Vuoden 2005 kunniamaininnat

Taas on se aika vuodesta, kun Harhaa.com kokoaa edellisvuoden merkittävimmät isot ja pienet sattumukset yhdelle listalle ja myöntää niille asianmukaiset kunniamaininnat. Vuoteen 2005 kuului mm. Anssin kolmoslevyn teko ja julkaisu, kourallinen keikkoja ja roppakaupalla haastatteluita. Kategorioita kertyi kunnialliset 25 kappaletta.

Ensin joitakin raadin koottuja selityksiä. Anssi kynäili viime vuonna paljon loistavia biisejä, mutta varsinaista vuoden parasta biisiä emme palkitse, koska emme halua polkea kenenkään mielipiteitä. Vuoden parasta tv-esiintymistä ei myöskään palkittu, koska selkeää ykköstä oli vaikea löytää. Tv-esiintymiset ovat kuitenkin hyvin edustettuina muissa kategorioissa. Muita mediaesiintymisiä vaivasi liian usein rutiininomaisuus ja vain harvoja säväyttäviä ilmiöitä nähtiin tällä osa-alueella. Syyttävän sormen käännämme toimittajien suuntaan. Tehkää parempia haastatteluita!

Sivustomme lukijoilta tuli paljon mainioita ehdotuksia ja perusteluita, joita kaikkia olemme harkinneet huolella. Sympaattisimmassa ehdotuksessa luki: ”Anssin takaisin palannut hymy!” Ehdottomasti kunniamaininnan arvoinen asia, mutta vain silloin jos hymy on ollut kadoksissa – Anssi voi myöntää tästä itselleen palkinnon, mikäli se on tarpeen. Eräässä viestissä Tuusulan keikkaa kehuttiin sanoin: ”loistava päätös kesälomalle ja etenkin häämatkallemme”. Rakkaus on murhaa -kappaletta ylistettiin näin: ”Kuullessani biisin eka kertaa levyltä linja-autossa karvat nousivat pystyyn kertosäkeistön alkaessa vaikka taustamelu oli kova.” Vuoden huolenpidoksi ehdotettiin Anssin Helsinki Clubin keikan jälkeen lausumaa muistutusta: ”eikö kukaan tarvitse tällä kertaa nimmareita”. Hyvä hyvä! Kiitokset kaikille ehdotuksia lähettäneille tasapuolisesti!

Kuten yllä olevissa ehdotuksissa, Anssi on myös varsinaisissa kunniamaininnoissa aivan omaa luokkaansa ja moni maininta napsahtaa suoraan tai ainakin pienen mutkan kautta levylaulajallemme. Myös eräs toinen henkilö on ansioitunut useammassa kuin yhdessä kategoriassa. Mutta minkäs raati sille mahtaa, kun aihetta mainintoihin on!

Vuoden 2005 kunniamaininnat:

Vuoden kansikuva: Nyt-liitteen kansi, 45/2005 (11.11.2005)
Perustelut: Anssin varoitus ”Neuvoisin istumaan tukevasti kun näette tämän haastattelun kuvat…” oli yhtä perusteltu kuin tämän kategorian voiton myöntäminen Nyt-liitteen kannelle. Kuvaussessio oli mallin itsensä mielestä työläs ja erilainen. Lopputulos oli veretseisauttava. Sisäsivun kuva oli ehkä vähemmän järkyttävä. Kunnianosoituksemme kuvaaja Antti Viitalalle ja muille asianomaisille.
Bubbling Under: Rumban kansi, 20/05 (21.10.2005) – Anssi ja A.W. Yrjänä tuijottamassa tiiviisti toisiaan silmiin

Vuoden lehtijuttu: Puhdas omatunto, Seura 44/2005 (3.11.2005) s. 52-56
Perustelut: Alaotsikko ”Anssi Kela ja seitsemän kuolemansyntiä” kertoo jutun sisällön: Anssi tarinoi lähes tajunnanvirtatyyliin ahneudesta, kateudesta, ylpeydestä, irstailusta, mässäilystä, laiskuudesta ja vihasta. Muutamat lehden itsensä kynäilemät rivit eivät ansaitse erityismainintaa, mutta itse juttu erottui piristävänä vaihteluna toisiaan toistavien haastatteluiden loputtomasta suosta. Myös kuvissa oli nähty hiukan vaivaa. Toivomme lisää luovuutta toimittajille!
Bubbling under:
Aki vs. Anssi, Rumba 20/05 (21.10.2005) s. 24-26 – herkullinen ajatus tuoda tekstityskoulukuntien äärilaitoja edustavat A. Kela ja A.W. Yrjänä saman pöydän ääreen, mutta juttu kuivui jossain määrin kokoon artistien osoittauduttua liian diplomaattisiksi

Vuoden journalistinen teko: Syksyn 2005 keikkaraportit anssikela.comissa
Perustelut: Näitä on odotettu kauan ja hartaasti, sillä edellisten kolmen vuoden aikana päiväkirjaan ilmaantui vain yksi keikkaraportti. Nyt raportteja on tipahdellut Anssin näppäimistöltä lähes poikkeuksetta joka keikan jälkeen, mikä on ehdottomasti palkitsemisen arvoinen teko. Bonuksena myös ilahduttavan reikäpäinen studioraportti. Toivomme suotuisaa jatkoa keikkapäiväkirjalle!

Vuoden asiantuntevin Rom-levyarvostelu: Juho Leppänen, Noise.fi, 19.12.2005
Perustelut: Erittäin kattava arvostelu, jossa kritiikkiäkään ei ole säästelty. Kehuista kekseliäin lienee: ”varsinkin Insomnian pizzicatot toimivat kuin rasvattu junan vessa”. Lopputuomio levystä on: ”Rakkaus on murhaa näyttää kaikille jäljittelijöille kaapin paikan ja on Anssi Kelan paras levy tähän saakka. Arvosanaksi annetaan 4/5.

Vuoden hivelevin Rom-levyarvostelulausahdus: ”Aitous, riippumattomuus ja oman tiensä löytämisen ilo paistavat kaikessa, mitä Kela tekee. Hänestä on hyvä ottaa oppia.” www.almamedia.fi
Bubbling under:
”Enää koskaan en väitä, että suomalainen mies ei osaa puhua. Ja jos väitänkin, en tarkoita Anssi Kelaa.” U.A. / Kodin Kuvalehti
”Anssi Kela soi kuin kaveria kuuntelisi.” Anna Malén / Yhteishyvä

Vuoden epämääräisin Rom-levyarvostelulausahdus: ”Aiemmasta poiketen Kela soittaa nyt pääosan instrumenteista itse, mikä ei välttämättä ole hyvä ratkaisu.” Harri Aalto / Satakunnan Kansa 14.11.2005
Bubbling under:
”Joki tuntuu tarjoavan ratkaisuksi itsemurhaa (jo toisessa polvessa!) ja Jennifer Aniston vaihtoehtoisesti surrealistista painajaista tai television tuijotusta.” Jean Ramsay / Rumba 20/05
”Pienistä jutuista syntyy elämää suurempaa tunneähkyä, vaikka Kela laulaa sellaisella vaatimattomuudella kuin miestä vedettäisiin kynnysmaton alitse.” Risto Löf / Keskisuomalainen 22.10.2005
”Sun täytyy uusi lehti kääntää / Siis ala takkia niskaas vääntää -tyyliset riimit ovat anteeksiantamatonta hutilointia.” S.T. / Uutispäivä Demari

Vuoden single: Jennifer Aniston
Perustelut: Pitkästä aikaa levy-yhtiö soi meille myyntisinglen, joka on jo huomion arvoinen asia! Lisäksi singlelle on laitettu yksi vaihtoehtoinen studiomiksaus, kaksi vanhaa livebiisiä ja Jennifer Aniston -video. Siinä on tavaraa kerrakseen, kun muistetaan että edellisellä myyntisinglellä ei ollut nimikappaleen lisäksi muuta sisältöä. Niin ja eikös Jennifer olekin nykyään sinkku?

Vuoden kotimainen DualDisc: Rakkaus on murhaa (albumi)
Perustelut: Tietojemme mukaan ensimmäinen ja ainut Suomessa vuonna 2005 julkaistu DualDisc-levy! Levyn kääntöpuolella julkaistiin yksi loistokas live-esitys keikalta, kaksi studiossa soitettua akustista liveversiota ja puolen tunnin monipuolinen dokumentti levyn teosta sekä varsinaiset levyraidat 5.1 -enhanced-versioina. DualDiscin rinnalla julkaistiin myös tavallinen cd-versio albumista.

Vuoden kansan suosikki: Rakkaus on murhaa (musiikkikappale)
Perustelut: Voitti uuden levyn paras biisi -äänestyksen Harhaa.comissa ja on ykkösenä myös foorumin vastaavassa äänestyksessä. Kerännyt lähestulkoon pelkkää positiivista palautetta niin faneilta kuin kriitikoiltakin. Albumi nimettiin tämän kappaleen mukaan ja Anssikin myöntää nimibiisin olevan ”ehdottomasti yksi parhaimmista koskaan tekemistäni jutuista”.

Vuoden kermakakkusodan aiheuttaja: Älä mene pois
Perustelut: Toimiva tapa aiheuttaa nk. överit foorumilaisten keskuudessa on mainita tämä kappale ja sanoa siitä jotain erityisen positiivista, negatiivista tai iskelmään viittaavaa. Mielipiteiden jakaantumisesta kertoo se, että Älä mene pois -kappale sai kannatusta sekä Vuoden parhaana biisinä että Vuoden ällötyksenä. Kakkumääritelmän osalta jäljet johtavat sylttytehtaalle: Anssi mainitsee kermakuorrutteisen kakun mansikoineen studioraportissaan ja myöntää myös, että biisi vedettiin reilusti överiksi.

Vuoden kuorruttaja: Pekka Kuusisto
Perustelut: Haluamme palkita Pekan ansioistaan Rakkaus on murhaa -levyllä. Vaikka hän vaikuttaakin viiden jousisoittajan kera vain kolmella albumiraidalla (Rakkaus on murhaa, Älä mene pois, Insomnia), hänen panoksensa on merkittävä. Pekan jousisovitukset ovat mestarillisia, eikä kappaleita voisi kuvitellakaan ilman jousisoittoa, joka nostaa tunnelman ihan uusiin sfääreihin. Lisäksi Pekalla on olennainen rooli DualDiscin dvd-puolen kolmessa liveversiossa.

Vuoden tuottaja: Jukka Immonen
Perustelut: Ainut ulkopuolinen tuottaja Rakkaus on murhaa -levyllä, mikä on selkeä kunniamaininnan paikka! Edellisillä levyillä tuottajia on ollut suorastaan ruuhkaksi asti, joten tällä levyllä soundimaailma on aiempaa yhtenäisempi. Jukan Fried Music -studiossa oli Anssin studioraportin perusteella hyvinkin hilpeä ja inspiroiva tunnelma, joten kumarruksemme siihen suuntaan! (Jukka on myös ehdolla Vuoden tuottajan Emma-palkinnon saajaksi.)

Vuoden kierrätyskappale: Mikan faijan BMW
Perustelut: Kummittelee kaikilla Anssin vuonna 2005 julkaistuilla levyillä: Kaveria ei jätetä -kappaleen sanoituksessa ja loppumusiikissa, DualDiscin dvd-puolella videotaltiointina Tuusulan kirkosta ja Jennifer Aniston -singlellä kevään 2002 livetaltiointina Mikkelin Vaakunasta. Lisäksi Karhusaari-kappaleessa seikkailee henkilö nimeltään Mika.

Vuoden cover-biisi: Vasten auringon siltaa, 19.9.2005, Helsinki, Gloria / 28.9.2005, Pop Klubi, TV2
Perustelut: Anssi oli pakon edessä valinnut Pop Klubin ohjelmaformaattiin kuuluvaksi cover-esitykseksi Katri Helenan tunnetuksi tekemän kappaleen Vasten auringon siltaa. Esitys sai paikallaolijoiden ja tv-katsojien suut loksahtelemaan, nauruhermot ratkeilemaan, kuolan valumaan, sukat pyörimään ja jopa kameramies oli innoissaan. Kolme kuukautta tapauksen jälkeen yksi kuulija tunnustaa polviensa tutisevan vieläkin!

Vuoden tv-duetto: Anssi Kela & Pekka Kuusisto: Hakaniemen harmaa mies, 18.11.2005, Pirjo, Pirjo ja Mato, TV1
Perustelut: Vuoden ainut julkinen esitys tästä kappaleesta soitettiin kokoonpanolla akustinen kitara – huuliharppu – viulu. Duetto ei ollut mitenkään erityisen treenattu (eihän?), mutta siinä löydettiin värikkäitä sävyjä uuden levyn ainakin nimellisesti harmaimmasta biisistä.
Bubbling under:
Ilkka Alanko & Anssi Kela: Veri (6.1.2005 Apua Aasiaan, Nelonen) – suora live-esitys Neljän Ruusun kappaleesta kahdella akustisella kitaralla ja yhdellä huuliharpulla höystettynä

Vuoden törppö: Ruben ja Joonas -shown äänimies, 11.11.2005
Perustelut: Anssi soitti shown nauhoituksissa Rakkaus on murhaa -kappaleesta version, jota hän kuvaili sanoin: ”taisi olla parasta mihin olen koskaan tv-kameroiden edessä pystynyt”. Tv-katsojille tunnelma ei kuitenkaan välittynyt, kiitos äänimiehen, joka miksasi kitaran aivan liian hiljaiseksi. Anssin perustelut: ”Harmitti tosiaan tuo kitaran miksaus. Se ei vain ollut aivan liian hiljaa – se oli myös nuijittu kompressoimalla aivan lyttyyn. Dynamiikka oli kadotettu ja kertosäkeistöissä ei kitarasta ei oikeastaan kuulunut muuta kuin soittamani perkussiiviset iskut.” Murrr.

Vuoden hyväntekeväisyyskokoontumisajot: Maksamme velkaa 2005 -äänitykset, tammikuu 2005
Perustelut: Tapahtumaan ottivat osaa ainakin Martti Syrjä, Anssi Kela, Maija Vilkkumaa, Toni Wirtanen, Timo Rautiainen, Irina, Jonsu, Ilkka Alanko, Kalle Ahola, Hanna Pakarinen, Pauli Hanhiniemi, Timo Kotipelto, Jussi, Heinie & Maritta, Anton, Ville Leinonen, Juha Lehti, Juha Torvinen, Aku Syrjä, Sami Ruusukallio, Tomi Pietilä ja TT Oksala. Singlellä kerättiin varoja Aasian hyökyaaltokatastrofin uhreille.

Vuoden kirkollinen toimitus: Tuusulan kirkon keikka, 3.8.2005
Perustelut: Vuodelta 2005 todennäköisesti se keikka, jota muistellaan vielä kiikkustuolissa. Anssin ja Pekka Kuusiston akustinen yhteissoitto ja hämmästyttävät uudet versiot tutuista ja tuntemattomista biiseistä tekivät suuren vaikutuksen pieneen puukirkkoon ahtautuneeseen yleisöön. Alttarin edessä puhujille on tuskin ikinä naurettu niin raikuvasti!

Vuoden keikkaspiikki: Esko Riihelän painajaisen synty, 3.12.2005, Seinäjoki Areena
Perustelut: Keikkapäiväkirjasta: ”Ryhdyn kertomaan totaalisen tuulesta temmattua tarinaa Esko Riihelän painajainen -kappaleen synnystä. Väitän lyöneeni joitakin vuosia sitten varpaani suihkussa kynnykseen niin kovaa, että tuuperruin tajuttomana kylpyhuoneen lattialle. Tajuttomuudessa minulle ilmestyi tukevahko eversti joka sanoi: ”Sinulla on silmät lasia ja kengät nahkaa, mutta sinun täytyy vielä kirjoittaa kappale nimeltä Esko Riihelän painajainen.” Sanoin muistelleeni tänään tätä tapausta ja haluavani siksi esittää seuraavaksi kappaleen nimeltä Älä mene pois.”
Bubbling under:
Älä mene pois -hevispiikki, 8.12.2005, Tavastia – Anssi näytti malliksi, miten hevipiireissä on tapana spiikata biisit

Vuoden vieraileva tähti: kanadanhanhi nimeltään Reino, 28.1.2005, Hotelli Pyhätunturi
Perustelut: Nousi lavalle Lenni-Kalle Taipaleen bändin Pyhä Winter Unplugged -keikalla ja esitti kyseisen bändin ja akustisen kitaran säestyksellä kappaleensa Karhusaari ja Kaveria ei jätetä. Myöhemmin samana iltana ”Reino” kunnostautui covereiden ja Rva Ruususen parissa.
Bubbling under:
Jennifer ”Andy” Aniston, Tavastia 8.12.2005 – bändin kitarateknikko piiloutui Jennifer-naamarin taakse ja vilkutteli lavalla biisin aikana

Vuoden liikkuva loukkaantumisriski: Kelly Ketonen
Perustelut: Ensimmäisen keikkapäivän aamuna 3.11.2005 Kelly teloi vasemman käden etusormensa roudatessaan treenikämpällä rumpujaan ja sai siihen kolme tikkiä, joiden olemassaolosta huolimatta soitti keikan läpi. Seuraavan keikan soundcheckissä 26.11.2005 korvamonitorikuulokkeen vaahtomuoviosa jäi Kellyn korvaan jumiin ja matka suuntautui jälleen terveyskeskukseen. Tällaiset tapaturmat eivät ilmeisesti ole mitenkään tavattomia Kellylle. Kaikki sympatiamme rumpalille!

Vuoden parran kasvattaja: Antti Karisalmi
Perustelut: Huomattava partakasvusto ilmaantui keikkatauon loppupuolella koristamaan aristokraattista basistin profiilia ja herätti keikoilla ansaittua huomiota. Muusta bändistä ei ollut vastusta: Villen ja Kellyn parrat ovat jo tuttu näky ja Anssin parta loisti lähinnä poissaolollaan. Villeä, Kellyä ja Anttia ehdotettiin myös vuoden huonoimmaksi ZZ Top -imitaatioksi. Perusteluna liian lyhyet parrat!

Vuoden takatukan kasvattaja: Anssi Kela
Perustelut: Monen mielestä Anssin uusi look, jossa naamakarvoitusta on lyhennetty ja pään päällisiä karvoja pidennetty, on tehnyt levylaulajasta nuoremman näköisen. Mutta samalla monen mielestä hiuskuontalon kanssa on menty kirjaimellisesti liian pitkälle, kun niskaan on muodostunut niin muhkea takatukka, että Matti Nykänenkin jää toiseksi!

Vuoden fanituote: Harhaa-paita
Perustelut: Kaikesta päätellen keväällä 2005 toteutettu ikuisuusprojektipaita näyttää saavuttaneen suosiota käyttäjien parissa melkein Hangosta Petsamoon. Paitaprinttien kuvataiteilijana toimi itse levylaulaja Harhaa.comin hoitaessa muut käytännön järjestelyt.

Vuoden kädenojennus: Foorumilaisten studiovierailu, 4.8.2005
Perustelut: Tietääkö joku tunnetun levyttävän artistin, joka on kutsunut lauman fanejaan studioon ihmettelemään uuden levyn äänityksiä ja kuuntelemaan valmiita julkaisemattomia biisejä? Anssi teki näin ja studiolla pari tuntia majailleet kaksitoista foorumilaista ovat edelleen erittäin kiitollisia. Nekin, jotka eivät paikalle päässeet, voivat olla ylpeitä ollessaan nimenomaan Anssin foorumilaisia.

Toivotamme kaikille tapahtumarikasta vuotta 2006 ja palaamme asiaan ensi vuonna!