Aukio kaupoissa – Anssi haastattelussa

Viikko sitten 9.9. koitti juhlapäivä kaikille Anssin levyä odottaneille ja kauppojen hyllyt tyhjenivät K:n kohdalta. Aukio nousi ensimmäisellä viikollaan albumilistan sijalle 4, jolle hurraamme. Ansaittu paikka olisi tietysti ykkösenä, onhan levy silkkaa timanttia – eikä tämä Harhaa.comin vilpittömän mielipiteen mukaan ole edes makuasia.

Myös ensimmäiset kriitikot ovat avanneet sanaisen arkkunsa ja päästelleet näppäimistöltään silmäpuolia sammakoita tyyliin ”akilleenkantapää on vilpittömyyden läpitunkevuus” ja ”kerronta pelaa käytännössä ilman kertosäkeitä” (Nyt-liite 10.9.2009). Samassa arviossa tosin todetaan levyn olevan ”takuuvarma kotimainen menestyjä”, eli ihan hakoteillä ei kuitenkaan olla.

Levyn ensimmäinen single Aamu on soinut radioasemilla siihen tahtiin, että jossain kukkakaupassa on ollut jo ruuhkaksi asti valkoisia tulppaaneita kyseleviä asiakkaita. Levyn seuraavaa singleä ei ole vielä päätetty. Voit saada oman äänesi kuuluviin äänestämällä singlesuosikkiasi sivun vasemmassa laidassa olevalla gallupilla. Muistathan myös perustella mielipiteesi.

Harhaa.com lähetti kiireiselle Anssille muutaman kysymyksen, joten tässä artistin mietteitä viikko Aukion julkaisun jälkeen.

Ennen Aukion virallisia arvosteluita fanit tiesivät jo, että levy on kiistattomasti hyvä. Rauhoittiko tämä levylaulajan mieltä?

Fanien taholta Aukio on otettu lämpimästi vastaan, kriitikot ovat sen sijaan olleet hiukan varovaisempia arvioissaan. Minulle huomattavasti tärkeämpi palaute on se kuulijoilta tuleva: jos levy olisi lytätty täydellisesti keskustelufoorumillani, niin silloin olisin hyvin huolissani.

Mikä on ollut toistaiseksi paras palaute levystä?

Ehkä se, että olen kuullut levyn herkistäneen useammankin ihmisen kyyneliin, tällaista palautetta on tullut jopa raavailta miehiltä. On mielestäni erinomainen merkki, jos musiikki herättää tuollaisia tunteita. Edellisen kerran sain tällaista palautetta Nummelan tiimoilta.

Milloin seuraavasta singlestä päätetään?

Tästä ei ole ollut mitään puhetta. Täytyypä kysellä Sonylta, että onko jonkinlainen strategia julkaisuajankohdan suhteen laadittu.

Studiopäiväkirjoissa on käsitelty mukavasti äänitysvaihetta, mutta liittyikö biisien tekovaiheeseen mitään erityistä dramatiikkaa? Hioitko jotain biisiä toisia enemmän tai oliko sinulla siinä vaiheessa erityistä suosikkia?

Haaveilua oli muistaakseni erityisen vaikea: sanoituksen perusidea on pyörinyt päässäni jo useita vuosia, mutta vasta nyt päätin tuon ajatuksen sopivan hyvin tälle levylle. Idean muuttaminen lopulliseksi tekstiksi oli työlästä, kirjoitin rivit uusiksi moneen kertaan. Sanoitus oli työn alla loppuun asti, kuten studiopäiväkirjan jaksossa Sanat hukassa voidaan nähdä.

Biisejä tehdessä keskityin niin totaalisesti kokonaisuuteen, ettei minulla ollut siinä vaiheessa erityisiä suosikkeja. Valjastin vain kaikki laulut palvelemaan suurempaa päämäärää.

Levyllä on kappale nimeltään Ihme, eikä tarinan päähenkilö usko ihmeen tapahtuvan. Uskotko itse ihmeisiin?

Kyllähän maailmassa tapahtuu paljonkin asioita, joiden ei pitäisi olla mitenkään mahdollisia.

Tarinan loppuratkaisu on uskomattoman kaunis. Missä vaiheessa keksit ja päätit sen? Oliko olemassa muita loppuvaihtoehtoja?

Lainasin loppuratkaisun Tim Burtonilta: olin juuri kirjoittamassa Aukio-kappaletta, kun päätin työn lomassa katsella Corpse Bride -elokuvan. Sitä katsoessa koin valaistumisen ja pöllin levyn lopussa mainitut perhoset suoraan tuosta elokuvasta. Ne eivät kuuluneet alkuperäiseen käsikirjoitukseen, joten kyseessä oli mielenkiintoinen yhteensattuma: filmi oli ollut hyllyssäni jo useita vuosia, mutta päätin katsoa sen juuri tuolla hetkellä.

Tarvitseeko teidän enää treenata keikkoja varten, kun olette jo soittaneet kaiken yhdessä äänitysstudiossa?

Ainakin vanhoja biisejä täytyy hiukan muistella. Niiden soittamisesta on jo niin kauan aikaa, että kaikkien biisien nimetkään eivät välttämättä enää soita mitään kelloja. Uusissakin lauluissa on vielä hommaa, esim. stemmoja ei olla missään vaiheessa harjoiteltu. Koreografioista puhumattakaan: minulla on paljon uusia tanssiaskelia.

Keikkoja tässä enää odotellaankin! Katso keikkakalenterista paras paikka tutustua Anssin huippuunsa hiottuihin tanssiaskeliin. Seuraava keikka on Helsingin Ryhmäteatterissa lauantaina 19.9. ja Anssi on luvannut esittää siellä akustisesti Aukion alusta loppuun!