Petri Prauda musisoi Frigg-yhtyeessä

Pekka ja Susi -bändissä uraansa aloitellut Petri Prauda soittaa tätä nykyä myös suomalais-norjalaisessa kansanmusiikkiyhtyeessä nimeltään Frigg. Yhtyeeltä on tänä kesänä julkaistu toinen levy Keidas–Oasis–Oase, jolla tähdätään ilmeisesti monikansallisille markkinoille.

Frigg syntyi suomalaisen Järvelän ja norjalaisen Larsenin viulistisukujen kohtaamisesta Kaustisen Näppäri-kursseilla ja bändin omaa soundia kehiteltiin varsinaisen opiskeluajan ulkopuolella eli öisin. Ensimmäinen bändin nimeä kantava levy julkaistiin 2002. Friggiin kuuluvat viulistit Alina Järvelä, Antti Järvelä, Esko Järvelä, Gjermund Larsen ja Einar Olav Larsen. Petri Praudan vastuulla ovat mandoliini, cittern ja säkkipilli. Kitaristina toimii Tuomas Logren.

Uudella levyllään Frigg yhdistelee pohjoismaiseen kansanperinteeseen vaikutteita Pohjois-Amerikasta ja Irlannista. Soittajien tekninen taituruus kuuluu jo pelkästään soiton vauhdikkuudessa ja levyn yleisilme on energinen, mutta myös rauhallisempia kappaleita mahtuu sekaan. Keidas – monimutkainen balladi jonka mukaan levy on nimetty – on Petrin käsialaa. (Kansivihkosessa lukee biisin lyhyenä esittelynä ”Älä katso taaksesi Tangerissa! Don’t look back in Tanger!” ja samma på norska.) Levyn päättää surumarssi, jonka melodia kulkee Petrin säkkipillin johdolla ja mukana soivat kirkkourut, kontrabasso ja levyn joissain biiseissä vieraileva kamariorkesteri, jossa soittaa mm. viulisti Pekka Kuusisto.

Sivumennen kerrottakoon, että sellaiselta kokoonpanolta kuin Pekka Kuusisto & The Luomu Players on tullut vuonna 2002 levy nimeltään Folk Trip. Taidokkaasti sovitettuja kansanlauluja ja polskia levyllä esittävät viulu-Pekan kanssa Anna-Mari Kähärä (mm. laulu ja haitari), Timo Myllykangas (basso) sekä toinen entinen Pekka ja Susi -jäsen Zarkus Poussa (lyömäsoittimet). Pekka Kuusistohan vierailee myös ex-pekkajasusilaisen Anssin tekeillä olevalla kolmannella soololevyllä kuusihenkisessä jousiyhtyeessä ja on tehnyt nuo ilmeisen taidokkaat jousisovitukset.

Friggin ensilevyyn voi tutustua kolmen musiikkinäytteen avulla täällä.
Uutta levyä voi käydä ihmettelemässä ainakin Helsingin Digelius-musiikissa.

Lähteenä käytetty mm. Helsingin Sanomissa 26.7.2005 ollutta levyarvostelua.