Vuoden 2009 kunniamaininnat

Vuonna 2009 Anssi ehti kaikenlaista. Musiikkia julkaistiin neljäs kokonainen soololevyllinen ja se kantoi nimeä Aukio. Anssi keikkaili soolona, duona, triona, kvartettina, perus-kvintettinä ja vieläkin mutkikkaammissa kokoonpanoissa, jopa novellin lausujan kanssa. Jumittelua-blogista tuli anssikela.comin napa, josta irtosi paljon luettavaa ja monet makeat naurut.

Kunniamainintoja vuosimallia 2009 myönnettiin 17 kappaletta. Haastatteluita ja lehtijuttuja tehtiin taas useita, mutta yksikään niistä ei ponnahtanut erityisen maininnan arvoiseksi – paitsi omituisuudessaan. Apu-lehdellä oli sentään yritystä, kun Anssi kuskattiin jutun kuvauksia varten Lohjalle Tytyrin kaivosmuseoon. Anssin kirjoittamat keikkaraportit olivat tasapuolisesti antoisaa luettavaa ja yleisö huusi ”Ei mitenkään erityisen kova!” usealla keikalla yhtä vilpittömästi – kunhan artisti vain sitä pyysi. Blogin nostettua päätään enemmänkin, päätimme antaa kunniamaininnan vuoden parhaasta blogimerkinnästä. Valinnassa kunnioitettiin suuren yleisön mieltymyksiä.

Tässä kunniakas lista, olkaapa hyvät!

Vuoden kulttuuriteko: Aukio (albumi, 9.9.2009)
Perustelut: Anssin neljäs sooloalbumi maalasi yhdentoista biisin mittaisen tarinan miehestä, jonka päälle kaivos romahtaa. Harvinainen levyteos, jossa suru ja onni kietoutuvat kauniiksi elämänmakuiseksi saduksi.

Vuoden mediatapaus: Aukio-studiopäiväkirja (8.8.-8.9.2009)
Perustelut: Metallicalta napattu idea nettisivuilta julkaistuista videopätkistä koukutti monet seuraamaan tulevan levyn valmistumisprosessia. Faneilla oli oma joulukalenteri, jonka luukkuja avaamalla levyn julkaisu lähestyi nopeammin.

Vuoden omituisin Aukio-levyarvio: Otto Talvion arvio, Helsingin Sanomat (10.9.2009)
Perustelut: Hesarin kriitikko kuulee vain Aamu-singlessä kertsin, muutoin albumin ”kerronta pelaa käytännössä ilman kertosäkeitä”. Levy on ”hengellissävytteinen rakkauden ja työn manifesti” ja sen ”akilleenkantapää on vilpittömyyden läpitunkevuus”. Harhaa.comin mielestä arviosta kuultaa ”karnevalismin pilkahdus”, jota ei Oton harmiksi (ja meidän onneksemme) levyltä löydy.

Vuoden kansi: Anssi Kela ja muut koko kansan inhokit (Metro, 21.9.2009)
Perustelut: Anssin iloisesti hymyävä naama ja sen päälle lätkäisty ilkeilevä otsikko sai aamu-unistenkin kulmakarvat nousemaan hämmästyksestä. Sisäsivuilla oli listattu joukko asioita, joita julkisesti inhotaan, mutta joista salaa pidetään. Mm. tosi-tv-ohjelmat, Ikea, ruotsinlaivat ja Kalle Päätalo. Harhaa.com paheksuu jutun useita asiavirheitä ja asennetta, sillä kaikista viileimmät fanittavat Anssia julkisesti.

Vuoden maailmanparannusteko: Formula-auton vaihtaminen polkupyörään (kesä 2009)
Perustelut: Anssi on huolissaan maapallon korttitalon pystyssä pysymisestä ja näyttää esimerkkiä vähentämällä arjen ja vapaa-ajan autoilua. Auton tilalla menopelin virkaa toimittaa polkupyörä, jolla on kiva keulia! Lisäksi Anssi veti komeat kuperkeikat leikkipuiston keinumopolla SVT:n Karamelli-lastenohjelmassa.

Vuoden cover-teko: Haaveiden ilta (TV2, nauhoitettu 27.5.2009)
Perustelut: Anssi hyppäsi Ritchie Blackmoren saappaisiin ja soitti Mikko von Hertzenin, Lenni-Kalle Taipaleen ja Ville Kelan kanssa neljän biisin verran Deep Purplea ja Rainbowta. Tv-katsojat vaativat kokoonpanoa keikkalavoille. Kannatamme, todellaki!

Vuoden innovaatio: Nettikeikka anssikela.comissa (30.9.2009)
Perustelut: Anssi soitti akustisella Martin-kitarallaan vajaan puolentoista tunnin keikan, joka näkyi ja kuului suorana lähetyksenä blogissa. Lähetyksen lopullisesta sisällöstä jännityksessä pidetty blogiyleisö toivoi biisejä näppäimistö vaahdossa ja levylaulaja toteutti toiveita, kunnes toinenkin kitarankieli katkesi ja keikan jatko päätettiin siirtää myöhemmäksi. Myös Aukio-levyn ennakkokuuntelut toteutettiin samanlaisena suorana lähetyksenä pääkallonpaikalta Semifinalista 31.8.2009.

Vuoden fakta: ”Anssi Kela, tuo veistoksellinen ja atleettinen sykähdyttäjä”
(Keskisuomalainen, 2.8.2009)
Perustelut: Anssilta tiedusteltiin, mitkä tekijät ovat nostaneet hänet suomalaisen musiikin kestosuosikiksi. Vastaus kuului: ”Kyllä se on ollut pitkälti ulkonäköni ansiota: veistokselliset piirteeni ja atleettinen vartaloni ovat sykähdyttäneet koko kansakuntaa, iästä ja sukupuolesta riippumatta.” Vaatimattoman miehen puhetta. Mutta meitä et huijaa – uljaan ulkomuodon lisäksi menestykseen tarvitaan paljon muutakin!

Vuoden mainos: Aukio-mainosvideo
Perustelut: Onhan tämä nyt ihan eri tasoinen kuin telkkarissa pyörivät latteat levymainokset, jotka eivät kiinnosta ketään. Ja ne viikset!!!

Vuoden single: Aamu (kesäkuu 2009)
Perustelut: Pitkästä aikaa raati joutui tiukille, sillä vuonna 2009 julkaistiin peräti kaksi singleä: Aamu ja Kaivos. Voitto ratkesi Aamun hyväksi useammilla radiosoittokerroilla.

Vuoden blogimerkintä: Kuin laivat yössä (18.3.2009)
Perustelut: Selkeää kuvakieltä, uskomattoman hupaisa tapaus ja paljon lukijoiden peukutuksia.

Vuoden sanoituskukkanen: valkoiset tulppaanit
Perustelut: Aamu-singlen radiosoiton myötä tutuksi tulleiden kukkasten kysyntä nousi yllättäen kukkakaupoissa ja harmi kyllä sellaiseen vuodenaikaan, kun tulppaaneja ei ollut ollenkaan saatavilla. Mutta nyt niitä saa taas!

Vuoden keikkavideo: Rva Ruusunen, Virgin Oil Co. (13.11.2009)
Perustelut: Jos yleisön joukosta kuvattuun mainion livebiisin videoon on mahdutettu tasajalkaa pomppimista, rumpukorokkeella patsastelua, haukahtelua ja yhteislaulua, niin siinäpä ne tärkeimmät!

Vuoden kuorruttaja: Sami Makkonen
Perustelut: Kynäili maukkaita piirroksia herkullisen musiikin ja hienojen valokuvien kyytipojaksi levyjen kanteen ja muuallekin. Ihanata!

Vuoden urheilija: O-P Komonen
Perustelut: Filmasi ja editoi järjettömän määrän videoita Aukion levytyssessioista, jotta studion tunnelmat välittyisivät kaikelle kansalle ja kansalla olisi jotain mitä kuunnella, kun levyä ei vielä ollut saatavilla. Kasasi siinä ohessa Aamu-singlellekin videon. Isot peukut!

Vuoden tyyli-ikoni: Anssi Kela
Perustelut: Naistenlehden innoittamana Anssi analysoi omaa tyyliään ja vääjäämättömänä lopputulemana todettiin, että särmikkyys, asusteilla revittely ja luonnollinen hiusten stailaus ovat todellakin hallussa! Tunnettu tosiasiahan on, että musta on tyylikäs väri, jota on hyvä yhdistää esim. mustaan.

Vuoden akrobaatti: Ville Kela
Perustelut: Villen ansiokkain akrobatia nähtiin 30.10.2009 Vantaan Tulisuudelman keikalla. Anssin kitaravahvistin hajosi ja Ville oli luovuttanut kitaransa vahvistimineen isoveljen käyttöön. Anssin kuvaili keikan lopussa tapahtunutta episodia näin: ”Ville suorittaa 1972-kappaleen lopussa näyttävän paluun lavalle. Hän saapuu polkemaan efektilautaansa ja onnistuu kytkemään soundin, jolla kappaleen lopukkeen soittaminen on täysin mahdotonta. Viittilöin velipoikaa palauttamaan kiireen vilkkaa alkuperäiset asetukset, jolloin hän kompastuu omaan lautaansa. Biisi tyrehtyy yhtyeen nauraessa itseään tärviölle.”

Onnea kaikille mainituille. Ja nyt keskittykäämme vuoteen 2010, joka on jo hyvässä vauhdissa!