Keikkasyksyn komea finaali Tavastialla

Rakkaus on murhaa -levyn julkaisun jälkeinen syyskiertue (jos viittä täyspitkää keikkaa voi sellaiseksi kutsua) huipentui odotettuun Tavastian keikkaan torstaina 8.12.2005. Bändi pääsi näyttämään kyntensä rockpyhätössä tunnin ja kolmen vartin mittaisella keikalla (n. klo 23.05-00.48), eikä keulahahmon uhoaminen siitä, että he ovat parempia kuin koskaan, ole aivan tuulesta temmattua.

Tavastian biisilista tiivistää oleellisimmat tapahtumat:
1. Rock-unelma
2. Milla
3. Karhusaari
4. Faijan haamu
5. Älä mene pois
6. Puistossa
7. Joki
8. Esko Riihelän painajainen
9. Jennifer Aniston
10. Insomnia
11. Kaksi sisarta
12. Rakkaus on murhaa
13. 1972
———-
14. Huoneessa (akustinen sooloesitys)
15. Murhaballadi (akustinen sooloesitys)
16. Kipinöitä
17. Mikan faijan BMW
18. Nummela
———-
19. Rva Ruusunen (sooloesitys Gretschillä)

Rock-unelma on toiminut hyvin jo kolmen keikan aloitusbiisinä. Bändin yhteispeli on huomattavasti parantunut Martinuksen jälkeen, mutta Anssilla on edelleen mustia aukkoja sanoitustensa muistamisessa. Se ei kuitenkaan tunnu haittaavan ketään, sillä biisi kulkee hyvin. Vaihtoehtoisena aloitusbiisinä pariin kertaan ollut Milla soitettiin jokaisella tämän syksyn bändikeikalla, onhan se yksi Anssin tunnetuimmista kappaleista.

Tavastialla tarjoiltiin Rakkaus on murhaa -levyltä laaja kahdeksan biisin kattaus. Keikkasetin vakiokalustossa paikan ovat ottaneet Rock-unelman lisäksi Karhusaari, Jennifer Aniston ja Rakkaus on murhaa. Näistä eniten kehitystä on tapahtunut albumin nimibiisissä, joka alkaa olla jo arvoisensa ihokarvoja nostattava musiikkiteos myös livenä soitettuna. Myös Jennifer Aniston on osoittautunut loistavaksi livebiisiksi.

Älä mene pois -kappaleesta on viime keikoilla kehitelty niin loistava bändiversio, että biisille voisi povata vahvaa voittokulkua myös ensi keväänä. Jokea on petrattu neljällä keikalla ja siitä on kasvanut täysverinen livebiisi. Insomniaa ovat tänä syksynä piristäneet Kellyn kaljapullonkilkutusten lisäksi Villen jousi-imitaatiot.

Tavastialla kuultiin Martin D-45:lla soitettu akustinen versio levyn harvinaisimmasta livebiisistä Huoneessa. Se ja levyn dvd-puolella julkaistu Murhaballadi soitettiin ensimmäisen encoren alussa. Sikälikin harvinainen ilmiö, että Anssi on laukannut bändikeikat tänä syksynä kokonaan Gretschien voimalla ja sama linja tulee ilmeisesti jatkumaan keväällä. Säätöä on pelkkien Gretschien kanssa kuulemma huomattavasti vähemmän. Uusi punainen Nashville Gretsch on syrjäyttänyt Country Clubin kakkosgretschin paikalta.

Uudelta levyltä jäivät kuulematta vain Kaveria ei jätetä, jota on soitettu usein Mikan faijan BMW:n kanssa peräkkäin, ja Hakaniemen harmaa mies, jota ei soitettu tänä syksynä kertaakaan bändin kanssa.

Suuria kuvioita -albumin biisejä soitettiin Tavastialla kolme: Faijan haamu, Kipinöitä ja 1972, joista vain viimeisenä mainittu kuuluu nk. pakollisena numerona keikkasettiin. Näiden lisäksi keikoilla on kuultu Uusia autoja ja Laulua petetyille.

Nummela-levy on ollut keskimäärin paremmin edustettuna keikoilla, Tavastialla soitettiin peräti kuusi Nummelalla julkaistua kappaletta. Erikoisimpana näistä Esko Riihelän painajainen, jota ei ole kuultu miesmuistiin keikoilla varsinkaan bändiversiona. Edellinen tunnettu bändiversio tästä biisistä soitettiin 13.3.2002 Järvenpäässä. Toinen ehdottomasti maininnan arvoinen biisi oli Rva Ruusunen, joka kuultiin viimeksi edellisen Tavastian keikan lopetusbiisinä. Tällä kertaa Anssi nousi lavalle Gretscheineen yksin (bändin vedettyä itsensä irti letkuista) ja esitti toisena encorena tulisen Rva Ruususen, sieltä versioiden parhaasta päästä. Nummelan biiseistä vain Kaunotar ja basisti sekä Harhaa eivät päässeet keikkasettiin tänä syksynä.

Tavastian keikka oli pituutensa, laatunsa ja biisivalikoimansa ansiosta syksyn keikkojen aatelia. Yhtään heikkoa lenkkiä ei ollut eksynyt biisilistalle. Bändi puhkui energiaa ja soittamisen riemua. Oman riemastuttavan lisänsä keikkaan toivat kitarateknikko Andyn esiintyminen Jennifer Aniston -naamarissa ja Anssin välispiikit, joista viihdyttävimpänä hevityyliin karjumalla esitetty Älä mene pois -kappaleen esittely. Keikan jälkeen yleisön edustajat tutkivat biisilistaa ja yrittivät epätoivoisesti valikoida keikalle huippukohtaa – tehtävä osoittautui turhan haastavaksi, sillä loistavia esityksiä oli liikaa. Anssi virittäytyi keikan jälkeen joulun tunnelmaan popsimalla pipareita takahuoneessa.

Tästä on hyvä jatkaa helmikuussa, jolloin Anssi bändeineen lähtee koluamaan Suomen keikkapaikkoja kunnon kiertueella!

Keikkakuvia tulossa lähipäivinä galleriaan…
Lue yleisön kommentteja foorumilta.