lauluaaa_maksammevelkaa
– Maksamme velkaa on Juice Leskisen biisi, joka levytettiin Poko Rekordsin toimesta ensimmäisen kerran vuonna 1985, tuolloin singlen tuotoilla kerättiin varoja Afrikkaan. Nyt hyväntekeväisyyssinglestä saadut varat lahjoitettiin lyhentämättöminä Suomen Punaisen Ristin kautta Aasian katastrofiapuun. Projektin eri tahot olivat mukana ilman korvausta.
– Vuoden 2005 versiossa mukana olivat Kalle Ahola, Ilkka Alanko, Anton (Feiled), Pauli Hanhiniemi, Heinie & Maritta (Bitch Alert), Irina, Jonsu (Indica), Jussi (Uniklubi), Anssi Kela, Timo Kotipelto, Juha Lehti, Ville Leinonen, Hanna Pakarinen, Timo Rautiainen, Sami Ruusukallio, Aku Syrjä, Martti Syrjä, Juha Torvinen, Maija Vilkkumaa ja Toni Wirtanen. Osalle artisteista annettiin laulettavaksi soolo-osuus, myös Anssille.
– Single äänitettiin 12.1.2005 ja äänityssessioista kuvattiin dokumentaarinen musiikkivideo kappaleeseen. Video nähtiin tv:ssä joitakin kertoja.
– Single julkaistiin 26.1.2005 ja se meni suoraan singlelistan kärkeen, pysytellen kärkiviisikossa kolme viikkoa.
”Juha Torvinen heilui studiossa sanoituslapun kanssa, johon oli merkannut rivejä eri solisteille. Hän tiedusteli minulta josko viitsisin laulaa toisen säkeistön viimeiset rivit, johon arvelin, että kyllähän se kai passaa. Eli melko dramaattista egojen mittelöä oli siis se…” (3/05)

ASA eli AVAIN
Avain on Itä-Helsingistä kotoisin oleva, teksteissään voimakkaasti kantaa ottava hip hop -artisti, joka julkaisi esikoissinglensä keväällä 2001. Vuonna 2004 hän muutti artistinimensä Asaksi, tällä nimellä hän julkaisi toisen albuminsa keväällä 2005.
Yhdes iltaan (single, Warner 2001): bassoavain_yhdesiltaan
– Yhdes iltaan on Avaimen toinen single, joka ilmestyi kesällä 2001 (muut biisit singlellä ovat Ysist viiteen ja Yhdes iltaan (wretch-rudebwoy rmx)). Se on sanoitukseltaan varsin intiimi kertomus Avaimesta sekä hänen perheestään ja ystävistään. Biisistä on Pasi Pauni ohjannut videon, joka julkaistiin elokuussa 2001. Kappale löytyy myös Avaimen syyskuussa 2001 ilmestyneeltä debyyttialbumilta Punainen tiili.
”Jukka Immonen, jonka kanssa työstin Nummela- ja Kaksi sisarta -biisit, oli tuottamassa Avaimen levyä ja pyysi minua vetämään bassot tuohon Yhdes iltaan -biisiin. Soittelin siihen sitten sellaista 70-luvun peukkubassohommaa… Hauska sessiohan se oli!”

Hidastaa (biisi/promosingle, Fried Music 2005): huuliharppuasa_leijonaa_metsastan
Teollisuusalueen lapset (biisi, Fried Music 2005): huuliharppu
– Biisit löytyvät Asan (ent. Avain) toiselta levyltä Leijonaa metsästän, joka ilmestyi 6.4.2005 Fried Musicin julkaisemana. Jukka Immonen oli mukana työstämässä tätäkin levyä. Levyn nimibiisistä tehtyä ensimmäistä singleä sai vain Posse-lehden kylkiäisenä kesäkuussa 2004 ja Hidastaa-kappaleesta tehtiin promosingle radioihin. Albumilla on muitakin vierailijoita, mm. Ville Kela rummuissa (Hidastaa) ja Redrama kitarassa (Teollisuuskylän lapset).
”Jukka Immonen on tuottanut Asan levyn. Pistäydyin alkuvuodesta (vai oliko se nyt loppuvuodesta…) Jukan studiolla ja hän kysyi, että kun nyt kerran olin siellä, niin viitsisinkö samalla soittaa huuliharppua pariin biisiin. Kävelin mikin ääreen ja tein työtä käskettyä. Artisti itse ei ollut edes paikalla. Soitin muuten toiseen näistä biiseistä myös studion nurkasta löytynyttä balalaikkaa, mitä ei mainita levyn kansikrediiteissä.” (5/05)

CASHMIR
Esikoisalbuminsa vuonna 1997 julkaissut suomalainen rockbändi.
Just Let Live (single, 1998): tuottajacashmir_betterthanme
Better Than Me (single, Atominus Records 1999): tuottaja ym.
– Singlellä on samasta kappaleesta myös “acoustic demo”.
The Chauffeur (single, Atominus Records 1999): tuottaja ym.
– Singlellä on myös kappale God Loves Rain

”Toimin Better Than Me -sinkulla tuottajana, sovittajana, taustalaulajana sekä kakkossäveltäjänä. Biisin varsinainen säveltäjä ja sanoittaja on muuten Frostbitesista tuttu Jarmo Vähähaka! Olen erityisen ylpeä tuohon Cashmir-sinkkuun laatimistani jousisovituksista, jotka onnistuivat erinomaisesti. Jousisoittajia oli muuten vain kolme: kaksi viulustia ja sellisti (joka oli Apocalyptican juuri jättänyt Max Lilja).

Cashmirille kävi hieman ohraisesti: Tein bändin kanssa kokonaisen albumillisen musiikkia, mutta juuri ennen levyn julkaisua levy-yhtiö Atominuksen rahat loppuivat. Albumi jäi siis julkaisematta. Atominus yritti pitkään myydä albumia Universalille, joka yhdessä vaiheessa näyttikin jo vihreää valoa julkaisulle. Puihinhan sekin lopulta meni!

Saksassa oli pieni levy-yhtiö, joka julkaisi tuon Better Than Me:n siellä, mutta vailla isompaa menestystä. Taisi se jotain pientä radiosoittoa saada. Sääli, että näin kävi, sillä yhtyeen albumi olisi ehdottomasti julkaisun arvoinen! Cashmir -nimi vaihdettiin Saksan valloitusta varten Trombiksi.

cashmir_thechauffeurCashmiriltä/Trombilta julkaistiin myös The Chauffeur -sinkku, joka pitää sisällään tekemäni sovituksen Duran Duranin The Chauffeur -kappaleesta.”

”The Chauffeur -sovituksesta olen melko ylpeä; se poikkeaakin aika vahvasti alkuperäisestä. Biisin coverointi ylipäätään oli minun ideani – olin hamassa nuoruudessani aivan järjetön Duran Duran -fani!” Anssi laulaa The Chauffeur-singlellä myös taustoja.

EZKIMO
Ezkimo on kotimainen hip hop -artisti, joka julkaisi esikoislevynsä maaliskuussa 2002.
Ei enää milloinkaan (biisi, BMG 2002): laulu, kitaraezkimo_isoe
– Ezkimon albumilla Iso E (3/02) on kappale Ei enää milloinkaan, jonka esittäjäksi on merkitty Ezkimo feat K-La. K-La tunnetaan paremmin nimellä Anssi Kela. Kappale perustuu osittain Mikan faijan BMW:hen. Anssi laulaa kertosäkeen taustalla sekä soittaa kitaralla Mikan faijan BMW:stä tutun riffin. Anssi äänitti osuutensa tuohon biisiin Tampereella syyskuussa 2001. Biisin tekijöiksi on merkitty: san. Ezkimo, säv. Anssi Kela, Ville Kela, Joniveli, Kingston Soundsystem.

FROSTBITES
Frostbites oli lauluntekijä-kitaristi Jarmo Vähähakan sekä laulusolisti Annemari Piipon muodostama popyhtye.
Frostbites (albumi, Atominus Records 1999): tuottaja ym.frostbites
– Sisältää kappaleet: 1. Impulse, 2. Hear me Lord, 3. How Much Did I Know, 4. Gamble, 5. In Kensington Gardens, 6. You’ll Never Get To Heaven, 7. Would You Believe Me?, 8. This Can’t Be Hollywood, 9. The Housewife’s Revenge, 10. All This Time, 11. It Doesn’t Hurt Any Less, 12. Revolver. Lisäksi levyn lopussa on piilobiisi, jolla lauletaan ”The sooner you realize you´re a failure the better.”
– Anssi on tuottanut ja miksannut levyn Risto Eskolinin kanssa. Anssi soittaa levyllä seuraavia soittimia: basso, pedal steel, auto harp, kitara, Hammond B-3, lap steel, rummut ja perkussiot sekä laulaa taustoja. Levyllä musisoivat myös muun muassa Ville Kela ja Antti Karisalmi Anssin bändistä.
”Levy on ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen; sillä on mielestäni muutamia erinomaisia biisejä. Tyylillisesti albumista muodostui ehkä turhan hajanainen ja soundimaailma on välillä aika hukassa, mutta levy sai erinomaisen vastaanoton esim. Soundissa ja Rumbassa. Myynti jäi kuitenkin todella vaisuksi ja orkesteri on sittemmin hajonnut. … Jarmolla ja Ville Kelalla on nykyisin bändiprojekti nimeltä Bilmo.” ”Levy oli yhteistuotantoa Ripan kanssa. Työnjakomme oli suunnilleen se, että minä olin musiikillinen tuottaja ja Ripa vastasi soundimaailmasta. Eli minulla oli päävastuu biisien sovittamisesta Ripan väännellessä nappuloita.”
– Poimintoja levyarvostelusta (Jorma Jortikka/ Soundi 6/99): ”Levy oli pakko tehdä, sillä kitaristi (Jarmo Vähähaka) halusi eroon tunteista, jotka veivät hänet eksyksiin ja aiheuttivat onnettoman olon. … Frostbites aloittaa esikoisensa viettelevällä kantriballadilla, joka hieman ennen kuin alkaa toistaa itseään päästää varsinaisen helvetin valloilleen. Lihaksikkaat kitarariffit suorastaan kaatuvat päälle. Vanha tuttu Pixies-metodi herkän ja raa’an vuorottelusta toimii myös Frostbitesilla. Sama taktiikka on käytössä jatkossakin sillä erotuksella, että parivaljakko malttaa ajoittain rauhoittua lähes akustisiin tunnelmiin kantrilauluilla (All This Time) tai englantilaisiin kansanlauluihin viittaavilla kappaleilla (In Kensington Gardens).

Frostbites on luetellut nipun suosikkejaan Rollareista ja Velvet Undergroundista Stone Rosesiin ja Smithsiin, mutta kokonaisuutena lähin vertailukohta on kuitenkin Smashing Pumpkinsin monipuolinen ja vaihteleva rocktaide. Kunnianhimoinen popkokoelma…”

frostbitesjapanFrostbitesin levystä on julkaistu myös japanilaispainos (1999). Levyn julkistamisen katalysaattorina oli tv-mainos, johon Frostbitesin japanilainen kustantaja sai myytyä yhtyeen Hear Me Lord -kappaleen. Mainoksessa kaupataan terveyskeksejä. Japanipainoksella on kaksi bonusbiisiä (Too Bad ja I Hope You’ll Never Find Out), joista ensin mainitulla esiintyy myös Anssin haukahteleva Kusti-koira.

THE HULATONES
Anssin, Antti Karisalmen ja Kelly Ketosen kahden basson ja rumpujen englanniksi laulava trio, jonka ensimmäinen single äänitettiin kevättalvella 2008 Unicefin Tukijoukko-kampanjaa varten ja julkaistiin maaliskuussa. Kampanjan yhteydessä bändi myös esiintyi ensi kertaa julkisesti tv:ssä 4.4.2008, tosin playbackina harjoituksen puutteen vuoksi. Bändin ensitreenit olivat tammikuussa 2007.
hulatones_cdDance Like It Was ´85 (single, SonyBMG 2008): laulu, basso, säv. ja san.
– Singleä jaettiin Tukijoukko-kampanjan yhteydessä, jota varten se oli äänitetty. Biisi on myös ladattavana Unicefin nettisivuilla ja sen voi kuunnella yhtyeen MySpace-sivuilla. Yhtye esitti kappaleen playbackina Boston Promenade Big Bandin ja tanssityttöjen kanssa 4.4.2008 Tukijoukon päätösgaalassa.
– Tammikuussa 2007: ”Näin unta, jossa Kelly näki sellaista unta, että perustetaan rumpujen ja kahden basson trio. Unessani Kelly heräsi. Sitten minä heräsin ja soitin välittömästi Kellylle ja Antille (joka ei ollut nähnyt unia). Menimme treenikämpälle. Jonkun aikaa soiteltuamme alkoi tuntua siltä, että tällaisessa kokoonpanossa ei ole mitään järkeä. Siispä jatkoimme soittamista.” (3/08)
”Parissa ensimmäisissä treeneissä hanketta koeponnistettiin lainamateriaalilla, mutta jo kolmannessa sessioissa alettiin räätälöidä yhdessä omia biisejä. Teimme neljä kappaletta sisältävän demon, joka onnistui yllättävän hyvin. Hanke jäi kuitenkin kesän ja alkusyksyn ajaksi hautumaan. Loppusyksystä intouduimme jatkamaan kesken jäänyttä savottaa. Teimme muutaman biisin lisää.” (3/08).
– ”Aluksi soittelemassa käytiin vain omaksi iloksi. Pian pojat alkoivat kuitenkin tehdä omia kappaleita. The Hulatonesin teesit määriteltiin: kappaleiden tulisi olla nopeita ja lyhyitä. Lisäksi niissä olisi hyvä olla mahdollisimman paljon stemmalaulua. Anssi kertoo:
”The Hulatonesin musiikkia on todella vaikea lokeroida. Näinhän ne kaikki aina sanovat, mutta tässä tapauksessa väittämällä on mielestäni vinha perä. Kahdesta bassosta johtuen soundimaailma kuulostaa jollain tavalla nyrjähtäneeltä: soittamani ”soolobasso” ei kuulosta kitaralta, mutta ei oikein bassoltakaan. Musiikillinen päämäärämme on kuulostaa lähinnä Totolta steroideissa.” (SonyBMG:n tiedote 4.3.08)
– Lue lisää SonyBMG:n tiedotteesta.

ILE KALLIO & VIERAILEVAT SOLISTITilekallio_kirjeita
Ile Kallio julkaisi 8.8.2007 soololevyn Kirjeitä, jolla vierailevat solisteina Anssi Kela, Mikko Kuustonen ja Jorma Kääriäinen. Levyltä on (promoina) julkaistu kaksi singleä: Kesäyön unelmat ja Kirje. Levyn kappaleita kuultiin tv-taltiointina sekä syys-lokakuun 2007 keikkakiertueella, jossa Ilen lisäksi solisteista mukana olivat Anssi ja Mikko.
Kirjeitä (albumi, EMI 2007): laulu, kitara
– Anssi laulaa ja soittaa kitaraa kappaleissa Tutkimusmatkalla ja Eilisen sirpaleet. Kappaleet ovat Ile Kallion säveltämiä, mutta sanoituksia Anssi on viilannut hiukan, joten san. Ile Kallio, Anssi Kela. Sovitus-kohdassa mainitaan myös Anssin nimi.
– Anssi laulaa singlekappaleissa Kesäyön unelmat ja Kirje. Näissä ovat mukana kaikki neljä solistia.

ILLI
Tv-rooleista tunnetuksi tullut Aleksi Sariola esiintyy pop-artistina nimellä Illi. Illin esikoissingle Punaista julkaistiin 2005 ja r´n´b/soul-henkinen esikoisalbumi Kokoa mut 2006.
Hukkaa päivä (biisi, Universal 2006): sävellys (vain osa), bassoilli
– säv. Aleksi Sariola, Jukka Immonen, Hannu Korkeamäki, Kimmo Laiho, Mikko Pettinen, Anssi Kela, san. Aleksi Sariola
– Kokoa mut -albumi julkaistiin 22.11.2006 Rähinä Recordsin alalevymerkin Alarm Entertainmentin kautta.
– Hukkaa päivä -kappale on Kokoa mut -levyn toinen single ja siihen on tehty myös musiikkivideo.
– Anssi on ilmeisesti joutunut mukaan albumin tuottaneen Jukka Immosen kautta: ”Sessiosta tai biisistä ei ole varsinaisia muistikuvia.” (7/2009)

jennivartiainen_ihmisten_edessaJENNI VARTIAINEN
Gimmel-yhtyeessä aiemmin vaikuttanut Jenni Vartiainen lähti soolouralle ja hänen debyyttilevynsä julkaistiin syyskuussa 2007.
Malja (biisi, Warner Music 2007): basso
– Kappale löytyy levyltä Ihmisten edessä.
– Jenni Vartiainen sai kaksi Emma-palkintoa vuodelta 2007: Vuoden debyyttilevy (Ihmisten edessä) ja Vuoden biisi (Ihmisten edessä – säv. Teemu Brunila, san. Teemu Brunila)

KAIJA KOO
Kaija Koo aloitti musiikillisen taipaleensa rock-bändeissä, mutta siirtyi sittemmin iskelmälaulajaksi ja julkaisi esikoisalbuminsa vuonna 1986. Koko kansan tietoisuuteen hän ponnahti vuoden 1993 hitillään Kuka keksi rakkauden.
kaijakoo_tinakenkatyttoTinakenkätyttö (albumi, Universal 1999): basso
– Anssi soittaa bassoa kyseisen albumin raidoilla Magneettimies, Allaround-mies, Kaljaa pöytään, Aino ja Joku toinen saa sua odottaa.
”Soitin sessiossa tuottajan pyynnöstä viisikielistä Pedulla -bassoa, johon vaihdoin jopa uudet kielet! (Tämäkin tuottajan pyynnöstä…)” ”Tuon oman suoritukseni Kaija Koon ”Joku toinen saa suo odottaa” -kappaleessa lasken enemmän huumorin piikkiin. Tuottajakaksikko Impiö & Vainio halusi minun soittavan biisiin bassofillejä. Soitin huumorimielessä pari täysin naurettavaa peukkutilutusta ja kysyin, että jotain tällaista kenties? Tuottajat ottivatkin minut vakavasti ja innostuivat: ”Joo, juuri tuollaista!” No, sitä saa mitä tilaa… On kyllä vaikea tunnistaa itseään kun kuuntelee lopputulosta!”

KATRI YLANDER
Katri Ylander sijoittui syksyn 2005 Idols-kisassa toiseksi, teki levytyssopimuksen Sony BMG:n kanssa ja julkaisi omaa nimeään kantavan esikoisalbuminsa 14.6.2006.
Hyvästit ja Huutomerkit (biisi): sanat, kitaratkatriylander_1
Mansikkamäki (biisi): kitarat
– Molemmat kappaleet löytyvät 14.6.2006 julkaistulta Katri Ylander -levyltä. Hyvästit ja huutomerkit -kappaleen säveltäjät ovat Patric Sarin ja Jukka Immonen, Mansikkamäen on säveltänyt Lasse Kurki ja sanoittanut ”Sella Y” (Paula Vesala).
– Nämä kaksi kappaletta ja Vuorollaan on äänitetty Jukan Fried Music -studiolla Punavuoressa. Kaikissa soittaa rumpuja Kelly Ketonen ja bassoa Antti Karisalmi. Jukka soittaa Wurlitzeria (Mansikkamäki) ja pianoa (Vuorollaan).
”Jukka soitti ja sanoi, että nyt on tilanne päällä: he ovat tekemässä Katrin levyä ja pariin biisiin ei ole kitaroita; voisinko tulla saman tien vetämään? Juuri tuolloin ei ollut parempaakaan tekemistä, joten menin studiolle. Soitin kitarat näihin biiseihin ja Jukka sanoi, että itse asiassa toiseen näistä ei ole vielä tehty edes sanoja ja levy pitäisi miksata jo seuraavalla viikolla. Lupasin auttaa kaveria hädässä ja tein pikaisesti jonkinlaisen tekstin.” (6/06)
Välitunnilla (biisi): kitaratkatriylander2
– Kappale löytyy Katrin kakkoslevyltä Kaikki nämä sanat (31.10.2007). Kappaleen ovat säveltäneet Teemu Brunila ja Jukka Immonen, sanoittanut Teemu Brunila, kitarat Anssi Kela ja Teemu Brunila, basso Antti Karisalmi, rummut Kelly Ketonen, tuotanto Jukka Immonen ja Jyrki Tuovinen.

 

KENGURUMEININKI
Kengurumeininki tekee lastenmusiikkia, esikoislevy ilmestyi 1997.
Pomppijoiden maa (biisi): laulukengurumeininki_pomppijoidenmaa
– Laulu on äänitetty elokuussa 2001 ja julkaistu singlenä (2001) sekä albumilla Linnunradan sankarit (Kenguru Production 2001). Tällä biisillä laulavat Anssi lisäksi myös Jore Marjaranta ja Sami Saari.
”Tunnen kaverin, joka oli levyn kanssa tekemisissä ja kerran Helsingissä ollessani hän onnistui jallittamaan minut studioon. Lauloin yhteen biisiin pikapikaa yhden säkeistön. Siinä osuuteni pähkinänkuoressa.”

LEMONATOR
Lemonatorin esikoisalbumi ilmestyi helmikuussa 1997. Yhtyeen basisti Antti Karisalmi ja rumpali Kelly Ketonen kuuluvat myös Anssin bändin vakiokalustoon.
84 Seconds In The West (biisi): vihellysLemonator_Grandpop
– Luit oikein, Anssi tosiaankin viheltää tällä kappaleella. Kyseessä on western-henkinen instrumentaali. Antti Karisalmi on kommentoinut asiaa Anssin foorumilla näin: ”Herra Kela viheltää Lemonatorin tulevalla levyllä, koska mies on tunnetusti lintumaisen kimeän vihellysvibraaton taitaja. Tästä tietoisina kiinnitimme Kelan luomaan levymme introon etäistä villin lännen tunnelmaa, missä tämä onnistuukin erinomaisesti.”
– 84 Seconds In The West on Lemonatorin 31.3.03 ilmestyneen Grandpop-albumin (Spinefarm Records) aloitusbiisi.

Picture Perfect Sky (biisi): kitaralemonator_is_it_you
– Anssi vierailee kitaristina Lemonatorin kappaleella, joka on äänitetty Helsingin Tavastialla 13.9.03. Biisi löytyy Lemonatorin Is It You? -EP:ltä (Odor), joka on julkaistu 17.10.03 ja jolta löytyy nimibiisin ja Picture Perfect Skyn lisäksi kolme muuta
livekappaletta.

MELLI
Melli on nuori kotimainen omia pop-biisejä kirjoittava naisartisti.
Haaveillaan (single, Zen Garden 1999): bamelli_haaveillaanssomelli_nepalvoo
– Anssi soittaa kappaleella bassoa ja Ville Kela rumpuja.
Ne palvoo (single, Zen Garden 2000): tuottaja (yhdessä Risto Eskolinin kanssa) ym.
”Ne palvoo -singlellä soitin tuottamisen ja sovittamisen ohella bassoa ja kitaraa. Eskolinin Ripa soitti myös yhden kitararaidan.” Antti Karisalmi soitti koskettimia ja Ville Kela rumpuja.

mikkokuustonen_ainoainMIKKO KUUSTONEN
Ainoain (biisi): laulu, kitara, tuottaja, säveltäjä, sovittaja
Ainoain-kappaleen ovat säveltäneet ja sovittaneet Mikko Kuustonen ja Anssi Kela, sanoitus on Mikko Kuustosen. Anssi Kela on tuottanut kappaleen, ja hän myös soittaa sillä akustista ja sähkökitaraa sekä laulaa kertosäkeessä. Biisi on julkaistu Pahat pojat -soundtrackilla, joka ilmestyi 10.1.03. Biisi on julkaistu myös singlenä 10.2.03 sekä Kuustosen Musta-albumilla 10.3.03.

ONESIMUS
Vihtiläinen hengellistä musiikkia esittävä bändi.
Oikeaa elämää (albumi, St. Paul’s Sound 1993): tuottaja ym.onesimus_oikeaaelamaa
– Sisältää kappaleet: 1. Intro, 2. Oikeaa elämää, 3. Leikkikentällä, 4. Nuku vielä, 5. Vuoret väistyköön, 6. Löysin minut, 7. Huono blues, 8. Aavikolta kirjoitan, 9. Muistatko, 10. Katson rakkautta, 11. Suuntaa mielesi, 12. Sateen ääni, 13. Outro
– Anssi on tuottanut levyn. Muita Anssin kontribuutioita: taustalaulu (kappaleet 2-12), urut ja ohjelmointi (3), perkussiot (10). Kappale Sateen ääni on Jori Ahlin ja Anssi Kelan sävellys, sanoitus on Jori Ahlin. Pekan ja Suden Antti K.J. Nieminen soittaa selloa kappaleilla 4 ja 6 ja 11. Anssin veli Ville on tällä levyllä Onesimuksen jäsen (rummut).
onesimus_matalaatajuntaaMatalaa tajuntaa (albumi, Perussanoma 1997): tuottaja ym.
– Sisältää kappaleet: 1. Isän hippi, 2. Monta tarinaa, 3. Vaarin saari, 4. Kaikki palaa, 5. Tyttö ja poika, 6. Likaiset huoneet, 7. Jazz tulee woodoosta, 8. Täydellistä, 9. Kivet huutavat, 10. Matalaa tajuntaa, 11. Kristoffer
– Levy ilmestyi 16.9.97. Anssi on tuottanut levyn sekä äänittänyt ja miksannut sen Riddo Ridbergin kanssa. Levyn ovat masteroineet Mika Jussila ja Anssi Kela. Ville Kela ei ole enää tällä levyllä mukana Onesimuksessa.

PANU LARNOS
Keväällä 2007 itsensä Idols-loppusuoralle laulanut Panu Larnos julkaisi debyyttilevynsä toukokuussa 2008.
You’re The One I Need (biisi, North & South/Kenolamusic 2008): sävel ja suomenkieliset sanat (?)panularnos_millionmiles
– Kappale julkaistu Million Miles -albumilla 7.5.2008 englanninkieliseksi käännettynä.
– ”Pienenä erikoisuutena Million Miles -albumilla kuullaan ensimmäisen kerran Anssi Kelan tuotantoa englanniksi. Kauniiseen balladiin You´re The One I Need sanat on kynäillyt artisti Panu Larnos itse. Kappaleet ovat todella kansainvälisiä, sillä albumin sävelmät valittiin satojen joukosta niin Suomesta, Ruotsista kuin Yhdysvalloistakin tulleista ehdokkaista.” (Akun Tehtaan mediatiedote)
– Anssin itsensä mukaan kappale on tehty Sipe Santapukin kanssa, eikä Anssi ole ollut missään tekemisissä sen käännöksen tai äänittämisen kanssa.

ROCKY DAWUNI
Ghanan Bob Marleyksi tituleerattu Rocky Dawuni on hyväntekeväisyyden saralla aktiivinen muusikko, joka sekoittaa musiikissaan reggaeta, soulia ja afrikkalaisia perinteitä.
rocky_dawuniTake It Slow (Love Love Love) (biisi, Aquarium Records 2010): yksi säveltäjistä ja sanoittajista, akustinen kitara, basso, taustalaulu, perkussiot
– Kappale julkaistu levyn Hymns For The Rebel Soul päätösraitana.
– Anssi, Kim Herold, Tidjan Ba ja Jonna Kosonen olivat tutustumassa Unicefin työhön Ghanassa kevättalvella 2008. Siellä he tutustuivat Rockyyn ja sävelsivät yhdessä biisin. Kesäkuussa 2008 Rocky vieraili Suomessa ja esiintyi Anssin Tavastialle järjestämässä Unicef-hyväntekeväisyyskonsertissa. Keikan viimeisenä encorena esitettiin tämä Ghanassa tehty kappale.
”Onnistuneen konsertin jälkeen päätimmekin mennä studioon äänittämään kappaleen. Soitin Jukka Immoselle ja puuhasin meille pikaisen session Fried Musicissa. Take It Slow (Love, Love, Love) äänitettiin parissa tunnissa ja lopputulos päätyi sitten lopulta oikein levylle asti.” (6/2010)
”Sävelsin biisin väliosan (se kohdassa 2:20 alkava juttu), sanoitin pari pientä riviä, soitin akustisen kitaran ja basson, napsuttelin sormia, rahistelin rytmikkäästi tulitikkuaskia ja lauloin taustalaulut. Ai niin, tuuttasin myös nokkahuilua! Ala-asteen musiikintunnit virtsalta haisevine Aulos-huiluineen eivät siis menneetkään hukkaan.” (6/2010)
”Afrikkalaisen kuun alla vietettiin pari musiikkipitoista ehtoota akustisten kitaroiden ja rumpujen säestyksellä, kipale sai alkunsa noissa sessioissa. Muistaakseni seurueeseen myös kuulunut Kim Herold taisi olla rallatuksen alkuperäinen pääarkkitehti.” (6/2010)
– Kappaleeseen on tehty musiikkivideo.

ROD OF MOSES
Hämeenlinnasta kotoisin oleva hengellistä rockia soittava bändi.
Rod of Moses (albumi, Medusa Production 1997): tuottaja ym.rodofmoses
– Sisältää kappaleet: 1. Mä tuun, 2. Jokaiselle on koti, 3. Pieni ihminen, 4. Vihlovat tuulet, 5. Arska, 6. Luumu, 7. Tummat pilvet, 8. Jeesuskerho, 9. Valot päälle, 10. Kärpästen yö, 11. Tapan aikaa, 12. Remmissä, 13. Vihlovat tunteet (casiomix by Acue)
– Anssi on tuottanut levyn ja sovittanut kappaleet yhdessä bändin kanssa. Hän soittaa levyllä lap steelia ja laulaa taustoja. Levyn ovat äänittäneet ja miksanneet Anssi Kela ja Ilkka Sorjonen. Levy sai Rumban arvostelussa kahdeksan pistettä kymmenestä.
Dallas (albumi, Strawberry Records 1999): tuottaja ym.rodofmoses_dallas
– Sisältää kappaleet: 1. Suurin, 2. Auringon noustessa, 3. Taivas repeää, 4. Leijutaan, 5. Haaveunet, 6. Tähti, 7. Pilven reunalla, 8. Kahdet kasvot, 9. Ei mitään, 10. Sydämeen, 11. Näkemiin
– Anssi on tuottanut levyn ja sovittanut kappaleet yhdessä bändin kanssa. Miksauksen ovat tehneet Mikko Oinonen ja Anssi Kela. Anssi laulaa levyllä taustoja ja soittaa harmonia sekä esittää kappaleessa Näkemiin kahdeksan minuutin mittaisen kitarasoolon! ”Näkemiin -biisiin soitin elämää suuremman, about kahdeksan minuuttia kestävän kitarasoolon! Muusikonurani huippukohta tai sitten pohjakosketus – vähän näkökulmasta riippuen… ;-)” ”Oli kerrankin aikaa kehitellä erilaisia teemoja… Ihme, jos sen on joku jaksanut kuunnella loppuun saakka!” Ville Kela vierailee levyllä lyömäsoittimissa.
– ”Rod of Moses tulee Hämeenlinnasta ja Dallas vyöryttää eteemme 12 raitaa brittihenkistä rockia. Asenteellinen ja soitannollinen tuoreus ja maailmoja syleilevät tekstit luovat häkellyttävän kokonaisuuden, jossa yksinkertaisuus ja vilpittömyys puhuttelevat suoraan. Homman viimeistelee soundi, joka kuulostaa hyvältä jopa puhelimessa!” (Rod Of Mosesin kotisivuilta)

RÄNDE RÄNNÄLIranderannali
Rod of Moseksessa vaikuttanut Rände Rännäli tekee soolona radioystävällistä tummanpuhuvaa gospel-suomirockia.
Rakkauden kaipuu (biisi, Aikamedia 2006): lap steel
– Kappale löytyy Ränden elokuussa 2006 julkaistulta kakkosalbumilta Ei huolta huomisesta.

 

SANNA-MARI TITOV
Nuori musiikkinäytelmissä kahdeksan vuotta esiintynyt laulaja, joka voitti levytyssopimuksen Karaokestara 2003 -kilpailusta. Albumi julkaistiin 2005.
titov_sannamariKukkia ja sidontaa (single, Edel Records 20.9.2004): basso, kitarat, theremin, taustalaulu
– Kukkia ja sidontaa -kappale on samannimisen lokakuussa 2004 ensi-iltansa saaneen elokuvan tunnusbiisi, jonka sävelsi, sanoitti ja tuotti Sipe Santapukki. Hän soitti myös rummut ja perkussiot. Viulusovitukset kappaleeseen teki Anssi Tikanmäki ja kappaleessa soittaa peräti neljä viulistia (Henrik Perello, Nina Kulhia, Sanna Tullila ja Elina Nuora). Anssin soittamat kitarat olivat vuoden 1957 Gretsch ja Martin D-45, basso oli studion nurkassa lojunut Fender Jazz Bass.
”Theremin kuului studion varustukseen ja taisi olla äänittäjä Jani Viitasen idea soittaa sitä. Sipe luovutti kunniatehtävän minulle. Soitin sillä tosin vain pari hassua ääntä, joten varsinaista virtuositeettiä ei suoritukseen tarvittu. Thereminillä loihditaan äänet kirjaimellisesti ilmasta!” (10/04)
– Kappale löytyy singlen lisäksi 8.10.04 julkaistulta Kukkia ja sidontaa -soundtrackiltä, jolla on myös Anssin Laulu petetyille.

SIMO SILMU
Yölintu-tanssiyhtyeen laulusolisti on soololevyillään keskittynyt vakiobändiään kaupunkilaisempaan ja ehkä amerikkalaisempaankin sointiin.
simo_silmu_punaisessa_talossaJenni (biisi, Warner Music 20.8.2008): säv & san. Anssi Kela – Sipe Santapukki
– Kappale julkaistu Simo Silmun kolmannella soololevyllä Punaisessa talossa. Kappale on todennäköisesti yksi Anssin ja Sipen vuonna 2004 kynäilemistä kolmesta kappaleesta, jotka he suunnittelivat antavansa muiden laulettavaksi.
– ”Jenni kertoo hyvin anssikelamaisen tarinan ihmissuhteesta, josta laulun lopussa paljastuu yllätys.” (lainaus Iskelmäradion nettisivuilta)

SUNNY OTHERSIDEsunnyotherside_someonemusthaveseen
Vuonna 1996 perustettu yhtye, joka ilmoittaa tyylikseen PowerRockPop.
Someone Must Have Seen (single, Yellow Records 1999): tuottaja ym.
– Tämä oli heidän toinen singlensä ja siitä on kuvattu videokin. Anssin oli tarkoitus tuottaa Sunny Othersidelle neljä muutakin kappaletta, mutta ne jäivät keskeneräisiksi, koska bändin albumiprojekti hyytyi. ”Someone Must Have Seen -singlelle taisin tuottamisen lisäksi myös soittaa pienen pätkän kitaraa ja kosketinsoittimia.”

TEEMU RAITA
Teemu Raita on nummelalainen laulaja-lauluntekijä, joka julkaisi debyyttilevynsä vuonna 2004. Teemu on soittanut Onesimuksessa ja hänellä on ollut Anssin kanssa erinäisiä musiikillisia virityksiä.
teemuraita_kuuleeko_maaNaura vaan (kappale): sävellys
– Anssi on saanut nimensä kappaleen sävellyskohtaan yhdessä Teemu Raidan kanssa. Kappale julkaistu levyllä Kuuleeko maa? (SonyBMG 2004). Levy on SACD-levy, jota voi kuunnella myös cd-soittimella.
– Pekan ja Suden viimeinen yhteinen esiintyminen oli Semifinalissa komppaamassa Teemu Raitaa hänen showcase-keikallaan 6.5.1999. Teemu ei tuolloin saanut levytyssopimusta, mutta aiemmin samana päivänä Anssi oli tehnyt sanallisen sopimuksen soololevystään.
– Lue myös Harhaa.comin vuonna 2004 tekemä haastattelu.
Lue lisää Teemu Raidan sivuilta.

THE WOLF-O-NAUTS
Yhden kappaleen äänityksen ajan 90-luvun puolivälissä olemassa ollut bändi, joka koostui kolmesta Pekan ja Suden silloisesta jäsenestä.
Pit-Lane Speeding (kappale)the3
– Anssin säveltämä ja sovittama rautalankainstrumentaali, joka julkaistiin vuonna 1996 Vikke ry:n kokoelmalevyllä THE III.
”Wolf-O-Nauts syntyi kun olimme Pekan ja Suden kanssa äänittämässä demoa paikallisessa kasiraitastudiossa. Vihdin kevyen musiikin yhdistys oli samoihin aikoihin kasaamassa kokoelmalevyä, joten päätimme demomme äänitystauolla kantaa kortemme kekoon. Tekaisin pikaisesti rautalankabiisin ja äänitimme sen muutamassa minuutissa. Minä soitin kitarat, Ville rummut ja Zarkus Poussa basson. Itse biisi on kuulemma kopio jostakin Uriah Heepin kappaleesta – mene ja tiedä… Wolf-O-Nauts oli olemassa vain sen viisi minuuttia, jonka äänitykset kestivät.”
– THE III -levyltä löytyy myös Sakari Männikön esittämät kappaleet 1000v ikävä ja Ja taas tulee, jotka Anssi Kela on sovittanut. Hän soittaa kappaleilla kitaraa, bassoa ja laulaa taustoja. Ville Kela hoitaa rummut ja Antti K.J. Nieminen pianon ja urut. Levyllä olevan Onesimuksen kappaleen Ei sada taivaasta vettä Anssi on äänittänyt ja miksannut.