Anssin uran alkuvaiheita valotetaan uudessa kirjassa

Syyskuun 5. päivänä ilmestyy kirja nimeltä Kahden maan kansalaiset – Suomi-gospelin historiaa. Kirjassa kerrotaan muun muassa Pro Fide –yhtyeestä, jonka keskeisiä jäseniä Anssin isä Juha Kela oli, sekä Anssin muusikonuran alkuvaiheista. Kirjassa on mukana Anssin tuore haastattelu.

Alla asiaa koskeva lehdistötiedote:

ETURIVIN TAITEILIJAT KERTOVAT GOSPELVUOSISTAAN

SLS julkaisee syyskuun 5. päivä kirjan Kahden maan kansalaiset – Suomi-gospelin historiaa. Se on ensimmäinen teos Suomi-gospelin historiasta alan yli 40-vuotisen taipaleen aikana.

Gospelin parissa on vuosien varrella vaikuttanut joukko nimekkäitä taiteilijoita. Kirjassa julkaistaankin tuoreet haastattelut mm. Mikko Kuustoselta, Pekka Ruuskalta, Jaakko Löytyltä, Anssi Kelalta, Pekka Simojoelta, Heikki Silvennoiselta, Lasse Mårtensonilta, Harri Heleniukselta ja Juha Tapiolta. Monen taiteilijakuva laajenee teoksen ansiosta. Ääneen pääsevät myös mm. Espoon hiippakunnan piispa, gospelin pioneeri Mikko Heikka sekä oman näkökulmansa gospelista lausuva Soundin toimitussihteeri Tero Alanko.

Kahden maan kansalaiset – Suomi-gospelin historiaa on tarina musiikista ja muusikoista, joiden sanoma on usein ollut vierasta maallikoille ja tyyli väärää kristityille. Kirja on musiikin lisäksi täynnä nuorisokulttuuria ja rajojen rikkoutumista, yksinäisiä kiertueita ja tuomioita lehtien palstoilla, hengellistä tiukkapipoisuutta ja raamatulla päähän lyömistä, mutta ennen kaikkea vapautta ja paloa elämää suuremmalle tehtävälle.

Suomi-gospelin historiaa peilataan koko kirjan ajan myös yleisiin historian tapahtumiin ja musiikin muoti-ilmiöihin. Vuoteen 2004 ulottuvasta teoksesta löytävät omat suosikkinsa niin nykynuoret kuin vanhemmatkin sukupolvet, jotka voivat kirjan sivujen kautta elää osan nuoruuttaan uudelleen.

Kahden maan kansalaiset – Suomi-gospelin historian ovat kirjoittaneet fil. maisteri, toimittaja Janne Könönen ja nuorisotyönjohtaja Tero Huvi, joiden työ pohjautuu tutkimukseen, haastatteluihin ja ennen muuta aitoon innostukseen suomalaista hengellistä pop- ja rockmusiikkia kohtaan. Lisäväriä tuovat runsas kuvitus, levyarviot ja kommentit – huumoria unohtamatta.

Kirjan julkaisutilaisuus pidetään Helsingin tuomiokirkon kryptassa 5.9. 2005 klo 14.30. Musiikkia kuullaan Outi ja Lee Müllerin sekä Juha Tapion esittämänä.

Julkaisun tiedot:

Janne Könönen ja Tero Huvi: Kahden maan kansalaiset – Suomi-gospelin historiaa. Suomen Lähetysseura 2005. Ovh 33 €.