Tribuutteja laidasta laitaan eli Baddingista Dingoon

Lokakuussa julkaistiin Dingon ja Rauli Badding Somerjoen kappaleita sisältävät tribuuttilevyt, joista molemmilla kuullaan yksi Anssin tulkinta.

Kuun alussa kauppoihin ilmestyi vähin äänin Tähdet tähdet – tribuutti Rauli Badding Somerjoelle, josta löytyy pääasiassa jo aiemmin julkaistuja versioita Badding-hiteistä, kuten Ville Valon ”Ikkunaprinsessa”. Varta vasten levylle on tehty vain kolme uutta versiointia, joista vastaavat Anssin lisäksi Jani Wickholm ja Juha Tapio.

Aloite Anssin saattamisesta tribuuttilevylle tuli Sony BMG:ltä: ”Siellä oli keksitty kuningasajatuksena, että kun minulla kerran on jonkinlaista autourheilutaustaa, niin minunhan pitäisi tietenkin laulaa Bensaa suonissa. Suhtauduin hankkeeseen melko skeptisesti, kappale ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Pyysin kuitenkin, että se lähetettäisiin kuunneltavakseni”, levylaulaja kertoo.

Anssi järkyttyi kuultuaan biisin: ”Sehän oli humppaa! Vain haitari puuttui – totaalisesti kamalaa. En pystynyt edes kuuntelemaan kappaletta loppuun, vaan aloin kirjoittaa levy-yhtiöön kielteisen kantani ilmaisevaa sähköpostia. Sitä kirjoittaessani mieleeni kuitenkin tuli, että entä jos biisin meiningin kääntäisi täysin nurinpäin: mitä jos humppapoljennon sijaan tekisikin erittäin tummasävyisen slovarin? Ajatus alkoi tuntua miellyttävän kierolta, joten hetken mielijohteesta kirjoitinkin sähköpostiin, että mikäs siinä – tehdään vain.”

Seuraavan kerran Anssi kuunteli biisiä vasta studiossa. Mukana oli joukko tuttuja soittajia: Ville Kela, Antti Karisalmi ja Saara Metsberg. ”Studioon mennessä minulla oli mielessä vain epämääräinen poljento, jonka mukaan lähdettiin soittamaan. Biisi treenattiin studiossa pari kertaa ja sitten painettiin äänitysnappulaa. Sessio oli hyvin nopea ja spontaani.”

”Mielestäni on hiukan arveluttavaa ja falskiakin, että olen ylipäätään mukana kyseisellä tribuuttilevyllä. Minulla ei tietenkään ole mitään Baddingia vastaankaan – eiköhän hän ilman muuta ansaitse tämänkin tribuutin – mutta näkisin kuitenkin, että minun olisi sittenkin ollut järkevämpää kieltäytyä hankkeesta”, pohtii Anssi ratkaisuaan.

Lokakuun lopulla julkaistusta Dingo-tribuutista Melkein vieraissa – Nimemme on Dingo pidettiin sitäkin enemmän ääntä. Levyn puuhamiehenä toimi Neumann itse, joten tribuutin tarkoituksena taisi olla Dingon esiin nostaminen, kun kokoelmia on jo julkaistu ihan riittävästi. Vaikka mikäpä siinä, onhan Dingo mainio yhtye.

Anssi myöntää, että Dingoon ei tohtinut tarttua heppoisesti: ”Kunnian kenttiin panostettiin hiukan enemmän kuin Baddingiin, sitä käytiin oikein erikseen harjoittelemassa. Sovitus syntyikin bändin kanssa treenikämpällä. Pelasimme alkuperäisversion palikoilla, mutta asettelimme niitä uuteen järjestykseen.”

Studion uumenissa työskenteli koko Anssin bändi viimeisimmässä kokoonpanossaan eli Ville kitarassa ja Kelly rummuissa. ”Mielestäni versiomme on onnistunut ja voisi toimia hyvin livenäkin”, Anssi väläyttää kuulijoiden riemuksi ja paljastaa, että sooloversio on kuultu jo: ”Osallistuin Dingo-tribuutin julkaisutilaisuuteen, jossa esitin Kunnian kentistä akustisen version. Se kirvoitti Neumannilta erittäin lämpimät kiitokset.”

Anssi kertoo virallisilla nettisivuillaan valinneensa Kunnian kentät, koska se teki häneen heti ensikuulemalta vuonna 1985 suuren vaikutuksen. Kappale kertoo sotilaasta, joka kirjoittaa rintamalla viimeistä kirjettä rakkaalleen. Aihe muistuttaa kovasti Anssin Kaatuneiden muistolle -kappaleen tarinaa. Mutta ainakaan tietoisesti Anssi ei ole ottanut vaikutteita Dingolta: ”Huomasin itsekin Kunnian kenttiä laulaessani, että biisien teksteissä on yhtäläisyyksiä, mutta kyse on puhtaasta sattumasta. Tehdessäni Kaatuneiden muistolle -biisiä, ei Kunnian kentät käynyt kertaakaan mielessä.”

Näitä tribuutteja voidaan maistella pienenä välipalana, sillä ensi vuonna on luvassa jälleen täysi kattaus. Anssi on koko syksyn keskittynyt uusien omien biisiensä kirjoittamiseen. Viimeisimpien huhujen mukaan kappaleita olisi kynäiltynä jo ainakin kahdeksan, joten neljäs Anssi Kela -albumi tekee vahvasti tuloaan!