Hyvää matkaa, Zarkus!

Rytmimusiikin ihmemies Zarkus ”Markus” Poussa on poistunut keskuudestamme. Monessa kokoonpanossa ilahduttanut, vuonna 1975 syntynyt muusikko oli keikkamatkalla ruotsinlaivalla ja sai sairaskohtauksen soittamansa keikan jälkeen sunnuntaina 24.1.2016.

Anssi kuvailee pitkäaikaista ystäväänsä ja entistä yhtyetoveriaan näin: ”Zarkus oli musiikki. Hän oli rytmi. Hän svengasi. Hahmo isolla H:lla, joka eli meidän maailmassamme, mutta kuului kuitenkin johonkin aivan toiseen todellisuuteen. Ei tule heti mieleen toista ihmistä, joka poikkeaisi normeista niin paljon kuin Zarkus. Hän eli aivan omalla sykkeellään.”

Zarkus oli laaja-alainen moniottelija musiikin kentällä. Pekka ja Susi -bändissä hän vaikutti perustamisvuodesta 1993 lähtien työnkuvanaan taustalaulu ja perkussiot. Paria vuotta myöhemmin Zarkus koki tonttinsa ahtaaksi ja jättäytyi omille musiikillisille teilleen. Hänen musisointiaan kuultiin muun muassa bändeissä Giant Robot, RinneRadio ja Hemma Beast sekä Anna-Mari Kähärän Orkesterissa ja Jukka Pojan yhtyeessä. Hän julkaisi kaksi soololevyä; Love Tracks (2005) ja Positiivinen krapula (2013). Televisiosta Zarkus tuli tutuksi mm. W-tyylin ja Jokainen vieras on laulun arvoinen -ohjelman katsojille.

Anssin ja Zarkuksen tiet kohtasivat musiikin merkeissä taas Pekan ja Suden hajottua: ”Kun vuonna 2000 aloin rakentaa uraa sooloartistina, niin pyysin Zarkusta rumpaliksi yhtyeeseeni. Yhteistyö ei lopulta toteutunut, mutta hän kävi kuitenkin kertaalleen treenikämpällä soittelemassa biisejäni. Nuo treenit kuvaavat hyvin sitä, millaisesta tyypistä oli kyse. Olimme soitelleet jo jonkin aikaa, kun Zarkus mainitsi aivan ohimennen, että hänellä oli muuten 40 astetta kuumetta. Jatkoimme soittamista. Vähän ajan kuluttua Zarkus kuitenkin löi rumpukapulat lattiatomin päälle ja alkoi kiireesti kiskoa palttoota päälleen. ”Mä olin kokonaan unohtanut, että mun piti lähteä Ruotsiin!” hän huusi juostessaan ulos.”

Harhaa.comin keikka-arkiston mukaan Zarkus vieraili Anssi Kela -keikalla ainakin kerran, Tavastialla 22.7.2004, jolloin lavalla nähtiin yhdeksän muutakin vierailevaa tähteä. Tuolloin Zarkus esitti oman versionsa Britney Spearsin Baby One More Time -kappaleesta ja säesti all stars -bändissä djempe- ja conga-rummuilla. Yhteisiä biisiäänityksiä he tekivät vuonna 2002 Pekan ja Suden kokoelmalevylle ja vuonna 2007 Anssin Laulukilta-nettisarjaan, jossa syntyi kokonaan uusi biisi Lauluvainio.

Anssi päättää muistokirjoituksensa: ”Olen etuoikeutettu, kun sain tuntea Zarkuksen. Maailmassa on nyt suuri kolo. Zarkus sai sairaskohtauksen ruotsinlaivalla soittamansa keikan jälkeen. ”Mä olin kokonaan unohtanut, että mun piti lähteä Ruotsiin!” kaikuu nyt korvissani.

Lue koko muistokirjoitus Anssin Facebook-sivulta.

Muiden muusikoiden ja työtoverien jakamia viestejä Zarkuksen muistolle:

”Musertunein mielin olemme ottaneet vastaan uutisen rakkaan ystävämme Zarkuksen poistumisesta keskuudestamme. Yksi veljistä on poissa ja ikävä on pohjaton. Lähetäme rakkautta ja voimia lähiomaisille sekä kaikille teille joiden sielua Zarkus pääsi rikastuttamaan.” – Hemma Beast / TatuSamiLenniTimoMarziJarmoJaska

”Suruksemme Zarkus ei palannut keikkamatkalta kanssamme. Tätä ei pysty käsittämään.” – Jukka Poika

”Suruisin mielin täällä. Zarkus oli hieno ystävä & soittokaveri. Useakin tahti, joita hänen kanssaan soitettiin melkein kahden vuosikymmenen ajan, soi nyt haikeana päässäni keskellä muistojen myllerrystä. ”Rauhaa rajalle” sanoi Z usein. En oikein ikinä osannut tajuta mitä se tarkoitti. En osaa nytkään mutta nämä sanat ovat mielessäni.” – Lenni-Kalle Taipale

”Perkussio-puolijumala jo sillon ku mä soitin viel kadulla. Lempeä, hieno ihminen on poissa ihan liian aikaisin.” – Reino Nordin

”Jos listaan elämäni hienoimpia työtehtäviä, aika korkealle listalla nousee W-tyyli eikä vähiten sen vuoksi, että sain usean vuoden ihailla lähietäisyydeltä Zarkus Poussaa. Osapuilleen maailman luovinta, pimeintä, yllättävintä ja hyväsydämisintä ihmistä. Pysy rytmissä veli, mihin ikinä oletkaan matkalla.” – Saku Tuominen, W-tyylin tuottaja

”Elit niin täysillä. Soitit aina niin palolla ja antaumuksella ja ilolla. Annoit niin paljon. Aina niin ystävällinen. Ja miten lahjakas! Valtava menetys. Niin paljon jäi kesken. Toivon, että soittosi ja laulusi ja naurusi jatkuu siellä missä ikinä nyt oletkin!” – Mikko Leppilampi

”Sytytin sinulle tämän kynttilän Zarkus. Olit suurenmoinen muusikko, merkillinen valo-ilmiö, mitä ihanin persoona. Ihailin uniikkia nerokuuttasi. Emme kai kohdanneet kovinkaan usein, mutta jokaisella kerralla muistit kannustaa, olla lämmin ja ystävällinen. Kanssasi musisointi oli yhtä riemua ja lähdin vaikutuspiiristäsi aina inspiroituneena, voimaantuneena.” – Yona

Pro Fideltä uusi levy 27.8.

Suomen vanhin kristillinen rock-yhtye Pro Fide julkaisee uuden levyn 27.8.2005. Bändin 12. pitkäsoiton nimi on Uudelle ladulle. Levyltä löytyy uusien studiossa äänitettyjen kappaleiden lisäksi myös neljä livebiisiä.

Ensimmäinen syy, miksi Harhaa.com on erityisen kiinnostunut Pro Fidestä, on se että Anssin isä Juha Kela soitti koskettimia yhtyeessä 70- ja 80-luvuilla. Hänen kädenjälkensä näkyy myös Pro Fiden uudella levyllä; yksi neljästä keikoilla äänitetystä kappaleesta on hänen viimeiseksi jäänyt sävellyksensä ja sanoituksensa Jeesus jos huomaat.

Toinen suuri syy kiinnostukseemme on se, että nykyään Pro Fiden riveissä esiintyy Anssin ensimmäisissä bändeissä Yhdeksäs Hetki (1986-) sekä Pekka ja Susi (-1999) vaikuttanut Antti Nieminen. Uudelle ladulle -levyllä hän soittaa koskettimet ja kitaroita.

Levynjulkistuskonsertti pidetään Agricolan kirkon kryptassa ensi lauantaina 27.8. klo 18. Pro Fide kiertää Suomea ahkerasti ja keikkakalenteri löytyy heidän kotisivuiltaan www.profide.net. Sivuilta löytyy myös mm. esittely bändin tuotannosta lyriikoiden ja musiikkinäytteiden muodossa. Sellainenkin yksityiskohta selvisi, että nimi Pro Fide on latinaa ja tarkoittaa ”uskon puolesta”.

Uutisen lopuksi ensimmäinen säkeistö Juha Kelan kappaleesta Jeesus jos huomaat:

Ylitse merten
ylitse maan
sieluni huutaa
mua saavu Jeesus auttamaan
kauaksi kuljin
tielleni jäin
nyt kääntyä tahdon
mä kotiin päin.

Petri Prauda musisoi Frigg-yhtyeessä

Pekka ja Susi -bändissä uraansa aloitellut Petri Prauda soittaa tätä nykyä myös suomalais-norjalaisessa kansanmusiikkiyhtyeessä nimeltään Frigg. Yhtyeeltä on tänä kesänä julkaistu toinen levy Keidas–Oasis–Oase, jolla tähdätään ilmeisesti monikansallisille markkinoille.

Frigg syntyi suomalaisen Järvelän ja norjalaisen Larsenin viulistisukujen kohtaamisesta Kaustisen Näppäri-kursseilla ja bändin omaa soundia kehiteltiin varsinaisen opiskeluajan ulkopuolella eli öisin. Ensimmäinen bändin nimeä kantava levy julkaistiin 2002. Friggiin kuuluvat viulistit Alina Järvelä, Antti Järvelä, Esko Järvelä, Gjermund Larsen ja Einar Olav Larsen. Petri Praudan vastuulla ovat mandoliini, cittern ja säkkipilli. Kitaristina toimii Tuomas Logren.

Uudella levyllään Frigg yhdistelee pohjoismaiseen kansanperinteeseen vaikutteita Pohjois-Amerikasta ja Irlannista. Soittajien tekninen taituruus kuuluu jo pelkästään soiton vauhdikkuudessa ja levyn yleisilme on energinen, mutta myös rauhallisempia kappaleita mahtuu sekaan. Keidas – monimutkainen balladi jonka mukaan levy on nimetty – on Petrin käsialaa. (Kansivihkosessa lukee biisin lyhyenä esittelynä ”Älä katso taaksesi Tangerissa! Don’t look back in Tanger!” ja samma på norska.) Levyn päättää surumarssi, jonka melodia kulkee Petrin säkkipillin johdolla ja mukana soivat kirkkourut, kontrabasso ja levyn joissain biiseissä vieraileva kamariorkesteri, jossa soittaa mm. viulisti Pekka Kuusisto.

Sivumennen kerrottakoon, että sellaiselta kokoonpanolta kuin Pekka Kuusisto & The Luomu Players on tullut vuonna 2002 levy nimeltään Folk Trip. Taidokkaasti sovitettuja kansanlauluja ja polskia levyllä esittävät viulu-Pekan kanssa Anna-Mari Kähärä (mm. laulu ja haitari), Timo Myllykangas (basso) sekä toinen entinen Pekka ja Susi -jäsen Zarkus Poussa (lyömäsoittimet). Pekka Kuusistohan vierailee myös ex-pekkajasusilaisen Anssin tekeillä olevalla kolmannella soololevyllä kuusihenkisessä jousiyhtyeessä ja on tehnyt nuo ilmeisen taidokkaat jousisovitukset.

Friggin ensilevyyn voi tutustua kolmen musiikkinäytteen avulla täällä.
Uutta levyä voi käydä ihmettelemässä ainakin Helsingin Digelius-musiikissa.

Lähteenä käytetty mm. Helsingin Sanomissa 26.7.2005 ollutta levyarvostelua.